figowe smaki

Wpis

niedziela, 26 sierpnia 2018

Szafranowy placek ze ¶liwkami

IMG_1963

 

Ciasto drożdżowe:

500 g m±ki pszennej

3 żółtka

250 ml mleka

150 g cukru

70 g masła

1 paczka suchych drożdży (7 g)

0,5 g szafranu

szczypta soli

aromat pomarańczowy

 

300 g ¶liwek węgierek

 

Kruszonka:

150 g masła

100 g  cukru

100 g m±ki

cukier waniliowy

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

 

M±kę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, sol± i  cynamonem.

Rozetrzeć w dłoniach z pokrojonym twardym masłem, tak aby powstały okruszki.

 

M±kę na ciasto drożdżowe przesiać, dodać do niej szczyptę soli i suche drożdże..

Mleko podgrzać.  Do mleka dodać szafran. 

Masło  roztopić w rondelku.

Żółtka ubić na puszyst± masę z cukrem.

Do m±ki dodać ubite żółtka i mleko z szafranem. Dobrze wyrobić.

Je¶li ciasto jest zbyt zbite dodać więcej podgrzanego mleka.

Pod koniec do ciasta dodać roztopiony tłuszcz i aromat pomarańczowy.

 

Ciasto wyłożyć na  2 blaszki.

Ułożyć na nim ¶liwki przekrojone na połówki i posypać kruszonk±.

Placki przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia.

Kiedy dwukrotnie zwiększ± swoj± objęto¶ć wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp 180 C i piec 30-40 min.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
niedziela, 26 sierpnia 2018 09:18

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl