figowe smaki

Wpis

wtorek, 07 sierpnia 2018

Tarta z ciasto filo z brzoskwiniami i migdałami

IMG_1911

 

 

2-3 arkusze ciasta filo

2 brzoskwinie

100 g płatków migdałowych

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

olej do posmarowania ciasta

 

Z brzoskwiń usunąć pestki.

Brzoskwinie pokroić  w kostkę, wymieszać z płatkami migdałowymi, cukrem i cynamonem.

Tortownicę posmarować olejem.

W tortownicy ułożyć arkusz ciasta, tak aby jego brzegi wystawały na zewnątrz.

Ciasto posmarować olejem, ułożyć na nim następny płat ciasta, posamrować go także olejem.

Na ciasto wyłożyć brzoskwinie, przykryć je  kawałkami ciasta wystającymi poza foremkę. Wierzch ciasta posmarować olejem i rozłożyć na nim  pozostały płat ciasta.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C i piec 30 minut.

Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

 

IMG_1913

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
wtorek, 07 sierpnia 2018 10:30

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kpdwiejak napisał(a) komentarz datowany na 2018/08/07 12:30:08:

    wygląda cudownie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl