figowe smaki

Wpis

sobota, 25 sierpnia 2018

Tarta z filo z brokułami i fetą

IMG_1957

 

kilka różyczek brokułu

100 g sera feta

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

2 łyżki masła

3  arkusze ciasta filo

 

Brokuły ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić.

Po ostudzeniu brokuły pokroić, wymieszać z pokruszoną fetą, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i pieprz.

Masło roztopić.

Tortownicę posmarować roztopionym masłem, ułożyć arkusz ciasta (tak aby brzegi zwisały poza tortownicę) i także go posmarować masłem.

Następnie ułożyć drugi arkusz ciasta i  posmarować go masłem.

Na ciasto wyłożyć połowę  brokułów, przykryć je kolejnym płatem ciasta. Posmarować go roztopionym masłem i wyłożyć pozostały farsz.

Farsz przykryć płatami ciasta zwisającymi poza tortownicę. Posmarować je także masłem.

Tartę piec  30-40 min  w  piekarniku nagrzanym do temp. 180 C.

 

 

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
sobota, 25 sierpnia 2018 10:56

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kasia.koczwara napisał(a) komentarz datowany na 2018/08/26 09:04:10:

    Nigdy nie wiem, co zrobić z ciasta filo, a tu proszę, takie cuda można wyczarować!
    :)

  • kpdwiejak napisał(a) komentarz datowany na 2018/08/30 11:08:25:

    wygląda świetnie i przede wszystkim zdrowo, spróbujemy :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl