figowe smaki

Wpis

wtorek, 23 października 2018

Chlebek z nadzieniem z pora, cukinii i fety

 IMG_2085

 

 

Nadzienie:

1 młoda cukinia

1 por

100 g fety

sól, pieprz

1 łyżeczka tymianku

olej do usmażenia warzyw

 

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Por pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim warzywa. Kiedy warzywa są miękkie dodać sól, pieprz i tymianek.

Po ostygnięciu do farszu dodać pokruszoną fetę.

 

Ciasto:

500 g mąki pszennej

ok. 250 ml ciepłej wody

1 paczka drożdży instant (7g)

1 łyżeczka soli

100 g masła

czarnuszka do posypania ciasta


Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać wodę i wyrobić ciasto.

Masło roztopić.

Ciasto podzielić na dwie części.

Jedną część  ciasta rozwałkować cienko i posmarować połową roztopionego masła. Następnie ciasto zwinąć jak kopertę.

Drugą część ciasta także rozwałkować, posmarować masłem. Na środku ułożyć pierwszą część ciasta i zawinąć ją w rozwałkowane ciasto.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, ułożyć na nim równomiernie farsz, zwinąć w rulon i pokroić na plastry (ok. 3 cm).

Kawałki ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać czarnuszką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto piec ok. 30 min w piekarniku  nagrzanym   do temp  180º C.

 

 

IMG_2074

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
wtorek, 23 października 2018 12:05

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kuternoga85 napisał(a) komentarz datowany na 2018/11/08 16:51:27:

    raz - że piękne, dwa - że smaczne:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl