figowe smaki

Wpis

sobota, 15 grudnia 2018

Kandyzowane rajskie jabłuszka

IMG_4488

 

1000 g rajskich jabłuszek

1000 g cukru

500 ml wody

kawałek kory cynamonu, 4 goździki

cukier do obtoczenia owoców

 

 

 

IMG_4508

 

 

 

Jabłka przebrać, opłukać i ponakłuwać wykałaczką.

Wodę zagotować z cukrem, cynamonem i goździkami.

Syrop ostudzić.

Do ostudzonego syropu wsypać jabłuszka i  zagotować.

Jabłuszka pozostawić w stygnącym syropie.

Następnego dnia  jabłuszka smażyć ponownie w syropie na wolnym ogniu, aż staną się przezroczyste.

Jabłuszka wyjąć z syropu i ułożyć je na papierze pergaminowym.

Kiedy jabłuszka wyschną obtoczyć je w cukrze.

 

 

IMG_4514

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
sobota, 15 grudnia 2018 09:04