figowe smaki

Wpis

sobota, 08 grudnia 2018

Łosoś duszony w sosie z papryki z przyprawą marokańską

IMG_4463

 

 

250 g filetu z łososia

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

kilka małych pomidorków

olej

sól, pieprz

sok z cytryny

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżka pasty z papryki

1 łyżka przyprawy marokańskiej (do tagin)

 

Z ryby zdjąć skórę.

Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, a następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Paprykę opłukać, usunąć z niej nasiona i pokroić w drobną kostkę.

Cebulę i czosnek posiekać.

Pomidorki sparzyć,  zdjąć z nich skórkę i pokroić na połówki..

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę. Chwilę razem smażyć, potem podlać niewielką ilością wody i dusić.

Kiedy papryka zmięknie dodać do niej przecier pomidorowy, pastę z papryki oraz przyprawę marokańską.

Do sosu włożyć kawałki ryby i pomidorki. Rybę przykryć i na małym ogniu gotować 10-15 min.

 

IMG_4456

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
sobota, 08 grudnia 2018 13:33

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl