figowe smaki

Wpis

niedziela, 16 grudnia 2018

Zupa krem z ciecierzycy

IMG_4520

 

400 g ugotowanej ciecierzycy

1 ząbek czosnku

1 cebula

2 łyżki oleju

sol, pieprz

1 łyżeczka Ras el Hannout 

1 łyżka przecieru pomidorowego

listki bazylii i krokosz barwierski do przybrania zupy na talerzu

750 ml wody

Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać przyprawę ras el hannout  i krótko przesmażyć.

Dodać ciecierzycę i wodę. Gotować ok 10 min, potem dodać przecier pomidorowy. Ponownie zagotować.

Zupę zblendować, doprawić do smaku sola i pieprzem.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
figmara
Czas publikacji:
niedziela, 16 grudnia 2018 12:14