figowe smaki

Wpisy

  • czwartek, 08 grudnia 2016
  • środa, 07 grudnia 2016
  • wtorek, 06 grudnia 2016
    • Pierogi z marchwią i białym serem

      IMG_0646_2

       

       

      Farsz do pierogów:

      2 marchewki

      100 g białego chudego sera

      sól, pieprz, cukier

      gałka muszkatołowa

      1 łyżeczka posiekanych listków rozmarynu

      masło do polania pierogów

       

      Ciasto na pierogi:

      mąka pszenna

      gorąca woda

      sól

       

      Mąkę pszenną  zaparzyć gorącą wodą, dodać sól i dobrze wyrobić ciasto na pierogi.

      Ciasto przykryć ściereczką i  odstawić na pól godziny.

       

       

      Marchew obrać, opłukać, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.

      Marchew ostudzić i utrzeć na tarce o grubych oczkach.

      Ser rozdusić, wymieszać z marchwią. Dodać rozmaryn, szczyptę utartej gałki muszkatołowej i świeżo zmielony pieprz.

      Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać   krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.

      Pierogi ugotować w osolonej wodzie, na talerzu polać roztopionym masłem.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 grudnia 2016 08:27
  • środa, 30 listopada 2016
  • wtorek, 29 listopada 2016
    • Brązowy bulgur z cukinią

      IMG_0628

       

      0,5 szklanki brązowego bulguru (grubego)

      1 mała cukinia

      0,5 cebuli

      1 łyżka oleju

      1 łyżeczka bul biber

      1 łyżeczka suszonej mięty

      sól

      1 szklanka wrzącej  wody

       

      Kaszę opłukać, a następnie odsączyć.

      Cebulę  drobno pokroić.

      Cukinię pokroić w kostkę.

      Olej rozgrzać w garnku, dodać cebulę, posolić ją i smażyć aż się zeszkli.

      Do cebuli dodać miętę i  bul biber. Smażyć chwilę, a następnie dodać bulgur i cukinię, pomieszać i dodać wrzącą wodę.

      Kaszę gotować do momentu aż  wchłonie wodę.

      Garnek z kaszą schować "pod kocyk"  na pół godziny.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 listopada 2016 08:27
  • poniedziałek, 28 listopada 2016
    • Jaglany placek z jagodami

      IMG_0638

       

       

      0,5 szklanki kaszy jaglanej

      1 szklanka wody

      szczypta soli

      2 jajka

      3 łyżki miodu

      1 łyżka płatków drożdżowych

      100  g jogurtu naturalnego

      0,5 szklanki  czarnych jagód (mrożonych)

       

      Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą.

      Kaszę wrzucić do garnuszka z wrzącą wodą, dodać szczyptę soli i gotować aż kasza wchłonie wodę.

      Kaszę przykryć i schować pod kocyk aby doszła w cieple.

      Do ostudzonej  kaszy dodać miód, 2 jajka,  jogurt i płatki drożdżowe, wszystko dobrze zblendować.

      Małą foremkę (średnica 17 cm) posmarować masłem, posypać mąką kukurydzianą.

      Do foremki wyłożyć masę z kaszy, posypać ją jagodami.

      Placek piec przez  30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C.

      Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Podawać z  osłodzonym  jogurtem naturalnym.

       

      IMG_06251

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 listopada 2016 08:34
  • środa, 23 listopada 2016
  • wtorek, 22 listopada 2016
    • Pianka z tahini

       

       

      250 ml jogurtu naturalnego

      150 ml śmietany 30%

      4-5 łyżek tahini

      3-4 łyżki miodu

      4 łyżeczki żelatyny

       

      Jogurt dokładnie wymieszać z tahini i miodem.

      Żelatynę zalać niewielką  ilością zimnej wody. Kiedy napęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej.

      Śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę.

      Do ostudzonej żelatyny dodawać po jednej łyżce jogurt z tahini. Cały czas mieszać tak aby żelatyna dokładnie połączyła się z jogurtem.

      Na koniec masę delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną.

      Piankę wyłożyć do pucharków, przybrać konfiturą z żurawiny, posypać sezamem.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 listopada 2016 08:05
  • poniedziałek, 21 listopada 2016
  • sobota, 19 listopada 2016
    • Lasagne z czerwoną soczewicą

      IMG_0571_2

       

       

      0,5 szklanki soczewicy

      5 arkuszy makaronu do lasagne

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz

      1 łyżeczka cząbru

      2 łyżki przecieru pomidorowego

      olej

       

      Sos beszamelowy:

      1 łyżka mąki

      1 łyżka masła

      250 ml mleka

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

      posiekane listki bazylii

      2 łyżki utartego sera grana padano

       

       IMG_0578

       

       

      Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.

      Zagotować mieszając, aby nie było grudek.

      Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

      Do sosu dodać sól, pieprz, posiekaną bazylię i gałkę muszkatołową.

       

      Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody.

      Na patelni rozgrzać olej , zeszklić na nim posiekany czosnek, dodać

      soczewicę, sól, pieprz, cząber i przecier pomidorowy.

      Wszystko razem przesmażyć, tak aby odparować nadmiar wody.

       

      Makaron gotować  w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min.  tak aby makaron tylko zmiękł. Podczas gotowania  należy uważać , aby płaty się nie posklejały.

      Makaron rozłożyć osobno  i porozcinć  go na dwie równe części.

       

      Naczynie żaroodporne posmarować masłem.

      Na dnie ułożyć kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, soczewicę, makaron itd .

      Ułożoną lasagne polać resztą sosu i posypać utartym serem.

      Piec w temp. 180º st. przez ok. 30 min.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 19 listopada 2016 09:10

Kalendarz

Grudzień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl