figowe smaki

Wpisy

  • poniedziałek, 18 września 2017
    • Naleśniki nadziewane cukinią zapiekane pod beszamelem

      IMG_1252

       

       

      Naleśniki:

      1 jajko

      0,5 szklanki mleka

      3 łyżki zimnej wody

      3-4 łyżki pszennej mąki

      szczypta soli

      masło klarowane do smażenia naleśników

       

      Jajko ubić z mlekiem i wodą.

      Do masy jajecznej dodać mąkę i sól, dobrze wszystko  zmiksować.

      Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

      Z ciasta upiec cienkie naleśniki. Z tych proporcji powinno wyjść 6 naleśników.

      

      Farsz do naleśników:

      2  młode cukinie

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka oleju

      sól, pieprz

      2-3 łyżki przecieru pomidorowego

       

      Cukinie opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

      Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim cukinię. Dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek.

      Kiedy cukinia zmięknie dodać przecier pomidorowy.

      Na naleśnikach rozłożyć farsz, zwinąć je w rulony, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

      Naleśniki polać sosem beszamelowym i posypać serem.

       

      Sos beszamelowy:

      1 łyżka mąki

      1 łyżka masła

      250 ml mleka

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

      2 łyżki posiekanych listków bazylii

      3 łyżki utartego sera grana padano

       

      Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.

      Zagotować mieszając, aby nie było grudek.

      Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

      Do sosu dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, a na koniec posiekaną bazylię.

      Naczynie z naleśnikami wstawić do piekarnika nagrzanego do  temp. 180º st.  i zapiekać przez ok. 30 min.

       

      Zapisz

      Zapisz

      Zapisz

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki nadziewane cukinią zapiekane pod beszamelem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 września 2017 11:25
  • niedziela, 20 sierpnia 2017
  • niedziela, 13 sierpnia 2017
    • Gołąbki z ryżem, pieczarkami i papryką

       IMG_1244

       

      1 czerwona papryka

      6 pieczarek

      1 cebula

      0,5 szklanki ryżu

      jajko

      1 łyżka bułki tartej

      sól, pieprz

      olej

      kapusta włoska

       

      Sos pomidorowy:

      500 g pomidorów

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz, cukier

      olej

       

      Pomidory opłukać, pokroić.

      Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.

      Do cebuli dodać pomidory i  dusić je aż się rozgotują.

      Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował  nadmiar wody.

      Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.

      Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

       

      Ryż opłukać.

      W garnuszku zagotować 1,5 szklanki wody, dodać sól i ryż.

      Ryż gotować, a kiedy wchłonie wodę przykryć i schować "pod pierzynkę" aby doszedł.

       

      Z kapusty zdjąć liście, sparzyć je w gotującej wodzie.

      Z liści ściąć zgrubienia.

       

      Pieczarki i paprykę  opłukać, pokroić na małą kostkę.

      Cebulę i czosnek także pokroić, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju.

      Dodać paprykę i pieczarki, podsmażyć je,  tak aby zmiękły.

      Dodać sól, pieprz do smaku.

      Pieczarki i paprykę wymieszać z ryżem, dodać jajko i bułkę tartą.

       

      Farsz nakładać na liście kapusty i zwinąć je  w rulony.

      Gołąbki ułożyć w garnku, zalać sosem pomidorowym i dusić aż kapusta będzie miękka.

       

       

       

      Zapisz

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 sierpnia 2017 09:57
  • czwartek, 10 sierpnia 2017
    • Lasagne z cukinią i szpinakiem

       IMG_12191

      1 cukinia

      200 g świeżego szpinaku

      olej

      sól, pieprz

      5 łyżek  utartego sera grana padano

      5 arkuszy makaronu do lasagne

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

       

      Cukinię i szpinak opłukać.

      Ze szpinaku usunąć ogonki.

      Cukinię zetrzeć na tarce o  dużych oczkach, a następnie smażyć ją na rozgrzanym oleju.

      Pod koniec dodać szpinak, sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku.

       

      Sos beszamelowy:

      1 łyżka mąki

      1 łyżka masła

      250 ml mleka

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

       

      Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.

      Zagotować mieszając, aby nie było grudek.

      Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

      Do sosu dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

       

      Sos pomidorowy:

      500 g pomidorów

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      2 łyżki oleju

       

      Pomidory opłukać, pokroić.

      Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.

      Do cebuli dodać pomidory i  dusić je aż się rozgotują.

      Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował  nadmiar wody.

      Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.

      Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

       

      Makaron ugotować  w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min.  tak aby makaron tylko zmiękł. Podczas gotowania  należy uważać , aby płaty się nie posklejały.

      Naczynie żaroodporne posmarować masłem.

      Na dnie ułożyć kolejno: płaty makaronu, na to sos beszamelowy, cukinię ze szpinakiem, utarty ser, sos pomidorowy, makaron itd .

      Ułożoną lasagne polać resztą sosu i posypać utartym serem.

      Piec w temp. 180º st. przez ok. 30 min.

       

       

       

      Zapisz

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z cukinią i szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 sierpnia 2017 11:30
  • środa, 09 sierpnia 2017
  • poniedziałek, 07 sierpnia 2017
  • wtorek, 01 sierpnia 2017
    • Krem z kalafiora z kurkami

      IMG_1198

       

       

      0,5 kalafiora

      1 marchew

      1 łodyga selera naciowego

      biała część pora

      1 duży ziemniak

      100 ml śmietany 30%

      1-1,5 l wody

      150 g małych kurek

      1 szalotka

      1 łyżka masła klarowanego

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

       

      Kurki opłukać, osuszyć.

      Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym  maśle, dodać kurki i smażyć je ok. 10 min.

      Ziemniak i marchew obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

      Por i seler także pokroić.

      Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.

      Warzywa wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować do miękkości.

      Zupę zmiksować, dodać śmietankę,  doprawić  do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

      Do gotowej zupy dodać uduszone kurki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 sierpnia 2017 14:45
  • poniedziałek, 31 lipca 2017
    • Kotleciki z fasoli Jaś

      IMG_11851 

       

       

      2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś

      1 jajko

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      3 łyżki  posiekanych listków bazylii

      olej

      sól, pieprz

      kaszka kukurydziana do obtoczenia kotlecików

       

      Fasolę podusić widelcem.

      Cebulę pokroić  w kostkę, zeszklić na  2 łyżkach rozgrzanego oleju.

      Do fasoli dodać jajko, cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną bazylię, sól i pieprz.

      Masę dobrze wymieszać, uformować z niej okrągłe kotleciki, obtoczyć je w kaszce kukurydzianej.

      Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju.

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 lipca 2017 13:50
  • niedziela, 30 lipca 2017
    • Pierogi z kurkami i kaszą jaglaną

      IMG_1181

       

      Farsz:

      1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

      100 g kurek

      1 cebula

      sól, pieprz

      olej

       

      Ciasto na pierogi:

      pszenna mąka

      sól

      gorąca woda

       

      Cebulę pokroić w kostkę.

      Kurki opłukać.

      Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kurki i  je usmażyć. Na koniec grzyby doprawić solą i pieprzem.

      Kurki ostudzić i pokroić drobno.

      Kaszę wymieszać z grzybami.

      Ciasto na pierogi rozwałkować, wykroić krążki, ułożyć na nich farsz, pozlepiać.

      Pierogi ugotować w osolonej wodzie.

      Po ugotowaniu pierogi można odsmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle.

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 lipca 2017 11:53
  • piątek, 21 lipca 2017

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl