figowe smaki

Wpisy

  • poniedziałek, 16 stycznia 2017
    • Łosoś z czerwoną kapustą

      IMG_0783

       

       

      ok. 500 g czerwonej kapusty

      2 łyżki oleju

      1 łyżka mąki

      1 szalotka

      100 ml czerwonego wina

      4 goździki

      2 liście laurowe

      sól, pieprz

      1-2 łyżeczki  cukru

      1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny

       

      Kapustę opłukać i  cienko poszatkować.

      Następnie  zalać ją niewielką ilością wody, dodać sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, goździki i gotować pod przykryciem ok. 30 min.

      Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, dodać mąkę i przyrumienić ją, rozprowadzić niewielką ilością  zimnej wody, zagotować.

      Zasmażkę dodać do kapusty, dokładnie wymieszać.

      Kapustę mocno podgrzać, przyprawić do smaku octem i winem.

       

      200 g filetów z łososia

      sól, pieprz

      sok z cytryny

      1 łyżka posiekanej pietruszki

      1 ząbek czosnku

       

      Z filetów zdjąć skórę.

      Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

      Filety ułożyć na papierze pergaminowym, posypać zieloną pietruszką i pokrojonym w plasterki czosnkiem.

       Łososia (na papierze) ułożyć na sicie w garnku przeznaczonym do gotowania na parze. Przykryć i gotować ok.15 minut.

      Gotową rybę ułożyć na talerzu na  kapuście.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 stycznia 2017 08:58
  • czwartek, 12 stycznia 2017
  • środa, 11 stycznia 2017
  • wtorek, 10 stycznia 2017
    • Zupa kurkowa

      IMG_0774

       

       

      2-3 ziemniaki

      1 korzeń pietruszki

      biała część pora

      150 g mrożonych kurek

      0,5 cebuli

      100 ml śmietany 30%

      50 g sera pleśniowego  Lazur błękitny

      sól, pieprz, liść laurowy

      0,5 łyżeczki tymianku

      1000 ml wywaru warzywnego

      2 łyżki masła klarowanego

       

      Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić.

      Por po opukaniu pokroić w krążki.

      Kurki rozmrozić i osuszyć.

      Cebulę pokroić w kostkę.

      W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, przesmażyć na nim ziemniaki, pietruszkę i por, dodać sól, pieprz i liść laurowy.

      Kiedy warzywa zeszklą się, dolać wywar warzywny i gotować je aż będą miękkie.

      Zupę dokładnie zblendować.

      W tym czasie na patelni rozgrzać resztę masła,  zeszklić na nim cebulę, a następnie  dodać kurki i  podsmażyć  je przez ok. 5 min.

      Posmażone kurki dodać do zupy. Zagotować ją ponownie, dodać tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodać śmietankę.

      Po rozlaniu zupy do kokilek posypać ją kawałkami sera pleśniowego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 stycznia 2017 08:12
  • sobota, 07 stycznia 2017
    • Zapiekanka z ziemniaków i brokułów

      IMG_0761

       

      4 ziemniaki

      kilka różyczek brokułu

      1 łyżka mąki

      1 łyżka masła

      200 ml mleka

      4 łyżki utartego sera grana padano

      0, 5 łyżeczki rozmarynu

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

       

      Ziemniaki obrać, ugotować je w osolonej wodzie.

      Brokuły  zblanszować w osolonej wodzie.

      Masło roztopić w garnuszku, dodać mąkę, przesmażyć ją, a następnie dolać zimne mleko, gotować, ciągle mieszając tak aby nie było grudek aż sos zgęstnieje.

      Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać 3 łyżki sera i rozmaryn.

      Ziemniaki i brokuły ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, posypać resztą utartego sera.

      Naczynie z warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 C i zapiekać ok. 30 min.

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 07 stycznia 2017 12:03
  • piątek, 06 stycznia 2017
  • czwartek, 22 grudnia 2016
  • środa, 21 grudnia 2016
    • Bulgur z warzywami

      IMG_0670

       

      0,5 szklanki  bulguru (grubego)

      kilka różyczek brokułu

      1 marchewka

      0,5 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy

      0,5 cebuli

      1 łyżka oleju

      1 łyżeczka bul biber

      sól

      1 szklanka wrzącej  wody

       

      Marchew obrać, opłukać pokroić w krążki.

      Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.

      Warzywa ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

      Kaszę opłukać, a następnie odsączyć.

      Cebulę  drobno pokroić.

      Olej rozgrzać w garnku, dodać cebulę, posolić ją i smażyć aż się zeszkli.

      Do cebuli dodać bul biber. Smażyć chwilę, a następnie wyspać bulgur, pomieszać i dodać wrzącą wodę.

      Kaszę gotować do momentu aż  wchłonie wodę. Wtedy dodać do niej soczewicę.

      Garnek z kaszą schować "pod kocyk"  na pół godziny. Do  gotowej kaszy dodać marchew i różyczki brokułu.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bulgur z warzywami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 21 grudnia 2016 08:27
  • wtorek, 20 grudnia 2016
  • sobota, 17 grudnia 2016
    • Tarta piernikowa z marcepanem i dżemem śliwkowym

      IMG_0700_2

       

      Tartę zrobiłam z ciasta przygotowanego wcześniej na pierniczki według przepisu  z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole".

      .

      .

      Ciasto na piernik staropolski:

      .

      1/2 kg prawdziwego miodu 

      2 szklanki cukru

      25 dag smalcu lub masła

      1 kg pszennej mąki (ta ilość jest za mała, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję trzeba dać około 1,5 kg mąki Najlepiej dać 1 kg i później dosypywać tyle i potrzeba)

      3 całe jajka

      3 ścięte łyżeczki sody oczyszczanej

      1/2 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki soli

      przyprawa do piernika (od lat zamiast dodawać gotową przyprawę robię ją sama mieląc goździki, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i  dodając  mielony cynamon i imbir).

       .

      .

      W garnku rozpuścić miód, cukier i  tłuszcz.

      Podczas podgrzewania nie  dopuścić do zagotowania masy, cały czas mieszając , ponieważ masa ma tendencję do przywierania do dna.

      Masę schłodzić  i stopniowo dodać do niej, wyrabiając  ręką, mąkę, 3 jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy.

      Wyrobione ciasto włóżyć do  garnka emaliowanego lub  kamionkowego, przykryć lnianą ściereczką, osłonić folią i umieścić w chłodnym miejscu (dolna półka w lodówce, balkon, piwnica).

      Ciasto powinno  dojrzewać minimum przez 2 tygodnie.

       

       

      IMG_0693

       

       

      kilka łyżek korzennego dżemu śliwkowego lub powideł śliwkowych

      100-150 g masy marcepanowej

      .

      Część ciasta potrzebnego do tarty rozwałkować  na dwa placki  grubości ok. 5 mm.

      Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia.

      Na papierze ułożyć placek, posmarować go korzennymi powidłami śliwkowymi, a następnie ułożyć warstwę rozwałkowanej masy marcepanowej.

      Na wierzchu tarty ułożyć drugi placek, zlepić go plackiem tworzącym spód tarty, ozdobić  gwiazdkami wyciętymi z ciasta.

      Tartę piec w piekarniku nagrzanym do temp 180º C ok. 60 min.

      Gotową tartę polukrować.

       

      IMG_0735_2

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 17 grudnia 2016 11:04

Kalendarz

Styczeń 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl