Wpisy
400 g ugotowanej ciecierzycy
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju
sol, pieprz
1 łyżeczka Ras el Hannout
1 łyżka przecieru pomidorowego
listki bazylii i krokosz barwierski do przybrania zupy na talerzu
750 ml wody
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać przyprawę ras el hannout i krótko przesmażyć.
Dodać ciecierzycę i wodę. Gotować ok 10 min, potem dodać przecier pomidorowy. Ponownie zagotować.
Zupę zblendować, doprawić do smaku sola i pieprzem.
1000 g rajskich jabłuszek
1000 g cukru
500 ml wody
kawałek kory cynamonu, 4 goździki
cukier do obtoczenia owoców
Jabłka przebrać, opłukać i ponakłuwać wykałaczką.
Wodę zagotować z cukrem, cynamonem i goździkami.
Syrop ostudzić.
Do ostudzonego syropu wsypać jabłuszka i zagotować.
Jabłuszka pozostawić w stygnącym syropie.
Następnego dnia jabłuszka smażyć ponownie w syropie na wolnym ogniu, aż staną się przezroczyste.
Jabłuszka wyjąć z syropu i ułożyć je na papierze pergaminowym.
Kiedy jabłuszka wyschną obtoczyć je w cukrze.
1 cykoria
kawałek długiego ogórka
50 g fety
pieprz
1 łyżka oliwy
Cykorię pociąć w paseczki.
Ogórek utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Fetę pokruszyć.
Wszystko wymieszać, dodać pieprz i oliwę.
300 g małej brukselki
sol, pieprz
1 łyżka oliwy
2 łyżki płatków migdałowych
Z brukselki zdjąć brzydkie liście zewnętrzne.
Brukselkę opłukać, osuszyć, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.
Brukselkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec ok 20 min.
W trakcie pieczenia brukselkę przemieszać, tak aby zrumieniła się ze wszystkich stron.
Pod koniec pieczenia brukselkę posypać płatkami migdałowymi.
250 g filetu z łososia
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
kilka małych pomidorków
olej
sól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka pasty z papryki
1 łyżka przyprawy marokańskiej (do tagin)
Z ryby zdjąć skórę.
Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, a następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Paprykę opłukać, usunąć z niej nasiona i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać.
Pomidorki sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić na połówki..
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę. Chwilę razem smażyć, potem podlać niewielką ilością wody i dusić.
Kiedy papryka zmięknie dodać do niej przecier pomidorowy, pastę z papryki oraz przyprawę marokańską.
Do sosu włożyć kawałki ryby i pomidorki. Rybę przykryć i na małym ogniu gotować 10-15 min.
100 g kaszy gryczanej
1 cykoria
1 łyżka płatków migdałowych
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Cykorię podzielić na listki i pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cykorię, dodać ugotowaną kaszę, płatki migdałowe, sól, pieprz. Wszystko wymieszać.
200 g marchwi
50 g tahini
20 g rodzynek
sezam
Marchew utrzeć na drobnej tarce, wymieszać z tahini i rodzynkami.
Sezam uprażyć na suchej patelni i posypać nim marchewkę.
Do marchwi można dodać ewentualnie łyżeczkę miodu.
200 g kiszonej kapusty
1 banan
posiekana natka pietruszki
1 łyzka oleju
Banan pokroić, wymieszać z kapustą kiszoną, posiekaną natką pietruszki i olejem.
150 g białego sera
50 g jogurtu naturalnego
mała cebula
sól, biały pieprz
pęczek kiełków groszku cukrowego
Groszek i cebulę pokroić.
Ser wymieszać z jogurtem, dodać groszek i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
1 awokado
2 ogórki kiszone
0,5 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
1 szalotka
sok z cytryny
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Ogórki i szalotkę pokroić.
Z awokado usunąć pestkę, pokroić je i skropić sokiem z cytryny.
Awokado, soczewicę, ogórek i szalotkę wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |