figowe smaki

Wpisy

  • wtorek, 24 listopada 2009
    • Zupa selerowa z fasolą

      2-3 łodyżki selera naciowego
      250 dag fasoli Jaś
      cebula
      2 ząbki czosnku
      1 marchewka
      olej, sól, biały pieprz
      majeranek
       
      Fasolę umyć, namoczyć na noc w wodzie.
      Następnego dnia gotować w wodzie , w której się moczyła do miękkości.
      Cebulę obrać, drobno posiekać.
      Czosnek obrać, posiekać.
      Seler pokroić.
      Marchew obrać, pokroić  w kostkę.
      Rozgrzać olej , wrzucić jarzyny, smażyć  przez ok.5 min, stale mieszając. Dodać je do fasoli, doprawić do  smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotować aż jarzyny będą miękkie.
       
      Do zupy podać grzanki.
      Masło utrzeć z roztartym ząbkiem czosnku i tymiankiem. Posmarować nim kromki bułki i zapiec je w piekarniku.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 listopada 2009 09:07
  • niedziela, 22 listopada 2009
    • Pierniki staropolskie

      .


      Nie ulegam presji supermarketów, które ubrały  już teraz swoje półki  w produkty świąteczne :D

      Po prostu ciasto na te pierniki należy zarobić kilka tygodni przed  ich pieczeniem.

      Przepis pochodzi z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole".

      .

      .

      1/2 kg prawdziwego miodu  (zapomnijmy o sztucznym miodzie)

      2 szklanki cukru

      25 dag smalcu lub masła

      1 kg pszennej mąki (ta ilość jest za mała, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję trzeba dać około 1,5 kg mąki Najlepiej dać 1 kg i później dosypywać tyle i potrzeba)

      3 całe jajka

      3 ścięte łyżeczki sody oczyszczanej

      1/2 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki soli

      przyprawa do piernika (od lat zamiast dodawać gotową przyprawę robię ją sama mieląc goździki, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i  dodając  mielony cynamon i imbir).

      .

      .

      W garnku rozpuszczamy, miód cukier i  tłuszcz.

      Nie  dopuszczamy do zagotowania masy, cały czas mieszamy, bo masa ma tendencje do przywierania do dna.

      Masę schładzamy  i stopniowo dodajemy do niej, wyrabiając ciasto  ręką, mąkę, 3 jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy.

      Wyrobione ciasto wkładamy do  garnka emaliowanego lub z kamionki, przykrywamy lnianą ściereczką, osłaniamy folią i umieszczamy w chłodnym miejscu (dolna półka w lodówce, balkon, piwnica).

      Ciasto ma dojrzewać minimum przez 2 tygodnie.

      Gotowe ciasto rozwałkowujemy partiami, wykrawamy foremkami pierniczki i pieczemy.


      .

      Po upieczeniu ciasteczka twardnieją. Nie jest to powód do paniki. Po kilku dniach  kruszeją i rozpływają się w ustach.

      Można je oczywiście polukrować, przybrać jakimiś ozdóbkami.

      Do ciasta można dodać przesmażoną skórkę z pomarańczy i pokruszone orzechy.

      Zamiast pierniczków z tego ciasta można zrobić piernik w całości.

      Ciasto rozwałkowujemy  wtedy na 3 części,  placki pieczemy, a później przekładamy je powidłami śliwkowymi.

      .

      .


      Sprawdzony sposób na wyschnięte pierniki.

      Do pojemnika z pierniczkami należy dodać kilka skibek świeżego chleba :)

      Chleb "odda" swoja wilgoć piernikom i staną się kruche.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniki staropolskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 listopada 2009 08:51
  • środa, 18 listopada 2009
    • Sernik z kremem kokosowym

      Ciasto
      25 dag mąki pszennej
      15 dag masła
      10 dag cukru pudru
      1 jajko
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
       
      Masa serowa:
      1 kg sera białego
      25 dag cukru
      cukier waniliowy
      3 żółtka
      1 jajko
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      2 łyżki masła
       
      Krem:
      10 dag cukru
      3 białka
      10 dag wiórków kokosowych
       
      Zarobić  kruche ciasto  i włożyć je do lodówki.
      Przygotować masę serową - jajko, żółtko i cukier ubić na gęstą pianę. Do ubitych jajek dodawać stopniowo ser i mąkę. Na końcu dodać stopione masło.
      Tortownicę wyłożyć równą warstwą ciasta. Na ciasto  wyłożyć masę serową.
      Piec ok 45 min  w piekarniku  nagrzanym do temp 180 stopni.
      Przygotować krem  - z białek ubić pianę, nadal ubijając dodać cukier i wiórki kokosowe.
      Krem nałożyć na upieczone ciasto i zapiec (10 min) w piekarniku.
       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 18 listopada 2009 06:34
  • wtorek, 17 listopada 2009
  • sobota, 14 listopada 2009
    • Tarta z gruszkami

       
      Kruche ciasto:

      30 dag mąki

      10 dag masła

      10 dag margaryny

      10 dag cukru pudru

      3 surowe żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier puder i żółtka. Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

      Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej  formy. Ciasto ponakłuwać i  wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 min.

       

       

      Puszka gruszek

      250 ml gęstej śmietany

      2 żółtka

      2 łyżki cukru  ( to za mała ilość)

      Śmietanę ubić z żółtkami i cukrem (podana ilość cukru okazała się za mała, ja dosładzałam krem).

      Gruszki odsączyć, przekroić , ponacinać wzdłuż rowki i  ułożyć wypukłymi częściami do góry na podpieczonym cieście. Zalać kremem ze śmietany i piec ok 30 min. Z 30 min w moim piekarniku zrobiło się ok 60 :D

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 14 listopada 2009 07:28
  • piątek, 13 listopada 2009
    • Zupa grecka z kurczakiem

      Włoszczyznę oczyścić, umyć.

      Cebulę i czosnek obrać.

      Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, włożyć do garnka z wrzącą wodą. Dodać warzywa, cebulę i czosnek, posolić.

      Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękie. Wtedy wyjąć je pokroić na mniejsze kawalki , a rosół przecedzić. W rosole ugotować ryż.

      Dodać mięso, gotowć jeszcze chwilkę.

      Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym. Wlać  powoli do zupy, stale mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Listki bazylii umyć, osuszyć, pokroić w pask i dodać do gotowej zupy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 13 listopada 2009 08:19
  • czwartek, 12 listopada 2009
  • środa, 11 listopada 2009
  • wtorek, 10 listopada 2009
    • Rolady schabowe z kapustą i pieczarkami

      .
      .
      schab bez kości
      pieczarki
      kapusta kiszona
      cebula, pieprz, sól
      bułka tarta, jajko, olej
       .

      Schab umyć, osuszyć, pokroić   w poprzek włókien na kotlety.

      Kotlety rozbić bardzo  cienko. Posolić, popieprzyć.

      Pieczarki umyć, pokroić na drobną kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę.

      Na oleju przesmażamy najpierw cebulkę, do niej dodajemy pieczarki i też je smażymy.

      Kapustę kiszoną kroimy na krótsze kawałki , tak aby nie ciągnęła się. Dusimy ją oddzielnie. Kapusta nie ma być bardzo miękka.

      Pieczarki i kapustę  mieszamy  (proporcje 1:2), dodajemy trochę bułki tartej. Farsz jest wtedy spoisty i nie rozsypuje się.

      Farsz kładziemy na ubite kotlety, zawijamy w rolady, spinamy szpilkami.

      Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 listopada 2009 05:59
  • poniedziałek, 09 listopada 2009

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl