figowe smaki

Wpisy

  • sobota, 02 maja 2009
    • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą serową

       

       

      Biszkopt 

      6 jaj

      1 szklanka cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1/2 szklanki mąki

      2-3 łyżeczki kakao

      Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę z proszkiem, kakao i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 st. C 30-40 min.

      Nie upierałabym się przy tym przepisie na biszkopt...... Może być inny i też będzie dobrze :)

      Po ostudzeniu biszkopt nasączyć  kawą  z Amaretto , albo kawą ze spirytusem  z syropem Amaretto.

      Placek kokosowy

      5 białek

      20 dkg cukru

      10 dkg wiórków kokosowych

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka octu

      sok z cytryny

      Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (ja użyłam cukier puder). Dodać sok z cytryny.  Lekko mieszając dodać wiórki kokosowe, mąkę i ocet. Piec w temp. 180 st. 20 min.

      Masa serowa

      75 dag  białego sera

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      5 żółtek

      10 dag masła

      20 dag cukru

      cukier waniliowy

      Masło, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę.  Dodawać po łyżce sera, ciągle mieszając, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę serową włożyć do garnka i gotować na małym ogniu 2-3 min ciągle mieszając. Ostudzić.

       Na nasączony biszkopt kakaowy nakładamy masę serową i przykrywamy ją plackiem kokosowym. Możemy udekorować czekoladą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kakaowo-kokosowe z masą serową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 02 maja 2009 16:51
  • piątek, 01 maja 2009
    • Szafranowa babka wielkanocna

      .

      .

      50 dag mąki pszennej

      ok. 0,25 l mleka

      8 dag drożdży

      15 dag cukru

      7 dag masła lub margaryny

      1 jajo, 2 żółtka

      rodzynki, skórka cytrynowa, zapach waniliowy

      szafran

      szczypta soli


      Szafran namoczyć w części mleka.  Z  pozostałej części mleka , drożdży i łyżeczki cukru zarobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.

      Jajko i żółtka utrzeć na puch z cukrem. Tłuszcz rozpuścić.

      Do mąki dodać rozczyn drożdżowy,  utarte jajka, szczyptę soli  i dobrze wyrobić.

      Dodać mleko, w którym moczył się  szafran (najlepiej przecedzić przez sitko)  oraz roztopiony tłuszcz, rodzynki i skórkę  pomarańczową.

      Wyrobione ciasto nałożyć do formy babkowej  (1/3 formy) i poczekać aż wyrośnie (trzeba mu znaleźć ciepłe miejsce)

      Ciasto wkładamy  do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 minut. Z tej porcji wychodzą dwie babki.

      Po upieczeniu wyjmujemy z formy i lukrujemy.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 01 maja 2009 17:32
    • Pieczone jabłko z kandyzowanym imbirem

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 01 maja 2009 17:31
    • Mazurek figowo-orzechowy

      .

      .

      Kruche ciasto na spód

      30 dag mąki

      10 dag masła

      10 dag margaryny

      10 dag cukru pudru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      3 surowe żółtka


       Masło i margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

      Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. 

      Okrągłą formę wyłożyć ciastem i piec je w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

      .


      Masa figowa


      25 dag suszonych fig

      25 dag cukru

      1/2 szklanki wody

      1/2 łyżeczki octu spirytusowego

      2 cytryny

      5 dag skórki pomarańczowej

      10 dag orzechów włoskich

      .

      Figi i obrane cytryny zmielić w maszynce do mięsa (figi można wcześniej pomoczyć w wodzie). Orzechy posiekać.

      Z wody, cukru i octu ugotować syrop "do nitki". Włożyć do niego zmielone figi, skórkę pomarańczową i orzechy.

      Gotować chwilę, aż masa stanie się jednolita. Po ostudzeniu wykładamy nią  upieczone ciasto. Można udekorować lukrem albo czekoladą.

      Masa jest naprawdę wyśmienita i myślę, że byłaby też dobra jako nadzienie do strucli drożdżowej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 01 maja 2009 17:29
    • Faworki

      .

      .

      20 dag mąki

      3 żółtka

      szczypta soli

      3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

      1 łyżeczka spirytusu

      tłuszcz do smażenia

      cukier puder, cukier waniliowy

      .

      Mąkę zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i spirytus.

      Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyrobić ciasto na jednolitą masę.

      Ciasto wałkować partiami, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić nożem lub radełkiem na paski szerokości 3 cm i długości ok 15 cm. Każdy pasek  przekroić w środku wzdłuż i przewinąć.

      Tłuszcz rozgrzać (najlepiej na patelni) .

      Gotowe faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obydwu stron na złoty kolor.

      Po usmażeniu odsączyć na bibule, oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

      Niektórzy  do ciasta dodają  1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

      Ja uważam, że jest to zbędne.

      Jeśli dobrze wyrobi się ciasto to faworki  i tak pięknie rosną i mają "bąbelki z powietrzem"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Faworki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 01 maja 2009 17:20
    • Sernik z mandarynkami

      Ciasto:

      3 szklanki mąki pszennej

      25 dag masła lub margaryny

      3 łyżki cukru

      5 żółtek

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Mąkę, cukier i  proszek do pieczenia wymieszać, dodać tłuszcz, wszystko posiekać. Na końcu dodać żółtka. Szybko wyrobić i łożyć ciasto do zamrażalnika lub lodówki.

      Masa serowa:

      0,5 kg białego sera

      1 jajko

      budyń śmietankowy

      0,5 szklanki cukru

      0,5 kostki masła lub margaryny

      sok z jednej cytryny

      Masło utrzeć z cukrem , dodawać po jednym żółtka, a następnie  ser  budyń.

      Masa z białek:

      5 białek ubić na sztywno z 1 szklanką cukru. Na koniec pianę wymieszać z budyniem śmietankowym.

      Do  formy (podłużna blacha) wyłożyć (skubiąc je na kawałki) 2/3  schłodzonego ciasta.

      Na warstwę ciasta wyłożyć masę serową, a na niej ułożyć owoce (mandarynki z puszki).

      Na to wyłożyć  pianę z białek, a na nią poskubać resztę ciasta.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z mandarynkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 01 maja 2009 17:14
    • Tarta cytrynowa

      Przepis na tę tartę znalazłam w Internecie. Jest smaczna, ale zmieniłabym przepis na  ciasto na spód.

      Następnym razem wypróbuję   ją ze "swoim"  kruchym ciastem. Inaczej zrobiłabym też samą masę. Lepiej byłoby chyba utrzeć na pianę jajka z cukrem, oddzielnie ubić   śmietanę i dopiero potem je połączyć.

      Masa cytrynowa

      5 jajek

      12 dag cukru pudru

      200 ml śmietany kremówki

      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      otarta skórka z 2 cytryn

      150 ml skoku z cytryn

      Wszystkie składniki zmiksować. Okrągłą foremkę wyłożyć kruchym ciastem i podpiec je. Masę cytrynową wylać na podpieczone ciasto i piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić i włożyć ciasto na kilka godzin do lodówki.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 01 maja 2009 17:07
  • niedziela, 26 kwietnia 2009
  • piątek, 17 kwietnia 2009
    • Jabłecznik inny niż wszystkie

       .


      Kruche ciasto na spód:

      30 dkg mąki   

      20 dkg masła lub margaryny

      10 dkg cukru pudru

      3 surowe żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia


        .

      Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka, wyrobić szybko. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

      Ta ilość ciasta wystarczy na 2 foremki. To co zostanie można zamrozić na później. 

      10 dkg rodzynek namoczyć w rumie.  Jeśli rum padł ofiarą jakiegoś wilka morskiego można go zastąpić wodą ;)

      1 kg jabłek obrać, pokroić, rozgotować i odparować wodę. Dodać do nich rodzynki. Ostudzić.

      Ciasto rozwałkować cienko (ok. 0,5 cm), wyłożyć nim okrągłą foremkę (średnica 26 cm)

      Masę z jabłek   wyłożyć na ciasto.

      .

      Masa budyniowa:

      1 opakowanie budyniu waniliowego

      1 torebka cukru waniliowego

      ¾ szklanki cukru

      0,5 l śmietany kremówki (30%)

      .
      Budyń rozrobić w 1/3 śmietany. Do reszty śmietany dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować , a potem dodać do tego budyń rozrobiony w śmietanie i ponownie zagotować.

      Gorącym budyniem od razu zalewamy jabłka na cieście.

      Piec 60-70 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

      Gotowe ciasto po ostygnięciu wkładamy do lodówki na 24 godziny.



       


       

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 17 kwietnia 2009 12:55

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl