figowe smaki

Wpisy

  • poniedziałek, 14 września 2009
    • Zupa cukiniowa z groszkiem

       

      3-4 młode cukinie (80 dag)

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      1 mały por

      1,5 łyżki masła

      6 szklanek bulionu

      mała puszka groszku

      ¾ szklanki śmietanki 30 %

      1 żółtko

      ryż ugotowany na sypko

      2 łyżki koperku

      1 łyżka soku z cytryny

      sól, pieprz

       

      Cukinię umyć, cienko obrać i drobno posiekać. Por oczyścić, umyć i pokroić w półplasterki. Cebulę, czosnek i por zeszklić na maśle, następnie dołożyć cukinię i chwilę smażyć. Podsmażone jarzyny zalać bulionem i gotować 7 min, aż cukinia zmięknie. Zupę zmiksować, posolić, dodać groszek i zagotować. Zdjąć z ognia. Żółtko wymieszać z 3 łyżkami zupy, wlać do reszty zupy, połączyć ze śmietaną, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.

      Ryż porozkładać na talerze, zalać gorącą zupą, posypać koperkiem i przybrać skórką z cukinii.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 września 2009 10:20
  • niedziela, 13 września 2009
  • sobota, 12 września 2009
    • Zupa lagman czyli krymskie wspomnienia

       

      Tę tatarską zupę ze smakiem zajadaliśmy podczas wakacji na Krymie. Trudno w naszych warunkach ją odtworzyć, ale to co wyszło też było bardzo smaczne.

      Według oryginalnego przepisu na zupę potrzebujemy:

      2 łyżki stołowe oliwy

      450 dag jagnięciny lub mięsa wołowego (pokrojonej w kostkę)

      1 pokrojoną średnią czerwoną paprykę

      4 posiekane łodygi selera naciowego

      3 posiekane ząbki czosnku

      2 duże posiekane marchewki

      1 puszka pomidorów

      1 puszka koncentratu pomidorowego

      8 filiżanek bulionu wołowego

      pół łyżeczki kminu rzymskiego

      ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne

      sól i pieprz do smaku

      ćwierć filiżanki posiekanej zielonej kolendry

      ćwierć filiżanki posiekanego koperku

      ugotowany makaron

       

      Mięso przesmażamy na tłuszczu, aż będzie brązowe, dodajemy posiekaną cebulę i dusimy przez ok 10 min. Potem dodajemy paprykę, seler, marchewkę i czosnek, bulion, pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy około 30 min. Zupę podajemy z makaronem i posiekanym koperkiem i kolendrą.

       

      Tak powinno być.... Niestety okazało się, że jagnięcina jest nieosiągalna, a wołowina pozostawia wiele do życzenia. Użyłam więc 2 plastrów schabu :) Myślę, że takiej Lagman żaden Tatar by nie wziął do ust, ale ich przecież nie zapraszałam na obiad..

      Zamiast kminu rzymskiego sypnęłam nasz polski kminek. O zielonej kolendrze też raczej nie ma co marzyć, więc zamiast niej dodałam zmiażdżone aromatyczne ziarenka tej przyprawy.

      Do wymienionych warzyw dodałam jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę. W przepisie ich nie było, ale pływały w zupie, którą jedliśmy na Krymie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 12 września 2009 11:00
  • piątek, 11 września 2009
  • wtorek, 08 września 2009
  • poniedziałek, 07 września 2009
    • Pierogi z mięsem

      Ciasto na pierogi:

      ok 40 dag mąki pszennej

      jajko

      woda (ok ¾ szklanki), sól

       

      Mąkę zalać wrzącą wodą., dodać sól. Wymieszać i jak ostygnie dobrze zagnieść z jajkiem. Gotowe ciasto przykryć ściereczką, aby nie wysychało, wałkować po kawałku i wycinać szklanką krążki, na które nałożyć farsz. Pierogi zlepić i wrzucić na wrzącą osoloną wodę, do której dobrze jest dodać 1-2 łyżki oleju.

       

      Farsz mięsny:

      Około 40 dag wołowiny ugotować na miękko, wyjąć z rosołu zmielić w maszynce. Dodać do niego pieprz, sól, cebulkę przesmażoną na oleju, trochę bułki tartej i jajko. Farsz dobrze wyrobić i nakładać stopniowo na pierogi.

       

      Po ugotowaniu pierogi polać masłem ze zrumienioną bułką tartą.

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 września 2009 08:38
  • niedziela, 06 września 2009
    • Ciasto serowo-jabłkowe z konfiturą z derenia

      Ciasto drożdżowe:

       

      25 dag mąki
      3 dag drożdży
      ok 1/8 l mleka
      5 dag cukru
      3 dag tłuszczu
      1 jajko
      1 żółtko
      zapach waniliowy
      szczypta soli
       
      Ciasto wyrobić jak zwykle :)

      Masa serowa:

      50 dag sera białego

      10 dag cukru

      1 łyżka soku cytrynowego i skórka starta z cytryny

      2 jajka

      2 torebki budyniu waniliowego

       

      Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodawać po trochę ser , a na koniec budyń

      Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazdka nasienne i pokroić w plastry grubości 5 mm.

       

      Ciasto drożdżowe rozłożyć na blaszce do pieczenia. Kiedy wyrośnie rozłożyć na nim masę serową, a na niej położyć krążki jabłek, tak aby lekko zachodziły na siebie. W dziurki jabłek nałożyć konfiturę wiśniową. Ja zamiast konfitury wiśniowej nałożyłam konfiturę z derenia. Odkryłam ten smakołyk podczas  wycieczki na Krym. Dereń występuje  tam pod tajemniczą nazwą KIZYŁ :)

      Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200º C około 35 min.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 września 2009 07:21
  • sobota, 05 września 2009
    • Papryka faszerowana

      .

      .

      Do faszerowania najlepiej nadaje się podłużna, żółta papryka.

      Myjemy ją, nie przekrawając usuwamy gniazda nasienne.

      Ryż gotujemy , cebulkę pokrojoną w kostkę przesmażamy  na oleju.  Czerstwą bułkę pszenną moczymy  w wodzie i odciskamy. Wszytko to dodajemy do mielonego mięsa wieprzowego, solimy je, dodajemy pieprz i słodką paprykę i bardzo dobrze wyrabiamy. Farszem wypełniamy wydrążoną paprykę.

      Do płaskiego garnka nalewamy  trochę wody, 2 łyżki oleju , solimy  i zagotowujemy. W garnku układamy paprykę i obgotowujemy ją  ze wszystkich stron. Po chwili  dodajemy  przecier pomidorowy i dusimy jeszcze trochę pod przykryciem. Nie za długo, papryka gotuje się szybko. Sos zaciągamy mąką, aby był gęściejszy. Podajemy  z ziemniakami, albo  bez  :))

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 05 września 2009 13:36
  • niedziela, 09 sierpnia 2009
    • Babeczki śmietankowe z malinami

      .


      Ciasto


      30 dag mąki

      10 dag masła

      10 dag margaryny

      10 dag cukru pudru

      3 surowe żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       .

      Mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier puder i żółtka.

      Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

      Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do babeczek lub tarteletki. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

       

      Krem


      0,5 l śmietanki

      1 jajko, 2 żółtka

      ok 15 dag cukru

      2 dag mąki ziemniaczanej

      zapach waniliowy

       .

      Jajko i żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Śmietankę zagotować, wlać ją powoli do utartych jajek. Zagęścić podgrzewając na małym ogniu. Po ostudzeniu masą wyłożyć foremki. Na niej ułożyć maliny. Owoce "polakierować" tężejącą galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 sierpnia 2009 16:28
  • piątek, 07 sierpnia 2009

Kalendarz

Luty 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl