figowe smaki

Wpisy

  • niedziela, 15 kwietnia 2018
  • poniedziałek, 09 kwietnia 2018
    • Zupa z brokułów i papryki

      IMG_1699

       

      kilka różyczek brokułu

      2 ziemniaki

      biała cześć pora

      1/4 korzenia selera

      1/2 czerwonej papryki

      1 ząbek czosnku

      2 łyżki mascarpone

      0,5 l wody

      1 łyżka oleju

      1 łyżeczka kurkumy

      sól, pieprz

       

      Ziemniaki i seler obrać, opłukać, pokroić.

      Por  pokroić w krążki.

      W garnuszku rozgrzać olej przesmażyć na nim ziemniaki, seler i por.

      Do warzyw dolać wodę, dodać sól, pieprz i gotować aż ziemniaki będą miękkie.

      Paprykę pokroić w małą kostkę,  a brokuł podzielić na mniejsze cząstki.

      Zupę zmiksować na krem, dodać do niej czosnek zmiażdżony w prasce, kurkumę,  paprykę i brokuły. Zagotować.

      Kiedy brokuły będą miękkie do zupy dodać mascarpone.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 kwietnia 2018 16:02
  • sobota, 07 kwietnia 2018
    • Łosoś z musztardą i miodem

      IMG_1694

       

      200 g filetu z łososia

      1 łyżka miodu

      2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy

      1 łyżka oleju

      sok z cytryny

      sól

      pieprz

      olej do smażenia

       

       

      Miód wymieszać dokładnie z olejem i musztardą.

      Z łososia zdjąć skórę, opłukać go, podzielić na dwie części,  osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

      Rybę polać marynatą z miodu i musztardy i odstawić na pół godziny.

      Na patelni rozgrzać olej,  usmażyć na nim rybę. 

      Kiedy ryba będzie usmażona z jednej strony odwrócić ją, polać marynatą i smażyć pod przykryciem.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 07 kwietnia 2018 19:33
  • środa, 28 marca 2018
  • sobota, 24 marca 2018
  • czwartek, 22 marca 2018
    • Naleśniki z brokułami i fetą

      IMG_1688

       .

      .

       

      Naleśniki:

      1 jajko

      1 szklanka mleka

      0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej

      ok. 10  łyżek pszennej mąki

      szczypta soli

      0,5 łyżeczki kurkumy

      masło klarowane do smażenia naleśników

       

      Jajko ubić z mlekiem.

      Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę, cukier  i sól, dobrze wszystko  zmiksować. 

      Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.

      Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

      Z ciasta upiec cienkie naleśniki. 

      .


      Farsz:

      brokuł

      100 g  fety

      1 ząbek czosnku

      ser istarski  do posypania naleśników


      Brokuł  podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie.

      Po ostudzeniu brokuł  posiekać i dodać do niego zmiażdżony ząbek czosnku i pokruszoną fetę.

      Farsz  doprawić do smaku solą i pieprzem.

       

      Na naleśnikach ułożyć farsz brokułowy, zwinąć je i opiec na patelni.

      Gotowe naleśniki posypać utartym serem.

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 marca 2018 21:23
  • poniedziałek, 19 marca 2018
  • czwartek, 15 marca 2018
    • Calzone ze szpinakiem, porem, fetą i zatarem

      IMG_1665

       .

      .

       

      Ciasto:

      2 szklanki maki pszennej

      paczka drożdży suchych (7 g)

      0,5 łyżeczki soli

      0,5 łyżeczki cukru

      ok. 250 ml ciepłej wody

      1 łyżka oleju lub oliwy

      .

      .

      Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dolać wodę i wyrobić ciasto.

      Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać olej.

      Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

       

      Farsz:

      1 por

      200 g liści szpinaku

      1 ząbek czosnku

      ok. 100 g fety

      sól, pieprz, pul biber

      1 łyżka oleju

       

      Do posmarowania calzone:

      1 łyżka zataru

      1 łyżka oleju lub oliwy

       .

      .

      Z liści  szpinaku usunąć ogonki.

      Szpinak opłukać i dobrze odsączyć z wody.

      Por pokroić w krążki.

      W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim por, dodać szpinak i krótko razem dusić.

      Do farszu dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz przyprawy, a po ostudzeniu pokruszoną fetę i ewentualnie sól.

       

      .

      Ciasto podzielić na  6  części. Każdą z nich rozwałkować, ułożyć farsz i zalepić.

      Gotowe calzone ułożyć na  blaszce, przykryć ściereczką i odstawić aby wyrosły.

      Calzone piec w piekarniku nagrzanym do temp. 230º C przez 20-30 min.

      Pod koniec pieczenia calzone posmarować zatarem rozmieszanym z olejem.

       

       

      IMG_1670

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 marca 2018 11:42
  • środa, 14 marca 2018
    • Bulgur z papryką i pieczarkami

      IMG_1657

       .

      .

      2 szklanki ugotowanego bulguru

      1 czerwona papryka

      200 g małych pieczarek

      1 łyżka posiekanej natki pietruszki

      1 szalotka

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

      olej

      .

      .

      Pieczarki opłukać, przekroić na pół.

      Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić ją w paseczki.

      Szalotkę pokroić  w kostkę.

      Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim  cebuę i zmiażdżony czosnek, a następnie dodać pieczarki i je usmażyć.

      Usmażone pieczarki zdjąć z patelni, a na pozostałym oleju  udusić paprykę. Aby się nie przypaliła paprykę podczas duszenia podlewać niewielką ilością wody.

      Pieczarki, paprykę i bulgur wymieszać, dodać sól, pieprz do smaku i chwilę razem przesmażać.

      Na koniec dodać natkę pietruszki.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 14 marca 2018 08:37
  • wtorek, 13 marca 2018
    • Krem z dyni i gruszki

      IMG_1656

       

      250 ml musu z dyni

      2 gruszki

      1 ziemniak

      biała cześć pora

      2 ząbki czosnku

      200 ml wody

      50 ml mleka kokosowego

      sól, pieprz, czarna papryka, kumin, chili

      olej

       

      Gruszki przekroić w poprzek, wyciąć kilka plasterków i wysuszyć je w piekarniku na chipsy.

      Ziemniak i  resztę gruszki obrać, pokroić.

      W garnku rozgrzać olej zeszklić na nim pokrojony por i posiekany czosnek, następnie dodać ziemniak i chwilę razem podsmażać.

      Do warzyw dolać wodę, dodać gruszki, sól, pieprz i zagotować.

      Kiedy warzywa i gruszki będą miękkie zmiksować je, dodać mus z dyni, mleko kokosowe.

      Zupe doprawić do smaku przyprawami.

      Zupę na talerzu ozdobić chipsami z gruszki i posypać czarną papryką.

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 marca 2018 10:55

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl