figowe smaki

Wpisy

  • piątek, 28 kwietnia 2017
  • czwartek, 27 kwietnia 2017
    • Tarta z masą z masła orzechowego z mascarpone

      IMG_0968

       

      Masa orzechowa:
       
      200 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (bez cukru)
      4 łyżki cukru pudru
      1 jogurt naturalny typu greckiego  (220 g)
      1 jajka
      2 łyżki budyniu waniliowego
       
      Masło orzechowe zmiksować z jogurtem, jajkami, cukrem i budyniem.
       

      IMG_0963

       

      Kruche ciasto:

      200 g mąki

      100 g pokruszonych orzechów ziemnych

      200 g masła

      3 surowe żółtka

      200 g cukru pudru

      1 cukier waniliowy

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Do mąki wymieszanej z orzechami, cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, przesiekać wszystko nożem.

      Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.

      Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.

      Ta ilość ciasta powinna wystarczyć na spody do dwóch tart, więc jego nadmiar ciasta można zamrozić, albo wykorzystać do upieczenia babeczek.

       

      Ciasto rozwałkować na grubość  ok. 5 mm, wyłożyć nim formę do tarty.

      Na wierzchu ciasta rozłożyć papier pergaminowy, wysypać na niego groch lub kaszę.

      Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC i piec ok. 15 min.

      Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika , usunąć z niego papier z grochem.

      Na podpieczony spód wylać masę orzechową.

      Ciasto ponownie wstawić do piekarnika (temp. 180º C) i piec  ok. 30 min aż masa będzie ścięta.

       

      Masa z mascarpone:

       

      1 opakowanie serka mascarpone

      150 ml śmietany 30%

      2-3 łyżki cukru pudru

       

      Serek ubić z cukrem i śmietanką.

       

      Orzechy w karmelu:

       

      3 łyżki pokruszonych orzechów arachidowych

      2 łyżki białego cukru

      60 ml wody

      4 łyżki śmietanki 30%

      1 łyżka masła

      szczypta soli
       
      Cukier wsypać na patelnię. Powinien  być równomiernie  rozłożony na dnie patelni, a następnie podgrzewać  go nie mieszając aż zacznie brązowieć.
      Kiedy cukier będzie już brązowy, dolać do niego wodę i mieszać aż się rozpuści.
      Do cukru dodać śmietankę i gotować ok. 5 min.
      Następnie dodać masło, orzechy i sól.
       
      Gotowe ciasto ostudzić, udekorować masą z mascarpone i polać karmelem z orzechami.
      .

      IMG_0967

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 kwietnia 2017 08:25
  • wtorek, 25 kwietnia 2017
  • poniedziałek, 24 kwietnia 2017
    • Omlet francuski z frużeliną z ananasa i pomarańczy

      IMG_0998

       

       Omlet:

      2 jajka

      2 łyżki mąki pszennej

      1 łyżka masła klarowanego

      szczypta soli


      Frużelina:

      2 plastry świeżego ananasa

      1 pomarańcza

      1 łyżka syropu z agawy

      1 łyżeczka masła

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      Z pomarańczy skroić skórę i wyfiletować miąższ. Z pozostałości wycisnąć sok.

      Ananas pokroić na małe kawałki.

      W garnuszku rozpuścić 1 łyżeczkę masła, dodać ananas, syrop z agawy i sok z pomarańczy.

      Chwilę razem gotować, a następnie dolać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 50 ml wody. Do gotowej frużeliny dodać cząstki pomarańczy.


      Żółtka jajek oddzielić od białek.

      Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

      Do piany z białek dodać żółtka, szybko wymieszać, a następnie do masy z jajek przesiać przez sitko mąkę, wymieszać delikatnie łyżką.

      Masło  rozgrzać na patelni, wylać na nie masę z jajek.

      Kiedy spód omletu zrumieni się, odwrócić go i piec z drugiej strony.

      Na gotowy omlet wyłożyć gorącą frużelinę, udekorować jogurtem naturalnym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 kwietnia 2017 08:13
  • sobota, 01 kwietnia 2017
  • środa, 29 marca 2017
  • czwartek, 16 marca 2017
    • Zupa dyniowa z tortellini

      IMG_0937

       

      1 szklanka musu z dyni

      100 ml mleka kokosowego

      1 ząbek czosnku

      1 szalotka

      sól, pieprz, szczypta chili

      2 łyżki oleju

       

      Szalotkę i  czosnek   posiekać drobno.

      Olej rozgrzać  w garnku, dodać  czosnek i szalotkę. Zeszklić, a następnie dodać mus z dyni i ok. 1 l wody.

      Zupę zagotować,  przyprawić solą, pieprzem i chili,  dodać mleko kokosowe.

      Do zupy na talerzu dodać ugotowane pierożki.

       

       

      Farsz na pierożki:

       120 g sera typu włoskiego (np. Capri)

      100 g rozmrożonych liści szpinaku

      1 łyżka utartego sera grana padano

      1 łyżeczka masła

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

       

      Masło rozgrzać na patelni, dodać szpinak, czosnek przeciśniety przez praskę. Chwilę podsmażać, aby odparować nadmiar wody, doprawić solą i  pieprzem.

      Szpinak ostudzić, wymieszać go z serem Capri i utartym grana padano.

       

      Ciasto na pierogi:

      mąka pszenna

      gorąca woda

      sól

       

      Mąkę pszenną  zaparzyć gorącą wodą, dodać sól i dobrze wyrobić ciasto na pierogi.

      Ciasto przykryć ściereczką i  odstawić na pól godziny.

      Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać   krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.

      Pierozki ugotować w osolonej wodzie.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 08:51
  • środa, 15 marca 2017
  • wtorek, 14 marca 2017
  • wtorek, 07 marca 2017

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl