figowe smaki

Wpisy

  • niedziela, 13 sierpnia 2017
    • Gołąbki z ryżem, pieczarkami i papryką

       IMG_1244

       

      1 czerwona papryka

      6 pieczarek

      1 cebula

      0,5 szklanki ryżu

      jajko

      1 łyżka bułki tartej

      sól, pieprz

      olej

      kapusta włoska

       

      Sos pomidorowy:

      500 g pomidorów

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz, cukier

      olej

       

      Pomidory opłukać, pokroić.

      Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.

      Do cebuli dodać pomidory i  dusić je aż się rozgotują.

      Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował  nadmiar wody.

      Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.

      Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

       

      Ryż opłukać.

      W garnuszku zagotować 1,5 szklanki wody, dodać sól i ryż.

      Ryż gotować, a kiedy wchłonie wodę przykryć i schować "pod pierzynkę" aby doszedł.

       

      Z kapusty zdjąć liście, sparzyć je w gotującej wodzie.

      Z liści ściąć zgrubienia.

       

      Pieczarki i paprykę  opłukać, pokroić na małą kostkę.

      Cebulę i czosnek także pokroić, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju.

      Dodać paprykę i pieczarki, podsmażyć je,  tak aby zmiękły.

      Dodać sól, pieprz do smaku.

      Pieczarki i paprykę wymieszać z ryżem, dodać jajko i bułkę tartą.

       

      Farsz nakładać na liście kapusty i zwinąć je  w rulony.

      Gołąbki ułożyć w garnku, zalać sosem pomidorowym i dusić aż kapusta będzie miękka.

       

       

       

      Zapisz

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 sierpnia 2017 09:57
  • czwartek, 10 sierpnia 2017
    • Lasagne z cukinią i szpinakiem

       IMG_12191

      1 cukinia

      200 g świeżego szpinaku

      olej

      sól, pieprz

      5 łyżek  utartego sera grana padano

      5 arkuszy makaronu do lasagne

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

       

      Cukinię i szpinak opłukać.

      Ze szpinaku usunąć ogonki.

      Cukinię zetrzeć na tarce o  dużych oczkach, a następnie smażyć ją na rozgrzanym oleju.

      Pod koniec dodać szpinak, sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku.

       

      Sos beszamelowy:

      1 łyżka mąki

      1 łyżka masła

      250 ml mleka

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

       

      Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.

      Zagotować mieszając, aby nie było grudek.

      Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

      Do sosu dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

       

      Sos pomidorowy:

      500 g pomidorów

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      2 łyżki oleju

       

      Pomidory opłukać, pokroić.

      Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.

      Do cebuli dodać pomidory i  dusić je aż się rozgotują.

      Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował  nadmiar wody.

      Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.

      Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

       

      Makaron ugotować  w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min.  tak aby makaron tylko zmiękł. Podczas gotowania  należy uważać , aby płaty się nie posklejały.

      Naczynie żaroodporne posmarować masłem.

      Na dnie ułożyć kolejno: płaty makaronu, na to sos beszamelowy, cukinię ze szpinakiem, utarty ser, sos pomidorowy, makaron itd .

      Ułożoną lasagne polać resztą sosu i posypać utartym serem.

      Piec w temp. 180º st. przez ok. 30 min.

       

       

       

      Zapisz

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z cukinią i szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 sierpnia 2017 11:30
  • środa, 09 sierpnia 2017
  • poniedziałek, 07 sierpnia 2017
  • wtorek, 01 sierpnia 2017
    • Krem z kalafiora z kurkami

      IMG_1198

       

       

      0,5 kalafiora

      1 marchew

      1 łodyga selera naciowego

      biała część pora

      1 duży ziemniak

      100 ml śmietany 30%

      1-1,5 l wody

      150 g małych kurek

      1 szalotka

      1 łyżka masła klarowanego

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

       

      Kurki opłukać, osuszyć.

      Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym  maśle, dodać kurki i smażyć je ok. 10 min.

      Ziemniak i marchew obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

      Por i seler także pokroić.

      Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.

      Warzywa wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować do miękkości.

      Zupę zmiksować, dodać śmietankę,  doprawić  do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

      Do gotowej zupy dodać uduszone kurki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 sierpnia 2017 14:45

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl