figowe smaki

Wpisy

  • wtorek, 13 lutego 2018
    • Gnocchi z serem Lazur

      IMG_1571

       

      500 g ziemniaków

      150 g mąki pszennej

      1 małe jajko

      sól

      150 sera pleśniowego Lazur (niebieski)

      100 ml śmietany 30%

      50 g sera żółtego gouda

      grana padano

       

      Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie.

      Ugotowane ziemniaki odcedzić i ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę.

      Ziemniaki wymieszać z mąką, dodać sól i jajko. Zarobić ciasto.

      Z ciasta ziemniaczanego formować rękoma wałki. Pokroić je na kawałki.

      Na każdy kawałek ciasta kłaść trochę sera, zalepić i formować je w kluseczki.

      Gotowe kluski układać na desce posypanej mąką.

      W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucić do niej kluski i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody.

      W rondelku podgrzać śmietanę, rozpuścić w niej  pozostały ser Lazur i Ementaler.

      Kluski  na talerzu polać sosem serowym  i posypać płatkami grana padano.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 lutego 2018 08:30

Kalendarz

Luty 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl