figowe smaki

Wpisy

  • czwartek, 14 czerwca 2018
    • Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i szpinakiem

      IMG_1801

       

      Farsz:

      100 g białego sera

      100 g świeżego szpinaku

      100 g kaszy gryczanej

      1 łyżka utartego sera (Istarski Spin)

      1 ząbek czosnku

      1 łyżka  oleju

      sól, pieprz

      masło do polania pierogów

       

       

       

      Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

      Szpinak opłukać i  przesmażyć na rozgrzanym oleju.

      Biały ser podusić widelcem.

      Ostudzoną kaszę wymieszać z serem i szpinakiem.

      Dodać zmiażdżony ząbek czosnku,  łyżkę utartego sera, sól i pieprz do smaku.

       

      Ciasto na pierogi:

      ok. 300 g mąki

      ok. 200 ml gorącej wody

      sól

       

      Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".

      Ciasto rozwałkować partiami, wykrawać z niego krążki, układać na nich farsz i zalepiać pierogi.

      Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Gotowe polać zrumienionym masłem i posypać płatkami sera Istarski Spin.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 czerwca 2018 08:38

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl