figowe smaki

Wpisy

  • środa, 02 maja 2018
    • Żurek

      IMG_1725

       

      10 czubatych łyżek  żytniej mąki żurkowej
      3 ząbki czosnku
      1 łyżeczka majeranku
      liść laurowy

      kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
      2 jajka ugotowane na twardo
       100 ml  śmietany 30 %
      sól

      750 ml  wywaru warzywnego

      Zakwas na żur:


      Mąkę  zalać 500 ml letniej przegotowanej wody, dodać 2  ząbki czosnku, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.


      Zakwas wymieszać z bulionem , dodać czosnek roztarty z solą, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy  i majeranek.

      Gotować tak długo, aż żurek zgęstnieje. 

      Do gotowego żurku dodać śmietanę i ugotowane na twardo jajka.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Żurek”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 02 maja 2018 08:25

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl