figowe smaki

Wpisy

  • czwartek, 07 czerwca 2018
    • Kepti Grikainiai

      IMG_1783

       

      100 g kaszy gryczanej

      100 g białego sera półtłustego

      1 łyżka mąki pszennej

      1 jajko

      sól, pieprz

      1 łyżka kminku

      3 łyżki zmielonych gryczanych płatków błyskawicznych do panierowania placków (lub bułka tarta)

      olej do smażenia

      gęsta śmietana lub jogurt

       

      Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

      Kaszę dokładnie zblendować.

      Do kaszy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.

      Do sera dodać sól, pieprz i kminek.

      Na masę gryczaną wyłożyć ser i uformować placuszki  (kształt klinka sera).

      Gotowe placuszki opanierować płatkami gryczanymi lub bułka tartą i piec na rozgrzanym oleju.

      Podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 czerwca 2018 17:22

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl