figowe smaki

Ciasta

  • czwartek, 12 stycznia 2017
  • piątek, 06 stycznia 2017
  • czwartek, 22 grudnia 2016
  • sobota, 17 grudnia 2016
    • Tarta piernikowa z marcepanem i dżemem śliwkowym

      IMG_0700_2

       

      Tartę zrobiłam z ciasta przygotowanego wcześniej na pierniczki według przepisu  z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole".

      .

      .

      Ciasto na piernik staropolski:

      .

      1/2 kg prawdziwego miodu 

      2 szklanki cukru

      25 dag smalcu lub masła

      1 kg pszennej mąki (ta ilość jest za mała, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję trzeba dać około 1,5 kg mąki Najlepiej dać 1 kg i później dosypywać tyle i potrzeba)

      3 całe jajka

      3 ścięte łyżeczki sody oczyszczanej

      1/2 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki soli

      przyprawa do piernika (od lat zamiast dodawać gotową przyprawę robię ją sama mieląc goździki, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i  dodając  mielony cynamon i imbir).

       .

      .

      W garnku rozpuścić miód, cukier i  tłuszcz.

      Podczas podgrzewania nie  dopuścić do zagotowania masy, cały czas mieszając , ponieważ masa ma tendencję do przywierania do dna.

      Masę schłodzić  i stopniowo dodać do niej, wyrabiając  ręką, mąkę, 3 jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy.

      Wyrobione ciasto włóżyć do  garnka emaliowanego lub  kamionkowego, przykryć lnianą ściereczką, osłonić folią i umieścić w chłodnym miejscu (dolna półka w lodówce, balkon, piwnica).

      Ciasto powinno  dojrzewać minimum przez 2 tygodnie.

       

       

      IMG_0693

       

       

      kilka łyżek korzennego dżemu śliwkowego lub powideł śliwkowych

      100-150 g masy marcepanowej

      .

      Część ciasta potrzebnego do tarty rozwałkować  na dwa placki  grubości ok. 5 mm.

      Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia.

      Na papierze ułożyć placek, posmarować go korzennymi powidłami śliwkowymi, a następnie ułożyć warstwę rozwałkowanej masy marcepanowej.

      Na wierzchu tarty ułożyć drugi placek, zlepić go plackiem tworzącym spód tarty, ozdobić  gwiazdkami wyciętymi z ciasta.

      Tartę piec w piekarniku nagrzanym do temp 180º C ok. 60 min.

      Gotową tartę polukrować.

       

      IMG_0735_2

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 17 grudnia 2016 11:04
  • poniedziałek, 28 listopada 2016
    • Jaglany placek z jagodami

      IMG_0638

       

       

      0,5 szklanki kaszy jaglanej

      1 szklanka wody

      szczypta soli

      2 jajka

      3 łyżki miodu

      1 łyżka płatków drożdżowych

      100  g jogurtu naturalnego

      0,5 szklanki  czarnych jagód (mrożonych)

       

      Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą.

      Kaszę wrzucić do garnuszka z wrzącą wodą, dodać szczyptę soli i gotować aż kasza wchłonie wodę.

      Kaszę przykryć i schować pod kocyk aby doszła w cieple.

      Do ostudzonej  kaszy dodać miód, 2 jajka,  jogurt i płatki drożdżowe, wszystko dobrze zblendować.

      Małą foremkę (średnica 17 cm) posmarować masłem, posypać mąką kukurydzianą.

      Do foremki wyłożyć masę z kaszy, posypać ją jagodami.

      Placek piec przez  30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C.

      Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Podawać z  osłodzonym  jogurtem naturalnym.

       

      IMG_06251

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 listopada 2016 08:34
  • środa, 07 września 2016
    • Cynamonowe ciasto z jabłkami i orzechami

      IMG_0366

       

       

      Przepis z miesięcznika "Moda na zdrowie"

       

       2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka cukru pudru

      2 jajka

      1/2 szklanki oleju ryżowego

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżeczka cynamonu

      1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

       3 duże jabłka pokrojone w kostkę

      cukier puder do posypania

       

       

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

      Do masy, wciąż miksując dodać na przemian przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem i olej.

      Na koniec  do masy dodać jabłka i orzechy. Wymieszać łyżką.

      Ciasto wyłożyć  do  prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C i piec  ok. 40 min.

      Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

       

      IMG_0370

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 07 września 2016 07:49
  • sobota, 13 sierpnia 2016
    • Babka marmurkowa

      IMG_0322

       

      350 g mąki pszennej

      230 g cukru

      2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      250 g masła

      szczypta soli

      5 jajek

      120 ml mleka

      1 paczka cukru waniliowego

      1 łyżka kakao

       
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

      Masło ucierać mikserem  z cukrem, solą i cukrem waniliowym przez ok. 5 min.

      W  dalszym ciągu miksując dodawać  po jednym  jajka, a następnie  na przemian mąkę i  mleko.

      Ciasto podzielić na dwie części.

      Do jednej z nich dodać kakao i 2 łyżki mleka.

      Białe ciasto wyłożyć do dwóch foremek keksowych posmarowanych masłem i posypanych mąką.

      Na wierzch białego ciasta wyłożyć ciasto z kakao, przemieszać widelcem.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 C i piec 50 min.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Babka marmurkowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 13 sierpnia 2016 09:31
  • niedziela, 10 lipca 2016
  • niedziela, 14 lutego 2016
  • czwartek, 31 grudnia 2015
    • Placek makowo-jabłkowy z kremem mascarpone

      IMG_3792

       .

      .

       Masa makowa:

      .

      puszka maku (850 g)

      10 dag cukru

      4 jajka

      4 łyżki kaszki manny

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      5 dag masła

      2 duże kwaśne  jabłka (Boskop)

      aromat migdałowy

      250 g mascarpone

      150 ml jogurtu naturalnego

      1 łyżeczka żelatyny

      2 łyżki cukru pudru

       .

      .

      Kruche ciasto:

      .

      300 g mąki

      200 g masła

      100 g cukru pudru

      3 surowe żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      ..

       

       Mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia , posiekać z masłem, dodać przesiany cukier puder i żółtka.

      Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

       .

      Jabłka obrać,  utrzeć na grubej tarce.

      Cukier utrzeć z masłem dodając po jednym żółtku.

      Następnie dodać mak, kaszkę mannę, proszek do pieczenia, utarte jabłka, a na końcu pianę z białek.

      Spód formy wyłożyć rozwałkowanym kruchym ciastem (nie jest to konieczne),  a  na nie wylać masę makową.

      Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C ok. 1,5 godziny.

      Po upieczeniu ciasto ostudzić.

       

      Mascarpone ubić z jogurtem, dodac cukier puder.

       

      Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, lekko  ją podgrzać (najlepiej w kąpieli wodnej), ostudzić, a następnie dodać do mascarpone i dokładnie wymieszać.

       

      Masę z mascarpone rozłożyć na wierzchu ostudzonego ciasta.

       

       

       .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 grudnia 2015 08:37

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl