figowe smaki

Ciasta

  • niedziela, 26 sierpnia 2018
    • Szafranowy placek ze śliwkami

      IMG_1963

       

      Ciasto drożdżowe:

      500 g mąki pszennej

      3 żółtka

      250 ml mleka

      150 g cukru

      70 g masła

      1 paczka suchych drożdży (7 g)

      0,5 g szafranu

      szczypta soli

      aromat pomarańczowy

       

      300 g śliwek węgierek

       

      Kruszonka:

      150 g masła

      100 g  cukru

      100 g mąki

      cukier waniliowy

      szczypta soli

      1 łyżeczka cynamonu

       

      Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą i  cynamonem.

      Rozetrzeć w dłoniach z pokrojonym twardym masłem, tak aby powstały okruszki.

       

      Mąkę na ciasto drożdżowe przesiać, dodać do niej szczyptę soli i suche drożdże..

      Mleko podgrzać.  Do mleka dodać szafran. 

      Masło  roztopić w rondelku.

      Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem.

      Do mąki dodać ubite żółtka i mleko z szafranem. Dobrze wyrobić.

      Jeśli ciasto jest zbyt zbite dodać więcej podgrzanego mleka.

      Pod koniec do ciasta dodać roztopiony tłuszcz i aromat pomarańczowy.

       

      Ciasto wyłożyć na  2 blaszki.

      Ułożyć na nim śliwki przekrojone na połówki i posypać kruszonką.

      Placki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

      Kiedy dwukrotnie zwiększą swoją objętość wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp 180 C i piec 30-40 min.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 sierpnia 2018 09:18
  • wtorek, 07 sierpnia 2018
  • czwartek, 12 stycznia 2017
  • piątek, 06 stycznia 2017
  • czwartek, 22 grudnia 2016
  • sobota, 17 grudnia 2016
    • Tarta piernikowa z marcepanem i dżemem śliwkowym

      IMG_0700_2

       

      Tartę zrobiłam z ciasta przygotowanego wcześniej na pierniczki według przepisu  z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole".

      .

      .

      Ciasto na piernik staropolski:

      .

      1/2 kg prawdziwego miodu 

      2 szklanki cukru

      25 dag smalcu lub masła

      1 kg pszennej mąki (ta ilość jest za mała, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję trzeba dać około 1,5 kg mąki Najlepiej dać 1 kg i później dosypywać tyle i potrzeba)

      3 całe jajka

      3 ścięte łyżeczki sody oczyszczanej

      1/2 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki soli

      przyprawa do piernika (od lat zamiast dodawać gotową przyprawę robię ją sama mieląc goździki, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i  dodając  mielony cynamon i imbir).

       .

      .

      W garnku rozpuścić miód, cukier i  tłuszcz.

      Podczas podgrzewania nie  dopuścić do zagotowania masy, cały czas mieszając , ponieważ masa ma tendencję do przywierania do dna.

      Masę schłodzić  i stopniowo dodać do niej, wyrabiając  ręką, mąkę, 3 jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy.

      Wyrobione ciasto włóżyć do  garnka emaliowanego lub  kamionkowego, przykryć lnianą ściereczką, osłonić folią i umieścić w chłodnym miejscu (dolna półka w lodówce, balkon, piwnica).

      Ciasto powinno  dojrzewać minimum przez 2 tygodnie.

       

       

      IMG_0693

       

       

      kilka łyżek korzennego dżemu śliwkowego lub powideł śliwkowych

      100-150 g masy marcepanowej

      .

      Część ciasta potrzebnego do tarty rozwałkować  na dwa placki  grubości ok. 5 mm.

      Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia.

      Na papierze ułożyć placek, posmarować go korzennymi powidłami śliwkowymi, a następnie ułożyć warstwę rozwałkowanej masy marcepanowej.

      Na wierzchu tarty ułożyć drugi placek, zlepić go plackiem tworzącym spód tarty, ozdobić  gwiazdkami wyciętymi z ciasta.

      Tartę piec w piekarniku nagrzanym do temp 180º C ok. 60 min.

      Gotową tartę polukrować.

       

      IMG_0735_2

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 17 grudnia 2016 11:04
  • poniedziałek, 28 listopada 2016
    • Jaglany placek z jagodami

      IMG_0638

       

       

      0,5 szklanki kaszy jaglanej

      1 szklanka wody

      szczypta soli

      2 jajka

      3 łyżki miodu

      1 łyżka płatków drożdżowych

      100  g jogurtu naturalnego

      0,5 szklanki  czarnych jagód (mrożonych)

       

      Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą.

      Kaszę wrzucić do garnuszka z wrzącą wodą, dodać szczyptę soli i gotować aż kasza wchłonie wodę.

      Kaszę przykryć i schować pod kocyk aby doszła w cieple.

      Do ostudzonej  kaszy dodać miód, 2 jajka,  jogurt i płatki drożdżowe, wszystko dobrze zblendować.

      Małą foremkę (średnica 17 cm) posmarować masłem, posypać mąką kukurydzianą.

      Do foremki wyłożyć masę z kaszy, posypać ją jagodami.

      Placek piec przez  30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C.

      Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Podawać z  osłodzonym  jogurtem naturalnym.

       

      IMG_06251

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 listopada 2016 08:34
  • środa, 07 września 2016
    • Cynamonowe ciasto z jabłkami i orzechami

      IMG_0366

       

       

      Przepis z miesięcznika "Moda na zdrowie"

       

       2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka cukru pudru

      2 jajka

      1/2 szklanki oleju ryżowego

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżeczka cynamonu

      1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

       3 duże jabłka pokrojone w kostkę

      cukier puder do posypania

       

       

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

      Do masy, wciąż miksując dodać na przemian przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem i olej.

      Na koniec  do masy dodać jabłka i orzechy. Wymieszać łyżką.

      Ciasto wyłożyć  do  prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C i piec  ok. 40 min.

      Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

       

      IMG_0370

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 07 września 2016 07:49
  • sobota, 13 sierpnia 2016
    • Babka marmurkowa

      IMG_0322

       

      350 g mąki pszennej

      230 g cukru

      2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      250 g masła

      szczypta soli

      5 jajek

      120 ml mleka

      1 paczka cukru waniliowego

      1 łyżka kakao

       
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

      Masło ucierać mikserem  z cukrem, solą i cukrem waniliowym przez ok. 5 min.

      W  dalszym ciągu miksując dodawać  po jednym  jajka, a następnie  na przemian mąkę i  mleko.

      Ciasto podzielić na dwie części.

      Do jednej z nich dodać kakao i 2 łyżki mleka.

      Białe ciasto wyłożyć do dwóch foremek keksowych posmarowanych masłem i posypanych mąką.

      Na wierzch białego ciasta wyłożyć ciasto z kakao, przemieszać widelcem.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 C i piec 50 min.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Babka marmurkowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 13 sierpnia 2016 09:31
  • niedziela, 10 lipca 2016

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl