figowe smaki

Zupy

  • wtorek, 01 sierpnia 2017
    • Krem z kalafiora z kurkami

      IMG_1198

       

       

      0,5 kalafiora

      1 marchew

      1 łodyga selera naciowego

      biała część pora

      1 duży ziemniak

      100 ml śmietany 30%

      1-1,5 l wody

      150 g małych kurek

      1 szalotka

      1 łyżka masła klarowanego

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

       

      Kurki opłukać, osuszyć.

      Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym  maśle, dodać kurki i smażyć je ok. 10 min.

      Ziemniak i marchew obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

      Por i seler także pokroić.

      Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.

      Warzywa wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować do miękkości.

      Zupę zmiksować, dodać śmietankę,  doprawić  do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

      Do gotowej zupy dodać uduszone kurki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 sierpnia 2017 14:45
  • wtorek, 09 maja 2017
  • sobota, 01 kwietnia 2017
  • czwartek, 16 marca 2017
    • Zupa dyniowa z tortellini

      IMG_0937

       

      1 szklanka musu z dyni

      100 ml mleka kokosowego

      1 ząbek czosnku

      1 szalotka

      sól, pieprz, szczypta chili

      2 łyżki oleju

       

      Szalotkę i  czosnek   posiekać drobno.

      Olej rozgrzać  w garnku, dodać  czosnek i szalotkę. Zeszklić, a następnie dodać mus z dyni i ok. 1 l wody.

      Zupę zagotować,  przyprawić solą, pieprzem i chili,  dodać mleko kokosowe.

      Do zupy na talerzu dodać ugotowane pierożki.

       

       

      Farsz na pierożki:

       120 g sera typu włoskiego (np. Capri)

      100 g rozmrożonych liści szpinaku

      1 łyżka utartego sera grana padano

      1 łyżeczka masła

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

       

      Masło rozgrzać na patelni, dodać szpinak, czosnek przeciśniety przez praskę. Chwilę podsmażać, aby odparować nadmiar wody, doprawić solą i  pieprzem.

      Szpinak ostudzić, wymieszać go z serem Capri i utartym grana padano.

       

      Ciasto na pierogi:

      mąka pszenna

      gorąca woda

      sól

       

      Mąkę pszenną  zaparzyć gorącą wodą, dodać sól i dobrze wyrobić ciasto na pierogi.

      Ciasto przykryć ściereczką i  odstawić na pól godziny.

      Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać   krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.

      Pierozki ugotować w osolonej wodzie.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 08:51
  • wtorek, 07 marca 2017
  • czwartek, 02 marca 2017
  • środa, 08 lutego 2017
    • Zupa z dyni i groszku

       

      0,5 dyni piżmowej

      0,5 cebuli

      1 ząbek czosnku

      1 łyżka masła klarowanego

      1 szklanka groszku mrożonego

      1 łyżka przecieru pomidorowego

      100 ml mleka kokosowego

      sól, pieprz

      0,5 łyżeczki papryki Pul Biber

      0,5 łyżeczki cząbru

       

      Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić.

      Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle.

      W garnku zagotować 300 ml wody, dodać dynię, cebulę i czosnek.

      Kiedy dynia będzie już miękka, zmiksować ją.

      Do zupy dodać sól, pieprz, zielony groszek , przecier pomidorowy, paprykę i cząber. Ponownie ją zagotować, a pod koniec dodać mleko kokosowe.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2017 09:20
  • wtorek, 10 stycznia 2017
    • Zupa kurkowa

      IMG_0774

       

       

      2-3 ziemniaki

      1 korzeń pietruszki

      biała część pora

      150 g mrożonych kurek

      0,5 cebuli

      100 ml śmietany 30%

      50 g sera pleśniowego  Lazur błękitny

      sól, pieprz, liść laurowy

      0,5 łyżeczki tymianku

      1000 ml wywaru warzywnego

      2 łyżki masła klarowanego

       

      Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić.

      Por po opukaniu pokroić w krążki.

      Kurki rozmrozić i osuszyć.

      Cebulę pokroić w kostkę.

      W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, przesmażyć na nim ziemniaki, pietruszkę i por, dodać sól, pieprz i liść laurowy.

      Kiedy warzywa zeszklą się, dolać wywar warzywny i gotować je aż będą miękkie.

      Zupę dokładnie zblendować.

      W tym czasie na patelni rozgrzać resztę masła,  zeszklić na nim cebulę, a następnie  dodać kurki i  podsmażyć  je przez ok. 5 min.

      Posmażone kurki dodać do zupy. Zagotować ją ponownie, dodać tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodać śmietankę.

      Po rozlaniu zupy do kokilek posypać ją kawałkami sera pleśniowego.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 stycznia 2017 08:12
  • piątek, 16 grudnia 2016
  • piątek, 09 grudnia 2016

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl