figowe smaki

Zupy

  • środa, 02 maja 2018
    • Żurek

      IMG_1725

       

      10 czubatych łyżek  żytniej mąki żurkowej
      3 ząbki czosnku
      1 łyżeczka majeranku
      liść laurowy

      kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
      2 jajka ugotowane na twardo
       100 ml  śmietany 30 %
      sól

      750 ml  wywaru warzywnego

      Zakwas na żur:


      Mąkę  zalać 500 ml letniej przegotowanej wody, dodać 2  ząbki czosnku, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.


      Zakwas wymieszać z bulionem , dodać czosnek roztarty z solą, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy  i majeranek.

      Gotować tak długo, aż żurek zgęstnieje. 

      Do gotowego żurku dodać śmietanę i ugotowane na twardo jajka.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Żurek”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 02 maja 2018 08:25
  • poniedziałek, 09 kwietnia 2018
    • Zupa z brokułów i papryki

      IMG_1699

       

      kilka różyczek brokułu

      2 ziemniaki

      biała cześć pora

      1/4 korzenia selera

      1/2 czerwonej papryki

      1 ząbek czosnku

      2 łyżki mascarpone

      0,5 l wody

      1 łyżka oleju

      1 łyżeczka kurkumy

      sól, pieprz

       

      Ziemniaki i seler obrać, opłukać, pokroić.

      Por  pokroić w krążki.

      W garnuszku rozgrzać olej przesmażyć na nim ziemniaki, seler i por.

      Do warzyw dolać wodę, dodać sól, pieprz i gotować aż ziemniaki będą miękkie.

      Paprykę pokroić w małą kostkę,  a brokuł podzielić na mniejsze cząstki.

      Zupę zmiksować na krem, dodać do niej czosnek zmiażdżony w prasce, kurkumę,  paprykę i brokuły. Zagotować.

      Kiedy brokuły będą miękkie do zupy dodać mascarpone.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 kwietnia 2018 16:02
  • sobota, 24 marca 2018
  • wtorek, 13 marca 2018
    • Krem z dyni i gruszki

      IMG_1656

       

      250 ml musu z dyni

      2 gruszki

      1 ziemniak

      biała cześć pora

      2 ząbki czosnku

      200 ml wody

      50 ml mleka kokosowego

      sól, pieprz, czarna papryka, kumin, chili

      olej

       

      Gruszki przekroić w poprzek, wyciąć kilka plasterków i wysuszyć je w piekarniku na chipsy.

      Ziemniak i  resztę gruszki obrać, pokroić.

      W garnku rozgrzać olej zeszklić na nim pokrojony por i posiekany czosnek, następnie dodać ziemniak i chwilę razem podsmażać.

      Do warzyw dolać wodę, dodać gruszki, sól, pieprz i zagotować.

      Kiedy warzywa i gruszki będą miękkie zmiksować je, dodać mus z dyni, mleko kokosowe.

      Zupe doprawić do smaku przyprawami.

      Zupę na talerzu ozdobić chipsami z gruszki i posypać czarną papryką.

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 marca 2018 10:55
  • niedziela, 04 marca 2018
    • Zupa pomidorowa z uszkami nadziewanymi cukinią i fetą

       

      Ciasto na pierogi:

      ok. 300 g mąki

      ok. 200 ml gorącej wody

      sól

      0,5 łyżeczki kurkumy

       

      Do mąki dodać sól i kurkumę, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".

       

      Farsz:

      1 mała cukinia

      50 g fety

      czarna papryka (antep isop)

      1 łyżeczka zataru

      1 łyżeczka suszonej bazylii

      1 ząbek czosnku

      olej

      sól

       

      Cukinię utrzeć na tarce o grubych oczkach.

      Czosnek posiekać.

      Na rozgrzanym oleju zeszklić czosnek, dodać cukinię, i smażyć ją aż zmięknie. Farsz doprawić papryką, zatarem i bazylią.

      Kiedy farsz ostygnie dodać do niego pokruszoną fetę i ewentualnie doprawić solą.

       

      Ciasto rozwałkować partiami, wykrawać z niego krążki, układać na nich farsz.

      Uszka ugotować w osolonej wodzie.

       

       

      Zupa pomidorowa:

      1 pietruszka

      1 marchew

      kawałek selera naciowego

      1 por

      500 ml  domowego przecieru pomidorowego

      1 łyżka przecieru pomidorowego z puszki

      sól, cukier

      2 łyżki oleju

       

      Warzywa opłukać, oczyścić, zalać  niewielką ilością wody, osolić i ugotować.

      Do wywaru dodać domowy przecier pomidorowy.

      Na oleju przesmażyć łyżkę przecieru z puszki i dodać go do zupy.

      Zupę zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa pomidorowa z uszkami nadziewanymi cukinią i fetą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 marca 2018 09:31
  • czwartek, 01 marca 2018
  • piątek, 23 lutego 2018
  • poniedziałek, 12 lutego 2018
    • Flaczki z boczniaków

      IMG_1559

       

      .

      300 g boczniaków

      1 marchew

      1 pietruszka

      kawałek selera

      por

      0,75 l wywaru warzywnego

      2 łyżki oleju

      sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, chili, imbir, słodka papryka, gałka muszkatołowa, zielona pietruszka, krokosz barwierski

      ..

      Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić w paski.

      Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

      Marchew, pietruszkę i seler obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach.

      Por pokroić w krążki.

      W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim warzywa, a następnie dodać boczniaki.

      Do warzyw dolać wywar warzywny, przyprawy  i wszystko razem gotować ok. 20 min.

      Flaczki na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki i krokoszem.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 lutego 2018 10:18
  • poniedziałek, 29 stycznia 2018
    • Zupa z kukurydzy z ciecierzycą

      IMG_1504

       

      170  g kukurydzy z puszki

      1 marchew

      2 ziemniaki

      1 cebula

      1 łyżka oleju

      2 łyżki śmietanki kokosowej

      sól, pieprz,chili

      0,5 łyżeczki kurkumy

      0,5 l wody

      .

      100 g ciecierzycy z puszki

      1 łyżka masła klarowanego

      0,5 łyżeczki słodkiej papryki

      szczypta chili i soli

      1 łyżeczka miodu

      .

      posiekana natka pietruszki

       

      W garnuszku rozgrzać masło, dodać paprykę, chili, sól i miód.

      Następnie dodać ciecierzycę i chwilę razem przesmażać.

       

      Cebulę posiekać.

      Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki.

      W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i marchew.

      Warzywa przesmażyć mieszając, a nastęnie  dodać wodę i kukurydzę.

      Gotować aż ziemniaki i marchew będą miękkie.

      Zupę dokładnie zmiksować, a nastęnie przetrzeć przez sito.

      Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili,  dodać kurkumę i śmietankę kokosową.

      Na zupie ułożyć ciecierzycę i posypać siekaną natką pietruszki.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 stycznia 2018 13:03
  • wtorek, 14 listopada 2017
    • Wegański krupnik

      IMG_4037

       

       

      1 marchew

      1 pietruszka

      kawalek selera

      biała część pora

      1 szalotka

      3 ziemniaki

      sól, pieprz

      ziele angielskie, liść laurowy

      1 łyżka pokruszonych drobno suszonych grzybów

      posiekana natka pietruszki

      1 szklanka ugotowanego pęczaku

      1 łyżka oleju

      0,5 l wody

       


      Warzywa obrać, opłukać.

      Pietruszkę, seler i marchew utrzeć na tarce na grubych oczkach.

      Ziemniaki obrać, opłukać i  pokroić w kostkę.

      Por pokroic w krążki.

      Szalotkę pokroić i zrumienić na oleju.

      Utarte i pokrojone warzywa zagotować w osolonej wodzie.

      Dodać kaszę, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.

      Kiedy warzywa zmiękną, do zupy dodać przesmażoną szalotkę.

      Do  gotowego krupniku,  na talerzu dodać posiekaną natkę pietruszki.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 listopada 2017 11:17

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl