figowe smaki

Zupy

  • wtorek, 14 listopada 2017
    • Wegański krupnik

      IMG_4037

       

       

      1 marchew

      1 pietruszka

      kawalek selera

      biała część pora

      1 szalotka

      3 ziemniaki

      sól, pieprz

      ziele angielskie, liść laurowy

      1 łyżka pokruszonych drobno suszonych grzybów

      posiekana natka pietruszki

      1 szklanka ugotowanego pęczaku

      1 łyżka oleju

      0,5 l wody

       


      Warzywa obrać, opłukać.

      Pietruszkę, seler i marchew utrzeć na tarce na grubych oczkach.

      Ziemniaki obrać, opłukać i  pokroić w kostkę.

      Por pokroic w krążki.

      Szalotkę pokroić i zrumienić na oleju.

      Utarte i pokrojone warzywa zagotować w osolonej wodzie.

      Dodać kaszę, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.

      Kiedy warzywa zmiękną, do zupy dodać przesmażoną szalotkę.

      Do  gotowego krupniku,  na talerzu dodać posiekaną natkę pietruszki.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 listopada 2017 11:17
  • poniedziałek, 30 października 2017
    • Barszcz z uszkami z nadzieniem z fasoli

      IMG_1412

       

       

      1 marchew

      1 pietruszka

      biała cześć pora

      kawałek selera

      2 ziemniaki

      0,5 l zakwasu z buraków

      1 szalotka

      1 łyżka oleju

      1 łyżka przecieru pomidorowego

      100 ml śmietanki  30%

      sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

       

      Uszka z nadzieniem fasolowym:

      mąka, gorąca woda, sól

      1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś

      1 szalotka

      2 łyżki oleju

      sól, pieprz, chili, cząber

       

      Szalotkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

      Warzywa obrać, opłukać, pokroić.

      Warzywa ugotować w 0,5 l  osolonej wody. Dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

      Kiedy warzywa będą miękkie do zupy dolać kwas buraczany, dodać przecier pomidorowy i cebulkę przesmażoną na oleju.

      Do gotowej zupy dodać śmietankę i uszka.

       

      Fasolę zblendować na gładką masę, dodać do niej szalotkę przesmażoną na oleju, sól, pieprz, chili i cząber.

      Z mąki, gorącej wody i soli zarobić ciasto na pierogi.

      Ciasto cienko rozwałkować i  wykroić  z niego małe krążki.

      Masą z fasoli napełniać pierożki.

      Pierożki ugotować w osolonej wodzie i dodać do barszczu.

       

       

       

      Zapisz

      Zapisz

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz z uszkami z nadzieniem z fasoli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 października 2017 16:51
  • sobota, 21 października 2017
    • Zupa jarzynowa ze szpinakiem

      IMG_1362

       

      kilka różyczek kalafiora

      2 ziemniaki

      1 pietruszka

      1 marchewka

      biała cześć pora

      garść szpinaku baby

      1 szalotka

      0,5 l wody

      sól, pieprz

      ziele angielskie, liść laurowy

      100 ml śmietanki 30 % lub  kokosowej

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki

       

      Warzywa obrać, umyć.

      Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę.

      Por pokroić w krążki.

      Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części.

      Warzywa wrzucić do osolonej gorącej wody, dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i gotować aż będą miękkie.

      Pod koniec do zupy dodać listki szpinaku.

      Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, a następnie dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę.

      Zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody i dodać do gotującej się zupy.

      Gotową zupę zabielić śmietanką.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 21 października 2017 09:27
  • piątek, 20 października 2017
    • Zupa pomidorowa z makaronem z bazylią

      IMG_1200

       

      600 g pomidorów gruntowych

      1 pietruszka

      1 marchew

      2 łodygi selera naciowego

      1 por

      500 ml wody

      sól, cukier

      2 łyżki oleju

       

      Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wodą, osolić i ugotować.

      Pomidory opłukać, pokroić, ugotować w małej ilości wody z dodatkiem oleju.

      Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.

      Przecier z pomidorów połączyć z wywarem warzywnym, zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem.

       

      Makaron z bazylią:

      2 jajka

      ok. 200 g mąki pszennej

      sól

      2 łyżki posiekanych listków bazylii

       

      Jajka rozbełtać z solą, dodać mąkę, zagnieść ciasto.

      Pod koniec do ciasta wgnieść posiekaną bazylię.

      Ciasto rozwałkować, podzielić na części, pokroić.

      Makaron ugotować w osolonej wodzie.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 20 października 2017 09:30
  • środa, 18 października 2017
    • Zielona owsianka

      IMG_1354

       

       

      4 łyżki płatków owsianych

      duża garść młodych listków szpinaku

      250 ml wody

      szczypta soli

      syrop z agawy

      mrożone borówki i truskawki

      mleko kokosowe

       

      Szpinak opłukać.

      Płatki wsypać do wody i gotować aż się rozgotują.

      Dodać szczyptę soli i listki szpinaku. Chwilę razem gotować.

      Płatki ze szpinakiem dokładnie zmiksować.

      Po wyłożeniu na talerz płatki polać syropem z agawy i mlekiem kokosowym oraz udekorować owocami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 18 października 2017 09:07
  • poniedziałek, 02 października 2017
  • wtorek, 26 września 2017
  • wtorek, 01 sierpnia 2017
    • Krem z kalafiora z kurkami

      IMG_1198

       

       

      0,5 kalafiora

      1 marchew

      1 łodyga selera naciowego

      biała część pora

      1 duży ziemniak

      100 ml śmietany 30%

      1-1,5 l wody

      150 g małych kurek

      1 szalotka

      1 łyżka masła klarowanego

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

       

      Kurki opłukać, osuszyć.

      Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym  maśle, dodać kurki i smażyć je ok. 10 min.

      Ziemniak i marchew obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

      Por i seler także pokroić.

      Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.

      Warzywa wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować do miękkości.

      Zupę zmiksować, dodać śmietankę,  doprawić  do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

      Do gotowej zupy dodać uduszone kurki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 sierpnia 2017 14:45
  • wtorek, 09 maja 2017
  • sobota, 01 kwietnia 2017

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl