figowe smaki

Dania mięsne

  • wtorek, 25 kwietnia 2017
  • środa, 29 marca 2017
  • środa, 22 lutego 2017
    • Polędwica z indyka zapiekana z pieczarkami i serem Lazur

      IMG_0896

       

      2 polędwice  z indyka

      250 g brązowych pieczarek

      1-2 łyżki masła klarowanego

      ok. 100 g sera  Lazur z niebieską pleśnią

      0,5 cebuli

      1 ząbek czosnku

      0,5 łyżeczki tymianku

      0,5 łyżki  natki pietruszki

      sól, pieprz

       

      Polędwiczki opłukać, osuszyć, naciąć nożem tak, aby w mięsie powstały kieszonki.

      Mięso posolić, oprószyć pieprzem, zawinąć  w folię i schować do lodówki do następnego dnia.


      Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.

      Pieczarki opłukać (nie obierać) i pokroić w plasterki.

      Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim  cebulę i czosnek, a następnie zdjąć z patelni.

      Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć pieczarki. Kiedy odparują nadmiar wody dodać cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki i doprawić je solą i pieprzem.

      Mięso wyjąć z folii,  obsmażyć krótko ze wszystkich stron   na maśle.

      Zdjąć je z patelni, a następnie w ponacinane kieszenie włożyć kawałki sera i  całość posypać tymiankiem.

      W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie pieczarki, a na nich polędwice.

      Naczynie wstawić  na 30 min do piekarnika nagrzanego do temp 180º C.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 22 lutego 2017 08:58
  • wtorek, 31 stycznia 2017
    • Kotlety mielone z kurkami

      IMG_0807

       

       

      200 g mielonej wieprzowiny

      150 g kurek (z puszki)

      1 jajko

      0,5 bułki pszennej

      1 cebula

      bułka tarta do obtoczenia kotletów

      2 łyżki oleju

      1 łyżka posiekanej natki pietruszki

      sól, pieprz

      olej do smażenia

       

      Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie dobrze odcisnąć.

      Kurki pokroić.

      Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.

      Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, dodać sól, pieprz, przesmażoną cebulę i dobrze wyrobić.

      Pod koniec wyrabiania dodać kurki i posiekaną natkę pietruszki.

      Z mięsa uformować kotlety, obtoczyć je bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 stycznia 2017 08:44
  • wtorek, 24 stycznia 2017
    • Schab z ziemniakami

      IMG_0798

       

       

      4 kotlety schabowe

      4 małe ziemniaki

      2 łyżki oleju

      1 łyżka słodkiej papryki

      1 łyżeczka zmielonego kminku

      1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry

      1 łyżeczka potłuczonych nasion gorczycy

      1 łyżeczka pul biber

      2 ząbki czosnku

      sól

       

      Kotlety opłukać, osuszyć i  zbić tłuczkiem.

      Przyprawy wymieszać ze sobą, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i olej.

      Kotlety posmarować z obu stron pastą z przypraw, przykryć i odstawić do lodówki na 1-2 dni.

      Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać 100 ml wody, przykryć i zapiekać w piekarniku przez 30 min w temp. 180º C.

      Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki, a następnie ułożyć na kotletach, polać je sosem, który powstał podczas pieczenia mięsa i zapiekać jeszcze ok. 20 min, aż będą miękkie.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 stycznia 2017 08:27
  • środa, 21 grudnia 2016
    • Bulgur z warzywami

      IMG_0670

       

      0,5 szklanki  bulguru (grubego)

      kilka różyczek brokułu

      1 marchewka

      0,5 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy

      0,5 cebuli

      1 łyżka oleju

      1 łyżeczka bul biber

      sól

      1 szklanka wrzącej  wody

       

      Marchew obrać, opłukać pokroić w krążki.

      Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.

      Warzywa ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

      Kaszę opłukać, a następnie odsączyć.

      Cebulę  drobno pokroić.

      Olej rozgrzać w garnku, dodać cebulę, posolić ją i smażyć aż się zeszkli.

      Do cebuli dodać bul biber. Smażyć chwilę, a następnie wyspać bulgur, pomieszać i dodać wrzącą wodę.

      Kaszę gotować do momentu aż  wchłonie wodę. Wtedy dodać do niej soczewicę.

      Garnek z kaszą schować "pod kocyk"  na pół godziny. Do  gotowej kaszy dodać marchew i różyczki brokułu.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bulgur z warzywami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 21 grudnia 2016 08:27
  • środa, 30 listopada 2016
  • czwartek, 27 października 2016
  • środa, 12 października 2016
    • Pierś z kurczaka z dynią i brokułami

      IMG_0485

       

      1 pierś z kurczaka

      kilka różyczek brokułu

      kawałek dyni

      kawałek pora

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

      1 łyżka słodkiej papryki

      0,5 łyżeczki chili

      1 łyżeczka pokruszonych nasion kolendry

      150 ml mleka kokosowego

      olej

       

      Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki.

      Mięso obsypać solą, pieprzem, papryką, chili kolendrą, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i skropić  olejem. Wszystko wymieszać tak aby przyprawy pokryły mięso. Odstawić na pól godziny.

      Dynię obrać, pokroić w kostkę.

      Por pokroić w krążki.

      Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.

      Mięso obsmażyć na oleju, zdjąć z patelni.

      Na pozostałym tłuszczu podsmażyć dynię, por i brokuły.

      Do warzyw dodać mięso i mleko kokosowe. Gotować do miękkości.

      Gotową potrawę doprawić solą, pieprzem i  sokiem z cytryny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 12 października 2016 08:02
  • wtorek, 27 września 2016
    • Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

      IMG_0440

       

       1 bakłażan

      200 g wieprzowego mięsa mielonego

      1 szalotka

      1 jajko

      pół czerstwej bułki

      1 łyżka przecieru pomidorowego

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz

      pół łyżeczki tymianku

      pół  łyżeczki rozmarynu

      posiekana bazylia

      1 łyżka sera grana padano

      olej

       

      Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie dobrze odcisnąć.

      Cebulę i jeden ząbek czosnku posiekać i przesmażyć na oleju.

      Mięso, jajko, cebulę, bułkę dobrze wymieszać, dodać sól i  pieprz.

      Bakłażan pokroić wzdłuż na cienkie plastry.

      Każdy z plastrów oprószyć solą i odstawić na pół godziny.

      Plastry bakłażana osuszyć bibułą, a następnie usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

      Z mięsa uformować klopsiki, zawinąć je w plastry bakłażana i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

      Przecier pomidorowy rozrobić w szklance wody, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.

      Przecier wlać na ruloniki z bakłażana, posypać je posiekaną bazylią.

      Naczynie  wstawić do piekarnika nagrzanego do temp  180º C i zapiekać ok. 30 min.

      Przed podaniem bakłażany posypać tartym serem.

       

       

       

       

      IMG_0435

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 września 2016 09:43

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl