figowe smaki

Dania bezmięsne

  • czwartek, 17 maja 2018
  • wtorek, 15 maja 2018
    • Jaglanka z karmelizowaną marchwią

      IMG_1755

       

      1 marchew

      1 łyzka miodu

      1 łyżeczka masła klarowanego

      szczypta kardamonu

      0,5 łyżeczki cynamonu

      1 łyżka soku z cytryny

      płatki migdałów

       

      1/2 szklanki kaszy jaglanej

      150 ml mleka kokosowego

      150  ml wody

      szczypta soli


       

      Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach.

      Na patelni rozgrzać masło i miód, dodać marchew, cynamon i kardamon.

      Marchew smażyć w miodzie aż będzie miękka i na koniec dodać sok z cytryny.

       

      Kaszę jaglaną opłukać  na sitku pod zimną bieżącą wodą.

      W garnku doprowadzić do wrzenia wodę, dosypać do niej kaszę, dodać szczyptę soli.

      Kaszę gotować na małym ogniu aż wchłonie wodę.

      Do kaszy dolać mleko kokosowe i zagotować je  ponownie.Do gotowej jaglanki dodać skarmelizowaną marchew i płatki migdałowe.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 maja 2018 09:14
  • poniedziałek, 14 maja 2018
  • czwartek, 19 kwietnia 2018
    • Boczniaki z tandoori

      IMG_1723_2

       

      200 g boczniaków

      100 g baby szpinaku

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      1 łyżka  mąki z ciecierzycy

      1 łyżka przecieru pomidorowego

      sól, pieprz

      1 łyżeczka tymianku

      1 łyżeczka tandoori masala

      olej

       

       

      Cebulę pokroić w piórka.

       

      Boczniaki opłukać, pokroić na mniejsze kawałki.

       

      Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, a następnie przełożyć ją do garnuszka.

       

      Na pozostałym oleju przesmażyć grzyby, a potem dodać je do cebuli.

       

      Grzyby podlać wodą, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz, tymianek i tandoori.

       

      Grzyby gotować aż zmiękną.

       

      Na koniec do grzybów dodać szpinak i przecier pomidorowy.

       

      Sos zagęścić mąką z ciecierzycy rozrobioną w niewielkiej ilości wody.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2018 10:26
  • poniedziałek, 16 kwietnia 2018
  • niedziela, 15 kwietnia 2018
  • środa, 14 marca 2018
    • Bulgur z papryką i pieczarkami

      IMG_1657

       .

      .

      2 szklanki ugotowanego bulguru

      1 czerwona papryka

      200 g małych pieczarek

      1 łyżka posiekanej natki pietruszki

      1 szalotka

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

      olej

      .

      .

      Pieczarki opłukać, przekroić na pół.

      Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić ją w paseczki.

      Szalotkę pokroić  w kostkę.

      Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim  cebuę i zmiażdżony czosnek, a następnie dodać pieczarki i je usmażyć.

      Usmażone pieczarki zdjąć z patelni, a na pozostałym oleju  udusić paprykę. Aby się nie przypaliła paprykę podczas duszenia podlewać niewielką ilością wody.

      Pieczarki, paprykę i bulgur wymieszać, dodać sól, pieprz do smaku i chwilę razem przesmażać.

      Na koniec dodać natkę pietruszki.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 14 marca 2018 08:37
  • sobota, 24 lutego 2018
  • poniedziałek, 19 lutego 2018
    • Ryż z brokułami

      IMG_1595

       

      0,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu

      kilka różyczek brokułu

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka oleju

      sól, pieprz

       

      Brokuł ugotować na parze.

      Po ostudzeniu różyczki brokułu posiekać drobno nożem.

      Czosnek pokroić.

      Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek, a następnie dodać ryż i brokuły.

      Wszystko razem dokładnie wymieszać i przesmażyć.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 lutego 2018 11:20
  • niedziela, 18 lutego 2018
    • Łosoś z cebulą

      IMG_1591

      .

      .

      filet z łososia

      2 czerwone cebule

      0,5 szklanki cebulek perłowych w occie

      100 ml czerwonego wina

      1 łyżka oleju

      1 łyżeczka przecieru pomidorowego

      1 łyżeczka miodu

      0,5 łyżeczki tymianku

      sól, pieprz

       .

      .

      Czerwoną cebulę pokroić w piórka.

      Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę,  podlać niewielką ilością wody i smażyć, aż cebula będzie miękka.

      Do cebuli dodać miód, wino, cebulki perłowe i przecier pomidorowy. Chwilę wszystko razem gotować, dodać do smaku sól, pieprz i tymianek.

       .

      Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie  usmażyć na oleju.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 lutego 2018 19:06

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl