figowe smaki

Ryby

  • sobota, 10 listopada 2018
    • Zębacz w paprykowej panierce pieczony w piekarniku

      IMG_4189

       

       

      1 filet z zębacza (ok.300 g)

      100 ml maślanki

      sok z cytryny

      sól, pieprz

      1 ząbek czosnku

      4 łyżki tartej bułki

      2 łyżki mąki

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka czarnej papryki

      1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

      1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

      1 łyżeczka soli

      2 łyżki oleju

       

       Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie skropić sokiem z cytryny, natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku  i posolić.

      Tartą bułkę wymieszać z mąką, papryką, solą i pieprzem.

      Piekarnik nagrzać do temp. 200º C.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić go olejem.

      Rybę  zanurzyć w maślance, a następnie w panierce.

      Kawałki ryby ułożyć na blaszce, skropić je z wierzchu  niewielką ilością oleju i wstawić do piekarnika  na 20-30 min.

       

      Sos do ryby:

      150 ml jogurtu

      2 łyżki majonezu

      4-5 kaparów (owoców)

      1 zmiażdżony ząbek czosnku

      Kapary pokroić drobno.

      Majonez wymieszać z jogurtem, dodać kapary i zmiażdżony ząbek czosnku.

       

       

       IMG_4172

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 10 listopada 2018 16:58
  • środa, 08 sierpnia 2018
  • środa, 23 maja 2018
    • Dorsz zapiekany z porami

      IMG_1768

       

       ..

      .

      300 g polędwicy z dorsza

      2 pory

      1 łyżeczka tymianku

      2 łyżki przecieru pomidorowego

      1 ząbek czosnku

      2 łyżki oleju

      sok z cytryny

      sól, pieprz

       .


       Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

      Białe części pora pokroić w krążki.

      Olej rozgrzać w garnku, zeszklić na nim por, dodać przecier pomidorowy, czosnek, tymianek, doprawić solą i pieprzem.

      Por przesmażyć chwilę , w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.

      W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę pora, na niej rybę, a na niej pozostały por. 

      Naczynie przykryć i wstawić  na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 23 maja 2018 17:31
  • sobota, 07 kwietnia 2018
    • Łosoś z musztardą i miodem

      IMG_1694

       

      200 g filetu z łososia

      1 łyżka miodu

      2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy

      1 łyżka oleju

      sok z cytryny

      sól

      pieprz

      olej do smażenia

       

       

      Miód wymieszać dokładnie z olejem i musztardą.

      Z łososia zdjąć skórę, opłukać go, podzielić na dwie części,  osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

      Rybę polać marynatą z miodu i musztardy i odstawić na pół godziny.

      Na patelni rozgrzać olej,  usmażyć na nim rybę. 

      Kiedy ryba będzie usmażona z jednej strony odwrócić ją, polać marynatą i smażyć pod przykryciem.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 07 kwietnia 2018 19:33
  • sobota, 23 grudnia 2017
    • Tatar ze śledzia z awokado

      IMG_1458

       

      1 płat śledzia Matjas

      1 awokado

      1 mała cebula

      pieprz, pieprz czerwony

      1 łyżka posiekanej natki pietruszki

      1 łyżka oleju

      chleb pszenny

      sok z cytryny

       


      Płat śledzia opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. 

      Do śledzia dodać posiekaną cebulę i pietruszkę oraz świeżo zmielony pieprz i  olej.

      Z awokado usunąć pestkę, skropić je sokiem z cytryny i także pokroić w kostkę.

      Z chleba  pierścieniem wykroić krążki. Na chleb nałożyć warstwę śledzi, a potem warstwę awokado.

      Posypać posiekaną natką pietruszki i czerwonym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 23 grudnia 2017 13:12
  • poniedziałek, 04 grudnia 2017
  • poniedziałek, 07 sierpnia 2017
  • czwartek, 20 lipca 2017
    • Gołąbki z łososiem i ryżem

      IMG_1038

       

      150 g łososia

      1 szklanka ugotowanego ryżu

      4-6 liści kapusty włoskiej

      1 małe jajko

      1  szalotka

      2 łyżki posiekanego zielonego koperku

      sól, pieprz

      sok z cytryny

      2 łyżki przecieru pomidorowego

      olej

       

       

      Rybę opłukać, osuszyć,  skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem.

      Rybę ugotować na parze, podzielić na mniejsze kawałki, a następnie wymieszać z ryżem, jajkiem i koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Liście kapusty sparzyć we wrzącej osolonej wodzie. Ostudzić, a następnie  usunąć z nich zgrubienia.

      W każdy  liść zawinąć porcję ryżu z rybą. Aby podczas duszenia gołąbki  nie rozpadły się najlepiej związać je bawełnianą nitką.

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na rozgrzanym oleju, dodać gołąbki i obsmażyć je krótko z obu stron.

      Gołąbki podlać niewielką ilością osolonej wody lub bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie miękka.

      Pod koniec do sosu dodać przecier pomidorowy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki z łososiem i ryżem ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 lipca 2017 08:06
  • poniedziałek, 17 lipca 2017
    • Halibut zapiekany z kurkami i porem

      IMG_1169

       1 filet z halibuta

      100 g kurek

      0,5 cebuli

      kawałek pora

      sól, pieprz

      sok z cytryny

      1 łyżka masła klarowanego

      100 ml śmietany 30%

      1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

       

      Filet opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

      Kurki oczyścić, opłukać.

      Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać kurki i smażyć je przez 10 min. Na koniec kurki doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Por pokroić w krążki.

      Do śmietany dodać por,  sól i pieprz do smaku .

      W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, na niej położyć kurki, wlać śmietankę wymieszaną z porem.

      Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180° C i zapiekać ok. 30 min.

      Po wyjęciu z piekarnika rybę posypać posiekaną natką pietruszki.

       

       

       

      IMG_1172

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 lipca 2017 08:46
  • czwartek, 01 czerwca 2017
    • Gołąbki z łososiem

      IMG_1040

       

       

      150 g łososia

      4-6 liści kapusty włoskiej

      1  szalotka

      2 łyżki posiekanego zielonego koperku

      sól, pieprz

      sok z cytryny

      2 łyżki przecieru pomidorowego

      olej

       

       

      Rybę opłukać, osuszyć,  podzielić na tyle kawałków ile będzie gołąbków.

      Kawałki ryby skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i posypać koperkiem.

      Liście kapusty sparzyć we wrzącej osolonej wodzie. Ostudzić, a następnie  usunąć z nich zgrubienia.

      W każdy  liść zawinąć jak najściślej  kawałek ryby. Aby podczas duszenia gołąbki  nie rozpadły się najlepiej związać je bawełnianą nitką.

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na rozgrzanym oleju, dodać gołąbki i obsmażyć je krótko z obu stron.

      Gołąbki podlać niewielką ilością osolonej wody lub bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie miękka.

      Pod koniec do sosu dodać przecier pomidorowy

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 czerwca 2017 08:39

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl