figowe smaki

Pierogi

  • piątek, 03 listopada 2017
    • Pierogi z fasolą i kurkami

      IMG_1419

       

       

      100 g kurek

      1 szalotka

      1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś

      sól, pieprz

      tymianek

      masło klarowane

       

      Kurki opłukać.

      Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym maśle.

      Dodać kurki i dusić je ok. 10 min.

      Pod  koniec dodać sól, pieprz i listki tymianku.

      Kurki pokroić dość drobno.

      Fasolę rozdrobnić blenderem na gładką masę.

      Do masy z fasoli dodać  pokrojone kurki.

      Masę doprawić do smaku solą i  pieprzem.

       

      Z mąki pszennej, gorącej wody i soli zarobić ciasto na pierogi. Odstawić je aby odpoczęło.

      Ciasto wałkować partiami, wykrawać z niego krążki, nadziewać je masą  i dokładnie zalepiać.

      Pierogi ugotować w osolonej wodzie.

      Gotowe, na talerzu polać masłem klarowanym przesmażonym z listkami tymianku.

       

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 03 listopada 2017 12:28
  • czwartek, 26 października 2017
  • niedziela, 20 sierpnia 2017
  • niedziela, 30 lipca 2017
    • Pierogi z kurkami i kaszą jaglaną

      IMG_1181

       

      Farsz:

      1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

      100 g kurek

      1 cebula

      sól, pieprz

      olej

       

      Ciasto na pierogi:

      pszenna mąka

      sól

      gorąca woda

       

      Cebulę pokroić w kostkę.

      Kurki opłukać.

      Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kurki i  je usmażyć. Na koniec grzyby doprawić solą i pieprzem.

      Kurki ostudzić i pokroić drobno.

      Kaszę wymieszać z grzybami.

      Ciasto na pierogi rozwałkować, wykroić krążki, ułożyć na nich farsz, pozlepiać.

      Pierogi ugotować w osolonej wodzie.

      Po ugotowaniu pierogi można odsmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle.

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 lipca 2017 11:53
  • poniedziałek, 03 lipca 2017
    • Pierogi nadziewane brokułami i łososiem

      IMG_1131

       

      Farsz:

      100 g łososia

      kilka różyczek brokułu

      1 łyżka startego sera grana padano

      sól, pieprz

      2 ząbki czosnku

      gałka muszkatołowa

      1 łyżeczka posiekanej pietruszki

      1 łyżka masła klarowanego

      Ciasto na pierogi:

      pszenna mąka

      sól

      gorąca woda

      Z mąki, wody i soli, zagnieść elastyczne ciasto na pierogi.

       

      Łososia i brokuły ugotować na parze.

      Rybę i brokuły rozdrobnić, dodać ser i zmiażdżony ząbek czosnku.

      Farsz doprawić solą, pieprzem i odrobiną  utartej gałki muszkatołowej.

      Ząbek czosnku pokroić w cienkie plasterki, zrumienić je na klarowanym maśle, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki.

      Farszem nadziewać pierożki, a następnie ugotować je w osolonej wodzie.

      Gotowe pierożki polać masłem z czosnkiem i pietruszką.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 lipca 2017 08:13
  • piątek, 03 marca 2017
    • Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem

       IMG_0918

       

      Ciasto na pierogi:

      2 szklanki maki pszennej

      1 łyżka soli

      ok. 200 ml gorącej wody

      Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę, wymieszać i  wyrobić elastyczne ciasto.

      Ciasto przykryć i  odstawić aby odpoczęło.

       

      Farsz:

      1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

      100-150 g białego tłustego sera

      sól, pieprz

      0,5 małej łyżeczki zmielonego kminku

      1 łyżeczka kminku w całości

      1 łyżka masła

       

      Biały ser dokładnie wymieszać z kaszą jaglaną.

      Masę do smaku doprawić solą, pieprzem i zmielonym kminkiem.

      Ciasto partiami rozwałkować cienko, wykroić krążki.

      Na krążkach ciasta nakładać farsz z sera i kaszy.

      Pierogi zalepić i ugotować w osolonej wodzie.

      Na suchej rozgrzanej patelni zrumienić nasiona kminku, dodać do nich masło.

      Pierogi na talerzu polać masłem z kminkiem i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 03 marca 2017 08:45
  • wtorek, 06 grudnia 2016
    • Pierogi z marchwią i białym serem

      IMG_0646_2

       

       

      Farsz do pierogów:

      2 marchewki

      100 g białego chudego sera

      sól, pieprz, cukier

      gałka muszkatołowa

      1 łyżeczka posiekanych listków rozmarynu

      masło do polania pierogów

       

      Ciasto na pierogi:

      mąka pszenna

      gorąca woda

      sól

       

      Mąkę pszenną  zaparzyć gorącą wodą, dodać sól i dobrze wyrobić ciasto na pierogi.

      Ciasto przykryć ściereczką i  odstawić na pól godziny.

       

       

      Marchew obrać, opłukać, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.

      Marchew ostudzić i utrzeć na tarce o grubych oczkach.

      Ser rozdusić, wymieszać z marchwią. Dodać rozmaryn, szczyptę utartej gałki muszkatołowej i świeżo zmielony pieprz.

      Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać   krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.

      Pierogi ugotować w osolonej wodzie, na talerzu polać roztopionym masłem.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 grudnia 2016 08:27
  • poniedziałek, 09 listopada 2015
    • Pierogi z zielonym groszkiem

      IMG_3637

       

       .

      .

      Farsz do pierogów:

      1 szklanka mrożonego zielonego groszku

      1 łyżka serka śmietankowego

      0, 5 małej łyżeczki suszonej mięty

      sól, pieprz

      1 łyżka masła

      2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

      ciasto na pierogi

       .

      .

      Groszek ugotować w osolonej wodzie, a następnie schłodzić w zimnej wodzie.

      Groszek rozdusić widelcem, dodać serek, miętę,  sól i pieprz. Wymieszać.

      Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć na nie farsz, zlepić pierogi.

      Pierogi ugotować w osolonej wodzie.

      Masło roztopić, dodać orzechy, chwilę smażyć.

      Ugotowane pierogi polać masłem z orzechami.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 listopada 2015 08:23
  • środa, 14 października 2015
  • niedziela, 10 maja 2015
    • Pierogi z łososiem i ziemniakami

       

       .


      Farsz do pierogów:

      10 dag ugotowanego lub upieczonego łososia

      2 ugotowane ziemniaki

      0,5 cebuli

      1 ząbek czosnku

      2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

      1 łyżka oleju

      sól pieprz

       .


      Cebulę pokroić na kostkę, zeszkli na rozgrzanym oleju.

      Ugotowane ziemniaki udusić, dodać rozdrobnionego  łososia.

      Wszystko dokładnie  wymieszać na jednolita masę.

      Do masy dodać sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku

       

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 maja 2015 13:27

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl