Pierogi
Farsz na pierogi:
100 g młodego szpinaku
ok. 100 g fety
2-3 ziemniaki
0,5 cebuli
sól, pieprz
olej
masło klarowane
2 ząbki czosnku
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i podusić.
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać listki szpinaku i smażyć aż zmiękną.
Do ziemniaków dodać pokruszoną fetę, szpinak, doprawić solą i pieprzem.
Masą nadziewać pierogi i gotować je w osolonej wodzie.
Czosnek pokroić w plasterki i zrumienić na rozgrzanym maśle.
Ugotowane pierogi polać masłem z czosnkiem.
Farsz:
100 g białego sera
100 g świeżego szpinaku
100 g kaszy gryczanej
1 łyżka utartego sera (Istarski Spin)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
masło do polania pierogów
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Szpinak opłukać i przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Biały ser podusić widelcem.
Ostudzoną kaszę wymieszać z serem i szpinakiem.
Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, łyżkę utartego sera, sól i pieprz do smaku.
Ciasto na pierogi:
ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól
Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".
Ciasto rozwałkować partiami, wykrawać z niego krążki, układać na nich farsz i zalepiać pierogi.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Gotowe polać zrumienionym masłem i posypać płatkami sera Istarski Spin.
Farsz do pierogów:
4 ziemniaki
1 szklanka mrożonego groszku
100 g fety
sól, pieprz, cukier
masło
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę.
Groszek ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Po odcedzeniu groszek podusić, wymieszać z ziemniakami i fetą.
Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi:
ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól
Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".
Ciasto rozwałkować partiami, wykrawać z niego krążki, układać na nich farsz i zalepiać pierogi.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Gotowe polać roztopionym masłem.
100 g kurek
1 szalotka
1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś
sól, pieprz
tymianek
masło klarowane
Kurki opłukać.
Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym maśle.
Dodać kurki i dusić je ok. 10 min.
Pod koniec dodać sól, pieprz i listki tymianku.
Kurki pokroić dość drobno.
Fasolę rozdrobnić blenderem na gładką masę.
Do masy z fasoli dodać pokrojone kurki.
Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z mąki pszennej, gorącej wody i soli zarobić ciasto na pierogi. Odstawić je aby odpoczęło.
Ciasto wałkować partiami, wykrawać z niego krążki, nadziewać je masą i dokładnie zalepiać.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Gotowe, na talerzu polać masłem klarowanym przesmażonym z listkami tymianku.
2-3 jabłka (Champion)
mąka
sól
cynamon
1 łyżka miodu
2 łyżki posiekanych orzechów
1 łyżeczka masła
cynamon
Orzechy przesmażyć z miodem i masłem, dodać cynamon.
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić, a następnie udusić pod przykryciem.
Kiedy jabłka już się rozpadną odkryć je i mieszając gotować dalej aby odparować nadmiar soku.
Z mąki, soli i gorącej wody zarobić ciasto na pierogi.
W gotowe już ciasto wgnieść cynamon.
Ciasto rozwałkować cienko, szklanką wykroić z niego krążki.
Krążki nadziewać musem z jabłek i dokładnie zalepić.
Pierogi ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować ok. 10 min.
Pierogi ułożyć na jogurcie, polać orzechami z miodem.
Sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
olej
Pomidory opłukać, pokroić.
Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.
Do cebuli dodać pomidory i dusić je aż się rozgotują.
Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował nadmiar wody.
Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.
Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Farsz do pierożków:
1 młoda cukinia
200 g świeżego szpinaku
olej
sól, pieprz
2 łyżki utartego sera grana padano
100 g białego sera
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Cukinię i szpinak opłukać.
Ze szpinaku usunąć ogonki.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie smażyć ją na rozgrzanym oleju.
Pod koniec dodać szpinak, sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku.
Po ostudzeniu do szpinaku i cukinii dodać biały ser i grana padano.
Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
Z mąki, gorącej wody i soli zarobić ciasto na pierożki.
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć na nie farsz, zlepić pierożki i ugotować je w osolonej wodzie.
Gotowe pierogi dodać do sosu pomidorowego, posypać wiórkami sera grana padano.
Farsz:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
100 g kurek
1 cebula
sól, pieprz
olej
Ciasto na pierogi:
pszenna mąka
sól
gorąca woda
Cebulę pokroić w kostkę.
Kurki opłukać.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kurki i je usmażyć. Na koniec grzyby doprawić solą i pieprzem.
Kurki ostudzić i pokroić drobno.
Kaszę wymieszać z grzybami.
Ciasto na pierogi rozwałkować, wykroić krążki, ułożyć na nich farsz, pozlepiać.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu pierogi można odsmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle.
Farsz:
100 g łososia
kilka różyczek brokułu
1 łyżka startego sera grana padano
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
1 łyżka masła klarowanego
Ciasto na pierogi:
pszenna mąka
sól
gorąca woda
Z mąki, wody i soli, zagnieść elastyczne ciasto na pierogi.
Łososia i brokuły ugotować na parze.
Rybę i brokuły rozdrobnić, dodać ser i zmiażdżony ząbek czosnku.
Farsz doprawić solą, pieprzem i odrobiną utartej gałki muszkatołowej.
Ząbek czosnku pokroić w cienkie plasterki, zrumienić je na klarowanym maśle, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki.
Farszem nadziewać pierożki, a następnie ugotować je w osolonej wodzie.
Gotowe pierożki polać masłem z czosnkiem i pietruszką.
Ciasto na pierogi:
2 szklanki maki pszennej
1 łyżka soli
ok. 200 ml gorącej wody
Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę, wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto przykryć i odstawić aby odpoczęło.
Farsz:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
100-150 g białego tłustego sera
sól, pieprz
0,5 małej łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka kminku w całości
1 łyżka masła
Biały ser dokładnie wymieszać z kaszą jaglaną.
Masę do smaku doprawić solą, pieprzem i zmielonym kminkiem.
Ciasto partiami rozwałkować cienko, wykroić krążki.
Na krążkach ciasta nakładać farsz z sera i kaszy.
Pierogi zalepić i ugotować w osolonej wodzie.
Na suchej rozgrzanej patelni zrumienić nasiona kminku, dodać do nich masło.
Pierogi na talerzu polać masłem z kminkiem i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Farsz do pierogów:
2 marchewki
100 g białego chudego sera
sól, pieprz, cukier
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanych listków rozmarynu
masło do polania pierogów
Ciasto na pierogi:
mąka pszenna
gorąca woda
sól
Mąkę pszenną zaparzyć gorącą wodą, dodać sól i dobrze wyrobić ciasto na pierogi.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pól godziny.
Marchew obrać, opłukać, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Marchew ostudzić i utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ser rozdusić, wymieszać z marchwią. Dodać rozmaryn, szczyptę utartej gałki muszkatołowej i świeżo zmielony pieprz.
Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie, na talerzu polać roztopionym masłem.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |