figowe smaki

Naleśniki i placki

  • piątek, 18 listopada 2016
  • poniedziałek, 10 października 2016
    • Szafranowe naleśniki z serem i konfiturą jeżynowo-gruszkową

      IMG_0470

       

       

       Naleśniki:

      1 szklanka mleka

      1 szklanka mąki pszennej

      1 jajko

      1 łyżeczka cukru

      0,5 łyżeczki soli

      0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      0,5 małej łyżeczki sproszkowanego szafranu

      masło klarowane  do smażenia

       

      Jajko roztrzepać   z mlekiem, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie tak aby nie było grudek.

      Pod koniec dodać szafran.

      Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

      Naleśniki piec na maśle klarowanym.

       

      Nadzienie:

      200 g chudego białego sera

      50 ml śmietanki 30%

      2 łyżki miodu

      szczypta soli

      laska waniliowa

       

      Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, nożem wyskrobać z niej  nasionka.

      Ser, śmietankę, miód i nasiona wanilii zmiksować blenderem na gładką masę.

       

      Na upieczone naleśniki nałożyć masę serową, zwinąć je w chusteczki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

      Naleśniki skropić roztopionym masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180º C i zapiekać 20 min.

      Gotowe naleśniki posypać cukrem pudrem i polać gorącą konfiturą jeżynowo-gruszkową.

       

       

      Konfitura jeżynowo-gruszkowa

      300 g jeżyn

      700 g gruszek

      cukier żelujący 3:1 Dr. Oetker

       

      Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić  w kostkę.

      Jeżyny opłukać i odsączyć.

      Do gruszek dosypać cukier żelujący, zagotować. Następnie dodać jeżyny. Ponownie zagotować.

       

       

       

       

       

      IMG_0466

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 października 2016 08:20
  • wtorek, 20 września 2016
    • Pszenno-orkiszowe naleśniki z ricottą, szpinakiem i ziemniakami

      IMG_0394

       

       

      Naleśniki:

      0,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej

      1 szklanka mąki pszennej

      1 szklanka mleka

      1 szklanka wody gazowanej

      1 jajko

      sól

      olej do smażenia

       

      Jajko  ubić z mlekiem, dodać sól i mąkę. Dokładnie wymieszać, tak aby w cieście nie było grudek.

      Ciasto odstawić na pół godziny.

      Przed pieczeniem do ciasta dolać wodę gazowaną. Ciasto powinno być rzadkie.

      Na rozgrzanej patelni upiec cienkie naleśniki.

       

      Nadzienie:

      100 g ugotowanego szpinaku

      3 ugotowane i uduszone ziemniaki

      120 g ricotty

      2 łyżki utartego sera grana padano

      sól, pieprz

      1 ząbek czosnku

      Ziemniaki, ricottę i szpinak wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Dodać do niej sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku i grana padano.

      Masę rozsmarować na naleśnikach, zwinąć je w rulony.

       

      Sos beszamelowy:

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki

      250 ml mleka

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

      2 łyżki posiekanych listków bazylii

      2 łyżki utartego sera grana padano

       

      W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem, zagotować.

      Sos doprawić do smaku solą, pieprzem gałką, dodać posiekaną bazylię i ser.

      Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, polać sosem.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i zapiekać 20-30 min.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 września 2016 08:21
  • poniedziałek, 25 lipca 2016
    • Bliny z mąki gryczanej i pszennej bez mleka i jajek

         

      2 łyżki oleju

      1/2 l wody

      2 łyżki cukru

      1/2 łyżeczki soli

      1 łyżeczka suszonych drożdży

      1 szklanka mąki pszennej

      1/2 szklanki mąki gryczanej

       

      Wieczorem mąkę gryczaną i 1/2 szklanki pszennej wymieszać  w garnuszku z drożdżami i 1/2 szklanki wody.  Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję  trochę gęstsze niż naleśnikowe.

      Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.

      Następnego dnia  do ciasta dodać 1 szklankę ciepłej wody  i pozostałą część mąki, sól, cukier. Wymieszać, przykryć i odstawić na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce  do wyrośnięcia.

      Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.

      Na pół godziny przed pieczeniem  do ciasta dodać 1/2 szklanki prawie wrzącej wody, a przed samym pieczeniem dolać olej.

      Bliny smażyć na oleju.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lipca 2016 08:54
  • poniedziałek, 30 maja 2016
  • niedziela, 27 grudnia 2015
  • piątek, 20 listopada 2015
  • poniedziałek, 13 kwietnia 2015
  • czwartek, 26 lutego 2015
    • Sezamowe naleśniki z musem z batata

       

      .

      300 g słodkich ziemniaków

      szczypta soli

      0,5 łyżeczki cynamonu

      1 łyżka cukru

      .

      Ziemniaki opłukać, pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm.

      Ziemniaki zawinąć w aluminiową folię, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C. Piec 30-40 min.

      Po wyjęciu z piekarnika ziemniaki obrać, zmiksować w melakserze.

      Dodać cukier, sól, cynamon.

       

      .


       

      .

      1 szklanka mleka

      0,5 szklanki maślanki

      1 szklanka mąki pszennej

      1 jajko

      3 łyżki sezamu

      1 łyżeczka cukru

      szczypta soli

      olej do smażenia

      .


      Mleko, maślankę i jajko  wymieszać, dodać przesianą mąkę, sól i cukier. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać sezam, wymieszać.  Gotowe ciasto odstawić na pół godziny.

      Naleśniki smażyć z obydwu stron na  rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.

      Gotowe naleśniki posmarować musem ze słodkich ziemniaków, złożyć w chusteczkę, a następnie polać jogurtem.

       

      .


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 lutego 2015 08:09
  • wtorek, 18 listopada 2014
    • Naleśniki z musem z dyni i jabłek

       

      ok.  0,5 szklanki musu z upieczonej dyni

      ok.  0,5 szklanki  musu z upieczonych jabłek

      0, 5 szklanki mleka kokosowego

      1 łyżka soku z cytryny

      1 łyżka cukru pudru

      1 łyżka wiórków kokosowych

      1 łyżka masła do posmarowania naczynia do zapiekania

       

      Ciasto na naleśniki:

      0,5 szklanki mleka

      0,5 szklanki wody

      1 jajko

      5 łyżek mąki

      sól, 1 łyżka cukru

      1 łyżka oleju

      Z podanych składników zrobić ciasto i upiec 8 naleśników.

       

      Wiórki kokosowe uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.

      Mleko kokosowe wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.

      Naczynie żaroodporne posmarować masłem.

      Mus z jabłek wymieszać z musem z dyni.

      Posmarować nim naleśniki, zwinąć je w rulony, ułożyć w naczyniu do zapiekania.

      Naleśniki polać mlekiem kokosowym, posypać wiórkami kokosowymi.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i zapiekać ok. 15 min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 listopada 2014 08:57

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl