figowe smaki

Serniki i ciasta z serem

  • wtorek, 26 listopada 2013
  • czwartek, 08 sierpnia 2013
  • niedziela, 14 kwietnia 2013
    • Sernik z pistacjami i szafranem

       

       

      Spód  ciasta:

      10 dag orzeszków pistacjowych

      5 dag herbatników

      3 łyżki masła

       

       

      Orzeszki pokruszyć, herbatniki utrzeć na tarce.

      Łyżkę orzeszków odłożyć do dekoracji sernika.

      Pozostałe orzeszki i utarte herbatniki wymieszać z roztopionym masłem..

      Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na jej dno masę z orzeszkami.

      Wyrównać i ubić.

      Tortownicę włożyć na pół godziny do lodówki.

       

       

       

      Masa serowa:

      50 dag serka homogenizowanego Philos

      40 dag serka waniliowego Philos

      2 żółtka

      2 jajka

      szklanka cukru pudru

      2 łyżki roztopionego masła

      1 mała łyżeczka nitek szafranu

      3 łyżki soku z cytryny

      1 budyń waniliowy

      biała czekolada do przybrania

       

       

      Żółtka z 2 jajek oddzielić od białek.

      Białka ubić na sztywną pianę.

      Cukier i 4 żółtka utrzeć na pulchną masę.

      Dodać stopniowo serki, szafran, roztopione masło, sok z cytryny i budyń.

      Na koniec do masy serowej dodać pianę z białek i delikatnie przemieszać.

      Masę wylać na pistacjowy spód.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok 1,5 godziny.

      Sernik po ostudzeniu udekorować biała czekoladą i pokruszonymi pistacjami.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z pistacjami i szafranem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 kwietnia 2013 08:11
  • środa, 27 lutego 2013
    • Strudel z serem i brzoskwiniami

       

       

      Przepisów na strudel znalazłam kilka. Różnią się one między sobą składnikami i ich proporcjami.

      Zarabiając strudlowe ciasto można dodać roztopiony smalec, masło lub olej. Można użyć całego jajka, tylko białka, albo też w ogóle z niego zrezygnować. Jedna rzecz jest niezmienna i chyba najtrudniejsza - rozciągnięcie ciasta tak cienko aby stało się niemal przeźroczyste.

      Być może, że mój strudel nie jest idealny, no ale cóż..... nie od razu Kraków zbudowano.

       

      Ciasto na strudel:

      25 dag mąki tortowej (typ 405)

      szczypta soli

      1 jajko

      1 łyżka roztopionego masła

      80 ml ciepłej wody

      2 łyżki roztopionego masła do skropienia gotowego ciasta

      1 jajko do posmarowania strudla przed pieczeniem

      cukier puder do posypania gotowego strudla



       

      Mąkę wymieszać z wszystkimi składnikami. Zagnieść ciasto i wyrabiać je tak długo aż pojawią się pęcherzyki.

      Wówczas kulę ciasta zawinąć szczelnie w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

      Następnego dnia ciasto wyjąć, rozwałkować cienko na stole przykrytym serwetą.

      Ciasto skropić tłuszczem i rozciągać  rękami tak aby stało się cienkie jak papier.

      Jeśli miejscami popęka świat się nie zawali.

      Zgrubienia na krawędziach ciasta poobcinać.

      Rozciągnięte ciasto pozostawić chwilę do obeschnięcia, a następnie znowu skropić tluszczem, nałożyć nadzienie i zwinąć w wałek przy pomocy serwety.

      Strudel ułożyć na blasze posypanej mąką, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 50-60 min w temp. 180 C.

       

       

       

      Nadzienie do strudla:

      1 opakowanie (22 dag) sera typu włoskiego Pilos

      4 łyżki cukru pudru

      1 opakowanie cukru waniliowego

      1 łyżka budyniu waniliowego

      1 jajko

      2-3 połówki brzoskwiń z puszki

       

      Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę.

      Serek dokładnie zmiksować z pozostałymi składnikami.

      Dodać do niego brzoskwinie.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Strudel z serem i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 27 lutego 2013 05:36
  • piątek, 22 lutego 2013
    • Sernik z ricotty z wiśniami

      50 dag ricotty
      15 dag cukru
      4 lyżki mąki
      4 jajka
      skórka otarta z cytryny
      sok z połowy cytryny
      szczypta soli
      cukier waniliowy
      wiśnie mrożone

      Białka oddzielić od żółtek.
      Do białek dodać szczyptę soli i ubić je, dodając w trakcie ubijania 4 łyżki cukru.
      Żółtka ubić z resztą cukru.
      Do masy z żółtek, cały czas miksując,   dodać po łyżce mąkę, a następnie ser, skórkę  i sok z cytryny oraz cukier waniliowy.
      Masę serową połączyć delikatnie z pianą z białek.

      Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
      Masę  serową wyłożyć  do tortownicy (24 Ø cm), wyrównać, na wierzchu ułożyć rozmrożone wiśnie.
      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec ok. 60 min.
      Sernik ostudzić i udekorować czekoladą.


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lutego 2013 05:26
  • niedziela, 03 lutego 2013
    • Sernik z orzechową kruszonką

       

      Spód ciasta:

      20 dag herbatników

      7 dag masła

      3 łyżki soku z cytryny

      otarta skórka z cytryny

      Herbatniki utrzeć.

      Masło roztopić.

      Herbatniki, masło , sok z cytryny i skórkę cytrynową dobrze wymieszać.

      Tortownicę wyłożyć papierem  do pieczenia.

      Na dnie tortownicy rozłożyć równomiernie masę herbatnikową i  dobrze ją ubić.

      Ciasto wstawić  na pół godziny do lodówki.

       

      Masa serowa:

      50 dag sera homogenizowanego Pilos

      2 żółtka

      budyń waniliowy

      15 dag cukru

      cukier waniliowy

      otarta skórka z cytryny

      Ser utrzeć z budyniem, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.

      Masę serową wyłożyć na herbatnikowy spód.

       

      Kruszonka:

      6 dag masła

      10 dag mąki

      6 dag cukru trzcinowego

      10 dag posiekanych orzechów włoskich

      Masło posiekać z cukrem, mąką i orzechami.

      Kruszonkę wyłożyć na masę serową.

      Ciasto piec w piekarniku  nagrzanym do temp. 180º C ok. 1 godziny

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 lutego 2013 07:37
  • poniedziałek, 21 stycznia 2013
    • Sernik z jabłkami

       

      Ciasto:

      2 jajka

      30 dag mąki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      15 dag masła

      5 dag cukru pudru

      aromat waniliowy

      Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać zimne masło, a następnie jajka. Wyrobić szybko ciasto, zawinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

      Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną foremkę (29x25 cm).

       

      2-3 jabłka obrać, podzielić  na  ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.

      Jabłka skropić sokiem z cytryny i posypać 2 łyżkami cukru pudru.

       

       

      Masa serowa:

      40 dag serka homogenizowanego Pilos

      2 żółtka

      1 jajko

      100 ml oleju

      10 dag cukru pudru

      cukier waniliowy

      skórka otarta z jednej cytryny

      2 łyżki soku z cytryny

      1 budyń waniliowy

      1 łyżka kaszki mannej

       

      Z dwóch jajek oddzielić białka i żółtka. Białka wstawić do lodówki.

      1 całe jajko, 2 żółtka, cukier, cukier waniliowy dobrze ubić mikserem, tak aby powstała puszysta masa.

      Do masy dodać  budyń, kaszkę, ser, a na końcu olej. Dobrze wymieszać.

      Na ciasto w foremce wyłożyć jabłka, następnie wylać masę serową.

      Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godziny w temp. 200º C. 

       

      W tym czasie pozostałe, schłodzone białka  dobrze ubić na pianę, dodając 5 dag cukru pudru.

       

      Ciasto wyjąć z  piekarnika, wyłożyć na nie pianę z białek i wstawić ponownie do piekarnika na 10 min.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 stycznia 2013 09:13
  • czwartek, 27 grudnia 2012
    • Sernik marmurkowy

       

      Ciasto:

      20 dag mąki

      1-2 łyżki kakao

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      10 dag cukru pudru

      1 paczka cukru waniliowego

      1 jajko

      1 żółtko

      szczypta soli

      10 dag masła

       

      Mąkę, proszek do pieczenia, cukier,  cukier waniliowy sól i kakao wymieszać.

      Dodać masło, jajka i szybko zarobić ciasto.

      Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

      Okrągłą formę tortową z kominem posmarować masłem i posypać mąką.

      Ciasto uformować w wałek, ułożyć je na dnie foremki i dłońmi rozgnieść  tak aby pokryło dno i boki formy.

       

       

      Masa serowa:

      10 dag masła

      60 dag serka waniliowego

      2-4 łyżek cukru

      1 paczka budyniu waniliowego

      2 jajka

      skórka cytrynowa

      1 łyżka kakao

       

       

      Masło rozpuścić  i ostudzić.

      Ser, cukier, budyń, jajka wymieszać na gładką masę.

      Do masy  masło i  skórkę cytrynową.

      2/3 masy serowej wlać do formy wyłożonej ciastem.

      Do pozostałej masy dodać kakao, wymieszać dokładnie.

      Ciemną masę serową wyłożyć na jasną, przemieszać widelcem.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170 ºC. Piec 1 godzinę.

      Ciasto pozostawić jeszcze  15 min. w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Kiedy ciasto ostygnie wyjąć je z formy i ozdobić białą i ciemną czekoladą

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik marmurkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 grudnia 2012 09:58
  • niedziela, 25 listopada 2012
    • Biały sernik

       

      40 dag serka homogenizowanego Pilos

      0,5 szklanki cukru pudru

      0,5 szklanki śmietany 30 %

      2  małe jajka

      3 łyżki  mąki ziemniaczanej

      0,25 szklanki mleka

      aromat  pomarańczowy

      płatki migdałowe

      biała czekolada

       

       

       

      Serek, cukier, śmietanę i jajka dokładnie zmiksować.

      Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i dodać do masy serowej.

      Wymieszać i dodać aromat pomarańczowy.


       

      Małą tortownicę  (20  cm Ø) owinąć szczelnie folią aluminiową.

      Masę serową wylać do tortownicy.

      Piekarnik rozgrzać do temp. 150 ºC. 

      Tortownicę umieścić w   większej formie i wstawić do  nagrzanego piekarnika.

      Do formy z tortownicą dolać gorącą wodę , tak aby foremka  była zanurzona na wysokość 2/3.

      Sernik piec 1 - 1,5 godziny. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, kiedy sernik będzie już suchy.

      Sernik wyjąć, ostudzić, polać białą czekoladą i posypać płatkami migdałów , wstawić do lodówki.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Biały sernik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 listopada 2012 07:01
  • niedziela, 14 października 2012

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl