figowe smaki

Tarty

  • sobota, 10 czerwca 2017
  • ¶roda, 31 maja 2017
    • Tarta z dżemem z rokitnika

      IMG_1068

       

      Do ciasta wykorzystałam resztę ciasta (zamrożonego) z przepisu:

      http://figowesmaki.blox.pl/2017/04/Tarta-z-masa-z-masla-orzechowego-z-mascarpone.html

       

      Kruche ciasto:

      200 g m±ki

      100 g pokruszonych orzechów ziemnych

      200 g masła

      3 surowe żółtka

      200 g cukru pudru

      1 cukier waniliowy

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Do m±ki wymieszanej z orzechami, cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, przesiekać wszystko nożem.

      Następnie dodać żółtka i szybko zagnie¶ć na jednolit± masę.

      Ciasto zawin±ć w folię spożywcz±,  wstawić na pół godziny do lodówki.

      Ta ilo¶ć ciasta powinna wystarczyć na spody do dwóch tart, więc jego nadmiar  można zamrozić, albo wykorzystać do upieczenia babeczek.

       

      3/4 Ciasta rozwałkować na grubo¶ć  ok. 5 mm, wyłożyć nim formę do tarty.

      Wierzch ciasta posmarować dżemem z rokitnika.

      Pozostał± czę¶ć ciasta także rozwałkować, wyci±ć z niego foremk± ciasteczka i ułożyć je  na wierzchu tarty.

      Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC i piec ok. 15-20 min.

       

      IMG_1073

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z dżemem z rokitnika”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      ¶roda, 31 maja 2017 09:26
  • czwartek, 27 kwietnia 2017
    • Tarta z mas± z masła orzechowego z mascarpone

      IMG_0968

       

      Masa orzechowa:
       
      200 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (bez cukru)
      4 łyżki cukru pudru
      1 jogurt naturalny typu greckiego  (220 g)
      1 jajka
      2 łyżki budyniu waniliowego
       
      Masło orzechowe zmiksować z jogurtem, jajkami, cukrem i budyniem.
       

      IMG_0963

       

      Kruche ciasto:

      200 g m±ki

      100 g pokruszonych orzechów ziemnych

      200 g masła

      3 surowe żółtka

      200 g cukru pudru

      1 cukier waniliowy

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Do m±ki wymieszanej z orzechami, cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, przesiekać wszystko nożem.

      Następnie dodać żółtka i szybko zagnie¶ć na jednolit± masę.

      Ciasto zawin±ć w folię spożywcz± i wstawić na pół godziny do lodówki.

      Ta ilo¶ć ciasta powinna wystarczyć na spody do dwóch tart, więc jego nadmiar ciasta można zamrozić, albo wykorzystać do upieczenia babeczek.

       

      Ciasto rozwałkować na grubo¶ć  ok. 5 mm, wyłożyć nim formę do tarty.

      Na wierzchu ciasta rozłożyć papier pergaminowy, wysypać na niego groch lub kaszę.

      Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC i piec ok. 15 min.

      Po tym czasie ciasto wyj±ć z piekarnika , usun±ć z niego papier z grochem.

      Na podpieczony spód wylać masę orzechow±.

      Ciasto ponownie wstawić do piekarnika (temp. 180º C) i piec  ok. 30 min aż masa będzie ¶cięta.

       

      Masa z mascarpone:

       

      1 opakowanie serka mascarpone

      150 ml ¶mietany 30%

      2-3 łyżki cukru pudru

       

      Serek ubić z cukrem i ¶mietank±.

       

      Orzechy w karmelu:

       

      3 łyżki pokruszonych orzechów arachidowych

      2 łyżki białego cukru

      60 ml wody

      4 łyżki ¶mietanki 30%

      1 łyżka masła

      szczypta soli
       
      Cukier wsypać na patelnię. Powinien  być równomiernie  rozłożony na dnie patelni, a następnie podgrzewać  go nie mieszaj±c aż zacznie br±zowieć.
      Kiedy cukier będzie już br±zowy, dolać do niego wodę i mieszać aż się rozpu¶ci.
      Do cukru dodać ¶mietankę i gotować ok. 5 min.
      Następnie dodać masło, orzechy i sól.
       
      Gotowe ciasto ostudzić, udekorować mas± z mascarpone i polać karmelem z orzechami.
      .

      IMG_0967

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 kwietnia 2017 08:25
  • wtorek, 25 sierpnia 2015
    • Tarta z morelami

       

       

       

      100 g m±ki pszennej (typ 550)

      100 g maki krupczatki ( typ 450)

      1 jajko

      75 cukru pudru

      140 g masła

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       .

      200 g ¶mietany 18 %

      1 serek waniliowy (150 g)

      2 łyżki cukru pudru

      cukier waniliowy

      1 łyżka budyniu waniliowego

      1 jajko

      szczypta soli

      ok. 300 g moreli

      3 -4 łyżki płatków migdałowych

       

       

       

      M±kę przesiać z cukrem pudrem, sol± i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

      Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawin±ć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

      (Ciasto zrobione z podanych proporcji wystarczy na dwie tarty).

       

      ¦mietanę i  serek waniliowyubić z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem.

      Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

      Na cie¶cie ułożyć morele pokrojone na cz±stki, wylać masę ze ¶mietany, wierzch posypać płatkami migdałów.

      Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec 30-40 min.

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 sierpnia 2015 09:00
  • pi±tek, 07 sierpnia 2015
    • Jagodowa tarta

      IMG_3168

      .

      .

      100 g m±ki pszennej (typ 550)

      100 g maki krupczatki ( typ 450)

      1 jajko

      75 cukru pudru

      140 g masła

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       .

      200 g ¶mietany 18 %

      3-4 łyżki cukru pudru

      cukier waniliowy

      1 łyżka budyniu waniliowego

      1 jajko

      szczypta soli

      ok. 200 g jagód

       

       .

      .

       

      IMG_3195

      .

      .

       

      M±kę przesiać z cukrem pudrem, sol± i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

      Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawin±ć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

      (Ciasto zrobione z podanych proporcji wystarczy na dwie tarty).

       

      ¦mietanę ubić z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem.

      Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

      Na tartę wysypać jagody, wylać masę ze ¶mietany.

      Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec 30-40 min.

      .

      .

      IMG_3190

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      pi±tek, 07 sierpnia 2015 08:08
  • czwartek, 30 lipca 2015
    • Waniliowa tarta z malinami

       

       .

       

       Ciasto na spód tarty:

      200 g m±ki

      75 g cukru pudru

      1 jajko

      140 g masła

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      .

       

      M±kę przesiać z cukrem pudrem, sol± i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

      Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawin±ć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

      .

       

       .

      .

      250 g mascarpone

      200 g ¶mietany 18% (gęstej i kwa¶nej)

      1 torebka cukru waniliowego

      4-6 łyżek cukru pudru

      100 g białej czekolady

      2 jajka

      2 łyżki m±ki ziemniaczanej

      200 g malin

      .

      Czekoladę utrzeć  na tarce o grubych oczkach

      Mascarpone i ¶mietanę zmiksować z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i m±k± ziemniaczan±.

      Masę wymieszać  z utart± czekolad±.

       

      Ciasto  rozwałkować  na grubo¶ć  ok. 0,5 cm, wyłożyć  nim formę do tortownicy.

      Na ciasto położyć  papier pergaminowy posypać grochem i piec 25 minut  w piekarniku nagrzanym do  temp. 180°C.

      Po tym czasie zdj±ć papier i groch.

      Na podpieczone ciasto wylać masę i  rozłożyć  na niej maliny.

       

      Ciasto  wstawić  do piekarnika nagrzanego do temp. 180 piec ok. 30-40 min.

       

      .

      .

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Waniliowa tarta z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 lipca 2015 08:18
  • poniedziałek, 20 lipca 2015
    • Tarta serowa z czarnymi porzeczkami

       

      Ciasto na spód tarty:

      200 g m±ki

      75 g cukru pudru

      1 jajko

      140 g masła

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      4 łyżki wiórków kokosowych

       

      M±kę przesiać z cukrem pudrem, sol± i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

      Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawin±ć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

       

       

       

       

      Masa serowa:

      250 g mascarpone

      200 g twarogu półtłustego

      120 g cukru pudru

      3 jajka

      1 łyżka soku z cytryny

      2 łyżki maki ziemniaczanej

      szczypta soli

       

      ok. szklanki czarnych porzeczek

       

      Porzeczki obrać, opłukać, osuszyć.

      Żółtka oddzielić od białek.

      Białka ubić na sztywn± pianę ze szczypt± soli.

      Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mascarpone i ser twarogowy.

      Kiedy masa będzie już dokładnie zmiksowana dodać m±kę ziemniaczan±  i delikatnie przemieszać z pian± z białek.

       

      Ciasto rozwałkować na grubo¶ć ok. 0,5 cm. Wyłożyć nim formę do tarty.

      Na wierzch ciasta wysypać połowę porzeczek, wylać na nie masę serow±, na wierzchu rozłożyć resztę porzeczek.

      Do ¶cinków ciasta jakie pozostały dodać wiórki kokosowe.  Kruszonkę rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta.

      Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec ok. 60 min.


       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta serowa z czarnymi porzeczkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 lipca 2015 08:16
  • sobota, 02 maja 2015
    • Tarta marcepanowo-serowa z powidłami ¶liwkowymi

       .

      .

      Kruche ciasto na spód tarty:

      .

      1 szklanka m±ki pszennej

      0,5 szklanki m±ki krupczatki

      3 łyżki kakao

      1 jajko

      1 żółtko

      120 g szklanki cukru pudru

      cukier waniliowy

      szczypta soli

      125 g masła

       .


      Z podanych składników zarobić kruche ciasto.

      Owin±ć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

      .

      .

       

       .

      .

      .

      Masa serowo-marcepanowa:

      .

      250 ml mleka kokosowego

      2 opakowania sera typu włoskiego Pilos (2 x 220 g)

      2 jajka

      1 białko

      200 g masy marcepanowej

      2 łyżki maki ziemniaczanej

      150 g  cukru pudru

      aromat migdałowy

      4 łyżki powideł ¶liwkowych

      3 łyżki płatków migdałowych

       .

      .

      W garnuszku podgrzać mleko kokosowe. Rozpu¶cić  w nim rozdrobnion± masę marcepanow±. Odstawić do ostygnięcia.

      Ser zmiksować z jajkiem, białkiem i  cukrem. Dodać m±kę ziemniaczan± , masę marcepanow± i aromat migdałowy.

      Zmiksować aż składniki dobrze się ze sob± poł±cz±.

       

       .


       

       .

      .

       Migdały zrumienić na suchej patelni.

      .

      Ciasto wyj±ć z lodówki, rozwałkować na grubo¶ć 0,5 cm. 

      Ciastem wyłożyć formę do tarty.

      Na ciasto wyłożyć masę marcepanowo-serow±.

      Na wierzchu masy zrobić kleksy z powideł, posypać płatkami migdałowymi.

      Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok. 60 min.

      Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia w piekarniku.

      .

      .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 02 maja 2015 10:59
  • niedziela, 19 kwietnia 2015
    • Łaciata tarta

       

       

       

      Kruche ciasto:

      1 szklanka m±ki pszennej (typ 405)

      0,5 szklanki m±ki krupczatki (typ 450)

      1 jajko

      1 łyżeczka proszku do pieczenia........

      125 g zimnego masła

      5 łyżek cukru pudru

      szczypta soli

       ..


      Z podanych składników zarobić kruche ciasto.

      Owin±ć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

       .

      .


       .

      .

      Masa serowa:

       

      220 g sera typu włoskiego Pilos

      1 jajko

      1 łyżka m±ki ziemniaczanej

      3 łyżki cukru pudru

      aromat waniliowy

       .


      Serek utrzeć dokładnie na gładk± masę z jajkiem, cukrem i  m±k±. Dodać aromat waniliowy.

       .

      .

       .

      .

      Masa makowa:

       

      250 g masy makowej  (Bakalland)

      1 jajko

      1 łyżka m±ki ziemniaczanej

      pół łyżeczki cynamonu

       

      Kilka łyżek korzennego dżemu ¶liwkowego

       

      .

      .

      Do masy makowej dodać jajko i m±kę. Wymieszać dokładnie.

       

      Ciasto  rozwałkować na grubo¶ć 0,5 cm. Wyłożyć nim formę do tarty.

      Resztki ciasta przeznaczyć na kruszonkę.

      Na tarcie ułożyć  na przemian masę serow±, makow± i  dżem.

      Wierzch posypać kruszonk±.

      Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C, piec 40-45 min.

       .

      .


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 kwietnia 2015 10:59
  • niedziela, 15 marca 2015
    • Tarta ze słodkich ziemniaków

       .

      .

       Masa ze słodkich ziemniaków:

      80 dag słodkich ziemniaków

      1 jajko

      1 łyżka m±ki ziemniaczanej

      szczypta soli

      pół  łyżeczki cynamonu

      pół łyżeczki kardamonu

      1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej........

      2 łyżki soku z cytryny

      otarta skórka z cytryny

       .


      Ziemniaki opłukać, pokroić, ułożyć na blaszce, przykryć foli± i piec przez 40 min. (do miękko¶ci)  w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C.

      Ziemniaki ostudzić, obrać ze skórki i  zmiksować w melakserze.

      Do ziemniaczanego pure  dodać jajko,  cukier, przyprawy, sok z cytryny oraz m±kę ziemniaczan±. Dobrze wymieszać......

      .

      .

       .

      .

      Kruche ciasto:

      1 szklanka m±ki pszennej (typ 405)

      0,5 szklanki m±ki krupczatki (typ 450)

      1 jajko

      1 łyżeczka proszku do pieczenia........

      125 g zimnego masła

      5 łyżek cukru pudru

      szczypta soli

       .

      Z podanych składników zarobić kruche ciasto.

      Owin±ć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

       .

      .

       

       ..

      Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty

      Na ciasto równomiernie rozłożyć masę z ziemniaków.

      Ciasto wstawić do  piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec ok. 40-45 min.

      Po ostudzeniu na wierzch ciasta wyłożyć  masę z mascarpone i  posypać orzechami pistacjowymi.

      .


      Masa z mascarpone:

      250 g serka mascarpone

      100 ml jogurtu naturalnego

      2 łyżki cukru pudru

      1 łyżeczka żelatyny

      .

       Żelatynę namoczyć  w niewielkiej ilo¶ci zimnej wody.  Podgrzać aby żelatyna całkowicie się rozpu¶ciła........

      Mascarpone  zmiksować z jogurtem i cukrem, dodać ostudzon± żelatynę.

      .

      .

       

       
       .
      ........
      ......
      ....
      ...
      .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 marca 2015 08:08

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl