Wpisy otagowane „karmel”
.
.
0,5 l śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty matcha
2-3 łyżki cukru
nitki z karmelu do przybrania deseru
.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, aby napęczniała.
Herbatę także zalać niewielka ilością wody.
Śmietankę zagotować z cukrem, dodać herbatę i żelatynę. Dobrze wszystko rozprowadzić.
Śmietankę rozlać do dwóch kubeczków. Ostudzić, wstawić do lodówki aby deser stężał.
Kubeczki zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, tak aby deser łatwo z nich wyszedł.
Deser ozdobić nitkami z robionymi z karmelu.
.
.
.
.
Gruszki obrać, zostawiając ogonki.
Wodę zagotować z cukrem, kawałkiem cynamonu i goździkami, włożyć do niej gruszki i gotować je do miękkości.
Karmel - kilka łyżeczek cukru wsypać na patelnię, ogrzewać aż się rozpuści i zrobi bursztynowy.
Lekko ostudzonym karmelem ozdobić gruszki.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |