figowe smaki

Wpisy otagowane „szpinak”

  • czwartek, 14 czerwca 2018
    • Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i szpinakiem

      IMG_1801

       

      Farsz:

      100 g białego sera

      100 g świeżego szpinaku

      100 g kaszy gryczanej

      1 łyżka utartego sera (Istarski Spin)

      1 ząbek czosnku

      1 łyżka  oleju

      sól, pieprz

      masło do polania pierogów

       

       

       

      Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

      Szpinak opłukać i  przesmażyć na rozgrzanym oleju.

      Biały ser podusić widelcem.

      Ostudzoną kaszę wymieszać z serem i szpinakiem.

      Dodać zmiażdżony ząbek czosnku,  łyżkę utartego sera, sól i pieprz do smaku.

       

      Ciasto na pierogi:

      ok. 300 g mąki

      ok. 200 ml gorącej wody

      sól

       

      Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".

      Ciasto rozwałkować partiami, wykrawać z niego krążki, układać na nich farsz i zalepiać pierogi.

      Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Gotowe polać zrumienionym masłem i posypać płatkami sera Istarski Spin.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 czerwca 2018 08:38
  • czwartek, 19 kwietnia 2018
    • Boczniaki z tandoori

      IMG_1723_2

       

      200 g boczniaków

      100 g baby szpinaku

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      1 łyżka  mąki z ciecierzycy

      1 łyżka przecieru pomidorowego

      sól, pieprz

      1 łyżeczka tymianku

      1 łyżeczka tandoori masala

      olej

       

       

      Cebulę pokroić w piórka.

       

      Boczniaki opłukać, pokroić na mniejsze kawałki.

       

      Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, a następnie przełożyć ją do garnuszka.

       

      Na pozostałym oleju przesmażyć grzyby, a potem dodać je do cebuli.

       

      Grzyby podlać wodą, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz, tymianek i tandoori.

       

      Grzyby gotować aż zmiękną.

       

      Na koniec do grzybów dodać szpinak i przecier pomidorowy.

       

      Sos zagęścić mąką z ciecierzycy rozrobioną w niewielkiej ilości wody.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2018 10:26
  • czwartek, 15 marca 2018
    • Calzone ze szpinakiem, porem, fetą i zatarem

      IMG_1665

       .

      .

       

      Ciasto:

      2 szklanki maki pszennej

      paczka drożdży suchych (7 g)

      0,5 łyżeczki soli

      0,5 łyżeczki cukru

      ok. 250 ml ciepłej wody

      1 łyżka oleju lub oliwy

      .

      .

      Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dolać wodę i wyrobić ciasto.

      Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać olej.

      Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

       

      Farsz:

      1 por

      200 g liści szpinaku

      1 ząbek czosnku

      ok. 100 g fety

      sól, pieprz, pul biber

      1 łyżka oleju

       

      Do posmarowania calzone:

      1 łyżka zataru

      1 łyżka oleju lub oliwy

       .

      .

      Z liści  szpinaku usunąć ogonki.

      Szpinak opłukać i dobrze odsączyć z wody.

      Por pokroić w krążki.

      W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim por, dodać szpinak i krótko razem dusić.

      Do farszu dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz przyprawy, a po ostudzeniu pokruszoną fetę i ewentualnie sól.

       

      .

      Ciasto podzielić na  6  części. Każdą z nich rozwałkować, ułożyć farsz i zalepić.

      Gotowe calzone ułożyć na  blaszce, przykryć ściereczką i odstawić aby wyrosły.

      Calzone piec w piekarniku nagrzanym do temp. 230º C przez 20-30 min.

      Pod koniec pieczenia calzone posmarować zatarem rozmieszanym z olejem.

       

       

      IMG_1670

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 marca 2018 11:42
  • sobota, 17 lutego 2018
    • Pęczak ze szpinakiem

      IMG_1579

      1 szklanka pęczaku ugotowanego z dodatkiem kurkumy

      100 g szpinaku baby

      0,5 szklanki mleka kokosowego

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz, chili

      0,5 łyżeczki ziaren kuminu

      1 łyżka soku z cytryny

      olej

      Cebulę i czosnek posiekać.

      Na patelni rozgrzać olej, dodać do niego kumin, cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodać szpinak i smażyć go mieszając.

      Do szpinaku dodać mleko kokosowe i pęczak. Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i sokiem z cytryny.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 17 lutego 2018 09:38
  • środa, 27 grudnia 2017
  • poniedziałek, 23 października 2017
  • sobota, 21 października 2017
    • Zupa jarzynowa ze szpinakiem

      IMG_1362

       

      kilka różyczek kalafiora

      2 ziemniaki

      1 pietruszka

      1 marchewka

      biała cześć pora

      garść szpinaku baby

      1 szalotka

      0,5 l wody

      sól, pieprz

      ziele angielskie, liść laurowy

      100 ml śmietanki 30 % lub  kokosowej

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki

       

      Warzywa obrać, umyć.

      Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę.

      Por pokroić w krążki.

      Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części.

      Warzywa wrzucić do osolonej gorącej wody, dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i gotować aż będą miękkie.

      Pod koniec do zupy dodać listki szpinaku.

      Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, a następnie dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę.

      Zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody i dodać do gotującej się zupy.

      Gotową zupę zabielić śmietanką.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 21 października 2017 09:27
  • środa, 18 października 2017
    • Zielona owsianka

      IMG_1354

       

       

      4 łyżki płatków owsianych

      duża garść młodych listków szpinaku

      250 ml wody

      szczypta soli

      syrop z agawy

      mrożone borówki i truskawki

      mleko kokosowe

       

      Szpinak opłukać.

      Płatki wsypać do wody i gotować aż się rozgotują.

      Dodać szczyptę soli i listki szpinaku. Chwilę razem gotować.

      Płatki ze szpinakiem dokładnie zmiksować.

      Po wyłożeniu na talerz płatki polać syropem z agawy i mlekiem kokosowym oraz udekorować owocami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 18 października 2017 09:07
  • niedziela, 20 sierpnia 2017
  • czwartek, 10 sierpnia 2017
    • Lasagne z cukinią i szpinakiem

       IMG_12191

      1 cukinia

      200 g świeżego szpinaku

      olej

      sól, pieprz

      5 łyżek  utartego sera grana padano

      5 arkuszy makaronu do lasagne

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

       

      Cukinię i szpinak opłukać.

      Ze szpinaku usunąć ogonki.

      Cukinię zetrzeć na tarce o  dużych oczkach, a następnie smażyć ją na rozgrzanym oleju.

      Pod koniec dodać szpinak, sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku.

       

      Sos beszamelowy:

      1 łyżka mąki

      1 łyżka masła

      250 ml mleka

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

       

      Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.

      Zagotować mieszając, aby nie było grudek.

      Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

      Do sosu dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

       

      Sos pomidorowy:

      500 g pomidorów

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      2 łyżki oleju

       

      Pomidory opłukać, pokroić.

      Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.

      Do cebuli dodać pomidory i  dusić je aż się rozgotują.

      Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował  nadmiar wody.

      Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.

      Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

       

      Makaron ugotować  w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min.  tak aby makaron tylko zmiękł. Podczas gotowania  należy uważać , aby płaty się nie posklejały.

      Naczynie żaroodporne posmarować masłem.

      Na dnie ułożyć kolejno: płaty makaronu, na to sos beszamelowy, cukinię ze szpinakiem, utarty ser, sos pomidorowy, makaron itd .

      Ułożoną lasagne polać resztą sosu i posypać utartym serem.

      Piec w temp. 180º st. przez ok. 30 min.

       

       

       

      Zapisz

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z cukinią i szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 sierpnia 2017 11:30

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl