figowe smaki

Wpisy otagowane „szpinak”

  • sobota, 21 października 2017
    • Zupa jarzynowa ze szpinakiem

      IMG_1362

       

      kilka różyczek kalafiora

      2 ziemniaki

      1 pietruszka

      1 marchewka

      biała cześć pora

      garść szpinaku baby

      1 szalotka

      0,5 l wody

      sól, pieprz

      ziele angielskie, liść laurowy

      100 ml śmietanki 30 % lub  kokosowej

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki

       

      Warzywa obrać, umyć.

      Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę.

      Por pokroić w krążki.

      Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części.

      Warzywa wrzucić do osolonej gorącej wody, dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i gotować aż będą miękkie.

      Pod koniec do zupy dodać listki szpinaku.

      Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, a następnie dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę.

      Zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody i dodać do gotującej się zupy.

      Gotową zupę zabielić śmietanką.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 21 października 2017 09:27
  • środa, 18 października 2017
    • Zielona owsianka

      IMG_1354

       

       

      4 łyżki płatków owsianych

      duża garść młodych listków szpinaku

      250 ml wody

      szczypta soli

      syrop z agawy

      mrożone borówki i truskawki

      mleko kokosowe

       

      Szpinak opłukać.

      Płatki wsypać do wody i gotować aż się rozgotują.

      Dodać szczyptę soli i listki szpinaku. Chwilę razem gotować.

      Płatki ze szpinakiem dokładnie zmiksować.

      Po wyłożeniu na talerz płatki polać syropem z agawy i mlekiem kokosowym oraz udekorować owocami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 18 października 2017 09:07
  • niedziela, 20 sierpnia 2017
  • czwartek, 10 sierpnia 2017
    • Lasagne z cukinią i szpinakiem

       IMG_12191

      1 cukinia

      200 g świeżego szpinaku

      olej

      sól, pieprz

      5 łyżek  utartego sera grana padano

      5 arkuszy makaronu do lasagne

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

       

      Cukinię i szpinak opłukać.

      Ze szpinaku usunąć ogonki.

      Cukinię zetrzeć na tarce o  dużych oczkach, a następnie smażyć ją na rozgrzanym oleju.

      Pod koniec dodać szpinak, sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku.

       

      Sos beszamelowy:

      1 łyżka mąki

      1 łyżka masła

      250 ml mleka

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

       

      Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.

      Zagotować mieszając, aby nie było grudek.

      Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

      Do sosu dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

       

      Sos pomidorowy:

      500 g pomidorów

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      2 łyżki oleju

       

      Pomidory opłukać, pokroić.

      Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.

      Do cebuli dodać pomidory i  dusić je aż się rozgotują.

      Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował  nadmiar wody.

      Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.

      Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

       

      Makaron ugotować  w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min.  tak aby makaron tylko zmiękł. Podczas gotowania  należy uważać , aby płaty się nie posklejały.

      Naczynie żaroodporne posmarować masłem.

      Na dnie ułożyć kolejno: płaty makaronu, na to sos beszamelowy, cukinię ze szpinakiem, utarty ser, sos pomidorowy, makaron itd .

      Ułożoną lasagne polać resztą sosu i posypać utartym serem.

      Piec w temp. 180º st. przez ok. 30 min.

       

       

       

      Zapisz

      Zapisz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z cukinią i szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 sierpnia 2017 11:30
  • wtorek, 11 lipca 2017
  • wtorek, 30 maja 2017
  • czwartek, 16 marca 2017
    • Zupa dyniowa z tortellini

      IMG_0937

       

      1 szklanka musu z dyni

      100 ml mleka kokosowego

      1 ząbek czosnku

      1 szalotka

      sól, pieprz, szczypta chili

      2 łyżki oleju

       

      Szalotkę i  czosnek   posiekać drobno.

      Olej rozgrzać  w garnku, dodać  czosnek i szalotkę. Zeszklić, a następnie dodać mus z dyni i ok. 1 l wody.

      Zupę zagotować,  przyprawić solą, pieprzem i chili,  dodać mleko kokosowe.

      Do zupy na talerzu dodać ugotowane pierożki.

       

       

      Farsz na pierożki:

       120 g sera typu włoskiego (np. Capri)

      100 g rozmrożonych liści szpinaku

      1 łyżka utartego sera grana padano

      1 łyżeczka masła

      1 ząbek czosnku

      sól, pieprz

       

      Masło rozgrzać na patelni, dodać szpinak, czosnek przeciśniety przez praskę. Chwilę podsmażać, aby odparować nadmiar wody, doprawić solą i  pieprzem.

      Szpinak ostudzić, wymieszać go z serem Capri i utartym grana padano.

       

      Ciasto na pierogi:

      mąka pszenna

      gorąca woda

      sól

       

      Mąkę pszenną  zaparzyć gorącą wodą, dodać sól i dobrze wyrobić ciasto na pierogi.

      Ciasto przykryć ściereczką i  odstawić na pól godziny.

      Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać   krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.

      Pierozki ugotować w osolonej wodzie.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 08:51
  • środa, 26 października 2016
  • piątek, 21 października 2016
  • wtorek, 20 września 2016
    • Pszenno-orkiszowe naleśniki z ricottą, szpinakiem i ziemniakami

      IMG_0394

       

       

      Naleśniki:

      0,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej

      1 szklanka mąki pszennej

      1 szklanka mleka

      1 szklanka wody gazowanej

      1 jajko

      sól

      olej do smażenia

       

      Jajko  ubić z mlekiem, dodać sól i mąkę. Dokładnie wymieszać, tak aby w cieście nie było grudek.

      Ciasto odstawić na pół godziny.

      Przed pieczeniem do ciasta dolać wodę gazowaną. Ciasto powinno być rzadkie.

      Na rozgrzanej patelni upiec cienkie naleśniki.

       

      Nadzienie:

      100 g ugotowanego szpinaku

      3 ugotowane i uduszone ziemniaki

      120 g ricotty

      2 łyżki utartego sera grana padano

      sól, pieprz

      1 ząbek czosnku

      Ziemniaki, ricottę i szpinak wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Dodać do niej sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku i grana padano.

      Masę rozsmarować na naleśnikach, zwinąć je w rulony.

       

      Sos beszamelowy:

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki

      250 ml mleka

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

      2 łyżki posiekanych listków bazylii

      2 łyżki utartego sera grana padano

       

      W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem, zagotować.

      Sos doprawić do smaku solą, pieprzem gałką, dodać posiekaną bazylię i ser.

      Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, polać sosem.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i zapiekać 20-30 min.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 września 2016 08:21

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl