figowe smaki

Wpisy otagowane „ser”

  • wtorek, 13 lutego 2018
    • Gnocchi z serem Lazur

      IMG_1571

       

      500 g ziemniaków

      150 g mąki pszennej

      1 małe jajko

      sól

      150 sera pleśniowego Lazur (niebieski)

      100 ml śmietany 30%

      50 g sera żółtego gouda

      grana padano

       

      Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie.

      Ugotowane ziemniaki odcedzić i ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę.

      Ziemniaki wymieszać z mąką, dodać sól i jajko. Zarobić ciasto.

      Z ciasta ziemniaczanego formować rękoma wałki. Pokroić je na kawałki.

      Na każdy kawałek ciasta kłaść trochę sera, zalepić i formować je w kluseczki.

      Gotowe kluski układać na desce posypanej mąką.

      W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucić do niej kluski i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody.

      W rondelku podgrzać śmietanę, rozpuścić w niej  pozostały ser Lazur i Ementaler.

      Kluski  na talerzu polać sosem serowym  i posypać płatkami grana padano.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 lutego 2018 08:30
  • wtorek, 26 maja 2015
    • Strucla makowo-serowa z ciasta francuskiego

       .

      .

      1 arkusz ciasta francuskiego

      .

      Masa serowa:

      1 opakowanie (220 g) serka typu włoskiego Pilos

      cukier waniliowy

      4 łyżki cukru pudru

      1 żółtko

      1 łyżka budyniu waniliowego

      .


      Masa makowa:

      0,5 puszki masy makowej

      2 łyżki bułki tartej

      1 białko

       

       .c


       .


      Ser wymieszać dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i budyniem.

      Masę makową wymieszać z białkiem i bułką tartą.

      Na płacie ciasta francuskiego rozsmarować równomiernie  masę makową.

      Na końcu dłuższego boku ciasta wyłożyć masę serową, tak aby powstał z niej wałek.

      Struclę zwinąć.

      Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C.

      Po ostudzeniu struclę posypać cukrem pudrem.

      .

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 maja 2015 08:31
  • piątek, 02 lipca 2010
  • poniedziałek, 22 czerwca 2009
    • Ciasto z jagodami

      .
      .
      Ciasto drożdżowe
      .

      25 dag mąki
      3 dag drożdży
      ok 1/8 l mleka
      5 dag cukru
      3 dag tłuszczu
      1 jajko
      1 żółtko
      zapach waniliowy
      szczypta soli
      .

      Masa serowa
      .
      25 dag sera
      białko
      cukier waniliowy
      3-4 łyżki cukru

      Ciasto drożdżowe zarobić.
      Ser  utrzeć z białkiem, cukrem  i cukrem waniliowym.
      Na wierzch  ciasta drożdżowego wyłożyć masę  z sera białego. Na to  dać jagody i kruszynki (mąka, cukier, masło).
      Ciasto musi wyrosnąć, potem należy je upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 czerwca 2009 08:10

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl