figowe smaki

Wpisy otagowane „ziemniaki”

  • poniedziałek, 09 kwietnia 2018
    • Zupa z brokułów i papryki

      IMG_1699

       

      kilka różyczek brokułu

      2 ziemniaki

      biała cześć pora

      1/4 korzenia selera

      1/2 czerwonej papryki

      1 ząbek czosnku

      2 łyżki mascarpone

      0,5 l wody

      1 łyżka oleju

      1 łyżeczka kurkumy

      sól, pieprz

       

      Ziemniaki i seler obrać, opłukać, pokroić.

      Por  pokroić w krążki.

      W garnuszku rozgrzać olej przesmażyć na nim ziemniaki, seler i por.

      Do warzyw dolać wodę, dodać sól, pieprz i gotować aż ziemniaki będą miękkie.

      Paprykę pokroić w małą kostkę,  a brokuł podzielić na mniejsze cząstki.

      Zupę zmiksować na krem, dodać do niej czosnek zmiażdżony w prasce, kurkumę,  paprykę i brokuły. Zagotować.

      Kiedy brokuły będą miękkie do zupy dodać mascarpone.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 kwietnia 2018 16:02
  • sobota, 24 marca 2018
  • poniedziałek, 19 marca 2018
  • sobota, 10 marca 2018
  • czwartek, 01 marca 2018
  • wtorek, 13 lutego 2018
    • Gnocchi z serem Lazur

      IMG_1571

       

      500 g ziemniaków

      150 g mąki pszennej

      1 małe jajko

      sól

      150 sera pleśniowego Lazur (niebieski)

      100 ml śmietany 30%

      50 g sera żółtego gouda

      grana padano

       

      Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie.

      Ugotowane ziemniaki odcedzić i ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę.

      Ziemniaki wymieszać z mąką, dodać sól i jajko. Zarobić ciasto.

      Z ciasta ziemniaczanego formować rękoma wałki. Pokroić je na kawałki.

      Na każdy kawałek ciasta kłaść trochę sera, zalepić i formować je w kluseczki.

      Gotowe kluski układać na desce posypanej mąką.

      W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucić do niej kluski i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody.

      W rondelku podgrzać śmietanę, rozpuścić w niej  pozostały ser Lazur i Ementaler.

      Kluski  na talerzu polać sosem serowym  i posypać płatkami grana padano.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 lutego 2018 08:30
  • poniedziałek, 29 stycznia 2018
    • Zupa z kukurydzy z ciecierzycą

      IMG_1504

       

      170  g kukurydzy z puszki

      1 marchew

      2 ziemniaki

      1 cebula

      1 łyżka oleju

      2 łyżki śmietanki kokosowej

      sól, pieprz,chili

      0,5 łyżeczki kurkumy

      0,5 l wody

      .

      100 g ciecierzycy z puszki

      1 łyżka masła klarowanego

      0,5 łyżeczki słodkiej papryki

      szczypta chili i soli

      1 łyżeczka miodu

      .

      posiekana natka pietruszki

       

      W garnuszku rozgrzać masło, dodać paprykę, chili, sól i miód.

      Następnie dodać ciecierzycę i chwilę razem przesmażać.

       

      Cebulę posiekać.

      Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki.

      W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i marchew.

      Warzywa przesmażyć mieszając, a nastęnie  dodać wodę i kukurydzę.

      Gotować aż ziemniaki i marchew będą miękkie.

      Zupę dokładnie zmiksować, a nastęnie przetrzeć przez sito.

      Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili,  dodać kurkumę i śmietankę kokosową.

      Na zupie ułożyć ciecierzycę i posypać siekaną natką pietruszki.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 stycznia 2018 13:03
  • środa, 24 stycznia 2018
  • wtorek, 14 listopada 2017
    • Wegański krupnik

      IMG_4037

       

       

      1 marchew

      1 pietruszka

      kawalek selera

      biała część pora

      1 szalotka

      3 ziemniaki

      sól, pieprz

      ziele angielskie, liść laurowy

      1 łyżka pokruszonych drobno suszonych grzybów

      posiekana natka pietruszki

      1 szklanka ugotowanego pęczaku

      1 łyżka oleju

      0,5 l wody

       


      Warzywa obrać, opłukać.

      Pietruszkę, seler i marchew utrzeć na tarce na grubych oczkach.

      Ziemniaki obrać, opłukać i  pokroić w kostkę.

      Por pokroic w krążki.

      Szalotkę pokroić i zrumienić na oleju.

      Utarte i pokrojone warzywa zagotować w osolonej wodzie.

      Dodać kaszę, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.

      Kiedy warzywa zmiękną, do zupy dodać przesmażoną szalotkę.

      Do  gotowego krupniku,  na talerzu dodać posiekaną natkę pietruszki.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 listopada 2017 11:17
  • sobota, 21 października 2017
    • Zupa jarzynowa ze szpinakiem

      IMG_1362

       

      kilka różyczek kalafiora

      2 ziemniaki

      1 pietruszka

      1 marchewka

      biała cześć pora

      garść szpinaku baby

      1 szalotka

      0,5 l wody

      sól, pieprz

      ziele angielskie, liść laurowy

      100 ml śmietanki 30 % lub  kokosowej

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki

       

      Warzywa obrać, umyć.

      Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę.

      Por pokroić w krążki.

      Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części.

      Warzywa wrzucić do osolonej gorącej wody, dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i gotować aż będą miękkie.

      Pod koniec do zupy dodać listki szpinaku.

      Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, a następnie dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę.

      Zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody i dodać do gotującej się zupy.

      Gotową zupę zabielić śmietanką.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 21 października 2017 09:27

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl