figowe smaki

Wpisy otagowane „bezy”

  • czwartek, 04 kwietnia 2013
    • Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą

       .

      .

      Ciasto składa się z 4 części:

      - spodu z  kruchego ciasta czekoladowego

      - masy wiśniowej

      - masy z serka mascarpone

      - blatu bezowego z czekoladą

       .

      .

       

      .

      .

      Blat bezowy

      2 białka

      1 szklaka cukru pudru

      3 dag gorzkiej czekolady

      szczypta soli

       .

      Do białek dodać szczyptę soli, ubić , a następnie dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę.

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

      Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

      Wylać na nią gotową pianę z białek.

      Pianę polać rozpuszczoną , ostudzoną czekoladą, przemieszać widelcem, tak aby powstał marmurkowy wzór.

      Bezę suszyć ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do temp. 130º C.

      Blat bezowy można przygotować  dzień wcześniej.

      .

      .


       .

      .

       Masa wiśniowa:

       

      40 dag wiśni mrożonych

      3-4 łyżki cukru

      1 budyń wiśniowy

      1,5 szklanki wody

       .

      Budyń rozmieszać w połowie szklanki wody.

      Szklankę wody zagotować z cukrem, dodać wiśnie, chwilę razem gotować, a następnie wlać rozpuszczony budyń. Zagotować i ostudzić.

      .

       Kruche ciasto czekoladowe:

       .

      12,5 dag margaryny

      2 żółtka

      3/4 szklanki cukru pudru

      cukier waniliowy

      1  łyżeczka proszku do pieczenia

      2 szklanki mąki

      3 łyżki kakao

       .

      Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie oddać masło i żółtka. Ciasto szybko zarobić. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.

      Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Kruche ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć nim dno i boki  tortownicy na wysokości 3 cm..

      Na kruchy spód wyłożyć masę z wiśni.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min.

      Ciasto ostudzić.

       .

      .

       .

      .

      Masa z serka mascarpone:

       .

      25 dag serka mascarpone

      1 szklanka śmietany 30 %

      2 -3 łyżki cukru pudru

      .

      Śmietanę ubić z cukrem i wymieszać z serkiem mascarpone.

      Masę z serka wyłożyć na ciasto z wiśniami, a następnie przykryć je blatem bezowo-czekoladowym.

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Wiśniowe ciasto z czekoladową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 kwietnia 2013 05:37
  • sobota, 16 kwietnia 2011
    • Ciasto z masą marcepanową i mascarpone

       .

      Kruche ciasto:


      30 dag mąki

      10 dag masła

      10 dag margaryny

      10 dag cukru pudru

      3 surowe żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      .

       Mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia , posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier puder i żółtka.

      Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

      Do wyłożenia foremki  potrzebna jest połowa ciasta. Resztę można zamrozić i wykorzystać później.

      Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej  formy.

       .

       .


      Masa marcepanowa:


      15 dag mielonych migdałów

      6 łyżek cukru pudru

      1 jajko

      zapach migdałowy

      1 łyżka spirytusu


      Migdały, cukier, jajko, zapach i spirytus  utrzeć ze sobą na  jednolitą masę.

      Masę wstawić do zamrażalnika na pół godziny. Oziębiona masa łatwiej da się rozwałkować.

       .


       .

      Na warstwie kruchego ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki.

      Następnie położyć rozwałkowany marcepan i także posmarować go dżemem z czarnej porzeczki.

      Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i  piec ok. 30 min.

      200 ml śmietanki kremowej ubić na  sztywno, dodając cukier puder  (3 łyżki) i wymieszać ją z serkiem mascarpone (1 opakowanie).

      Masę mascarpone wyłożyć na ostudzone ciasto. Posypać pokruszonymi bezami i udekorować dżemem z borówek.

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z masą marcepanową i mascarpone”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 16 kwietnia 2011 06:33
  • piątek, 08 kwietnia 2011
  • wtorek, 08 września 2009
  • niedziela, 26 kwietnia 2009

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl