figowe smaki

Wpisy otagowane „biała czekolada”

  • niedziela, 19 stycznia 2014
    • Tarta krówkowo-waniliowa z orzechami włoskimi

       .

      .


      Kruche ciasto:

      30 dag mąki krupczatki

      20 dag masła

      3 surowe żółtka

      20 dag cukru pudru

      1 cukier waniliowy

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Do mąki wymieszanej z cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, posiekać nożem.

      Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.

      Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.

      Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.

       

      Z podanych proporcji wychodzi ilość ciasta na dwie tarty

      .

       

       Nadzienie do tarty:

      300 ml mleka

      1 budyń waniliowy

      2 łyżki cukru

      100 g białej czekolady

      150 g posiekanych orzechów

      1 mała puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym

      ok. połowa ciemnej czekolady

       

      Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

      Na ciasto wyłożyć masę krówkową, posypać orzechami.

      Tartę wstawić do gorącego piekarnika piec 40 min.

      Po wyjęciu z piekarnika tartę ostudzić.

       

      Czekoladę połamać na małe kawałki.

      Budyń i cukier rozrobić w połowie szklanki mleka.

      Resztę mleka zagotować , dodać do niego rozrobiony budyń. Zagotować.

      Do gęstego budyniu dodać czekoladę, mieszać aż się rozpuści.

       

      Na masę krówkową wyłożyć gorący budyń, posypać tartą ciemną czekoladą.

       .

      .

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 stycznia 2014 10:20
  • sobota, 22 września 2012
    • Cynamonowy wieniec z gruszkami i białą czekoladą

      .
      .
      Z podanych składników wyjdą 2 wieńce, ale należy zwiększyć w tym wypadku ilość czekolady i gruszek.
      Ja wykorzystałam połowę zarobionego ciasta.
      75 ml wody
      14 dag mąki
      2 dag  świeżych drożdży
      1 łyżeczka cukru
      .

      Mąkę przesiać.
      Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru.
      Drożdże dodać do  mąki i wyrobić ciasto.
      Ciasto uformowane w kulę, włożyć do miski , przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce  do wyrośnięcia.

      .

      .

      .
      .
      6 dag masła
      6 dag smalcu
      40 dag mąki
      120 ml mleka
      1/2 łyżeczki soli
      2 łyżeczki cynamonu
      3 żółtka
      pół szklanki  cukru
      ok. 10 dag  białej  czekolady
      2 gruszki
      .

      Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem.
      Żółtka, cukier i mleko  ubić na pianę.
      Do mąki dodać sól, mleko z żółtkami i cukrem.
      Zagnieść ciasto. Pod koniec w ciasto wdusić pokrojone w kostkę masło i smalec.
      Kiedy ciasto jest już gotowe  połączyć je dokładnie z ciastem drożdżowym.
      Ciasto rozwałkować  w prostokąt i rozłożyć na nim pokrojoną białą czekoladę i pokrojone w kostkę gruszki.

      .


      .


      Ciasto zwinąć ciasno w rulon, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części.

      Spleść wkoło siebie, włożyć do okrągłej formy z kominem, posypać jeszcze lekko cynamonem.

      Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
      Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie,  piec w temp. 180-200º C. około pół godziny.
      Gotowe ciasto  po ostygnięciu polać roztopioną białą czekoladą.

      .


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Cynamonowy wieniec z gruszkami i białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 22 września 2012 10:29
  • niedziela, 29 lipca 2012
    • Sernik na zimno z jagodami

       

      Spód sernika:

      1 tabliczka białej czekolady (10dag)

      10 dag herbatników

      2 łyżki masła

      3/4 czekolady rozdrobnić i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.

      Resztę czekolady pozostawić do ozdobienia sernika.

      Herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.

      Masą wyłożyć równomiernie na  tortownicę i ubić. Wstawić do lodówki.


      Masa serowa:

      40 dag sera waniliowego

      25 dag mascarpone

      8 łyżeczek żelatyny

      6-8 łyżek cukru pudru

      cukier waniliowy

      4 łyżki soku z cytryny

      100 ml śmietany 30%

      20 dag jagód

       


      Jagody opłukać i osuszyć.

      Ser, mascarpone, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny dokładnie wymieszać.

      Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a następnie  podgrzać tak aby żelatyna rozpuściła się (garnuszek wstawić do większego  z gotującą się wodą).

      Śmietanę ubić.

      Ostudzoną żelatynę dodać do masy serowej, równocześnie ją ubijając.

      Następnie do masy dodać jagody, na koniec ubitą śmietanę  i delikatnie  wymieszać.

      Masę  wyłożyć na  herbatnikowy spód, wyrównać i posypać utartą czekoladą.

      Wstawić  do lodówki aby sernik się stężał.

       


       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 lipca 2012 08:02
  • sobota, 04 lipca 2009

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl