figowe smaki

Wpisy otagowane „strudel”

  • środa, 27 lutego 2013
    • Strudel z serem i brzoskwiniami

       

       

      Przepisów na strudel znalazłam kilka. Różnią się one między sobą składnikami i ich proporcjami.

      Zarabiając strudlowe ciasto można dodać roztopiony smalec, masło lub olej. Można użyć całego jajka, tylko białka, albo też w ogóle z niego zrezygnować. Jedna rzecz jest niezmienna i chyba najtrudniejsza - rozciągnięcie ciasta tak cienko aby stało się niemal przeźroczyste.

      Być może, że mój strudel nie jest idealny, no ale cóż..... nie od razu Kraków zbudowano.

       

      Ciasto na strudel:

      25 dag mąki tortowej (typ 405)

      szczypta soli

      1 jajko

      1 łyżka roztopionego masła

      80 ml ciepłej wody

      2 łyżki roztopionego masła do skropienia gotowego ciasta

      1 jajko do posmarowania strudla przed pieczeniem

      cukier puder do posypania gotowego strudla



       

      Mąkę wymieszać z wszystkimi składnikami. Zagnieść ciasto i wyrabiać je tak długo aż pojawią się pęcherzyki.

      Wówczas kulę ciasta zawinąć szczelnie w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

      Następnego dnia ciasto wyjąć, rozwałkować cienko na stole przykrytym serwetą.

      Ciasto skropić tłuszczem i rozciągać  rękami tak aby stało się cienkie jak papier.

      Jeśli miejscami popęka świat się nie zawali.

      Zgrubienia na krawędziach ciasta poobcinać.

      Rozciągnięte ciasto pozostawić chwilę do obeschnięcia, a następnie znowu skropić tluszczem, nałożyć nadzienie i zwinąć w wałek przy pomocy serwety.

      Strudel ułożyć na blasze posypanej mąką, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 50-60 min w temp. 180 C.

       

       

       

      Nadzienie do strudla:

      1 opakowanie (22 dag) sera typu włoskiego Pilos

      4 łyżki cukru pudru

      1 opakowanie cukru waniliowego

      1 łyżka budyniu waniliowego

      1 jajko

      2-3 połówki brzoskwiń z puszki

       

      Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę.

      Serek dokładnie zmiksować z pozostałymi składnikami.

      Dodać do niego brzoskwinie.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Strudel z serem i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 27 lutego 2013 05:36

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl