figowe smaki

Wpisy otagowane „wołowina”

  • wtorek, 10 listopada 2015
  • sobota, 10 października 2015
  • piątek, 06 lutego 2015
    • Rosół wołowy z mięsno-szpinakowymi uszkami

       

       Rosół

      30 dag mięsa wołowego (pręga)

      włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka)

      0,5 cebuli

      1,5 l wody

      sól, pieprz

      liść laurowy

      posiekana natka pietruszki

       

      Farsz do uszek:

      20 dag mrożonego szpinaku

      mięso z rosołu

      sól, pieprz

      szczypta imbiru, utarta gałka muszkatołowa

      0,5 cebuli

      2 ząbki czosnku

       

      Ciasto na uszka:

      mąka

      gorąca woda

      sól

       

      Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki.

      Mięso opłukać, zalać zimną wodą, zagotować, dodać sól.

      Łyżką cedzakową usunąć powstałą na powierzchni pianę.

      Gdy mięso jest już prawie miękkie do rosołu dodać włoszczyznę, zrumienioną nad ogniem cebulę, pieprz, liść laurowy.

      Dalej gotować  aż warzywa będą miękkie.

       

      Mięso wyjąć z rosołu, zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić w melakserze.

      Szpinak rozmrozić i posiekać.

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju.

      Mięso dokładnie wymieszać ze szpinakiem, dodać cebulę, zmiażdżony czosnek. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem do smaku.

      Zarobić ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać i ulepić małe pierożki.

      Uszka ugotować w osolonej wodzie.

      Podawać w rosole z dodatkiem ugotowanej marchewki i natki pietruszki.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 06 lutego 2015 08:13
  • niedziela, 21 września 2014
  • środa, 26 marca 2014
    • Naleśniki z miesem i szpinakiem

       .

      .


      1 szklanka mleka

      0,5 szklanki wody gazowanej

      1 jajko

      1 szklanka maki

      1 łyżeczka soli

       

      Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładką masę. Odstawić na pół godziny.

      Upiec cienkie naleśniki

       .


      Farsz:

      10 dag ugotowanego  mięsa wołowego (z rosołu) - zmielonego

      10 dag mrożonego szpinaku

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

      olej

      1 cebula

      10 dag mozzarelli

      1 łyżka utartego sera grana padano

       .


      Szpinak rozmrozić, przesmażyć na oleju. Doprawić solą, pieprzem.

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju , dodać mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

      Mięso dokładnie wymieszać ze szpinakiem.

       

      Farsz rozłożyć równomiernie na naleśnikach, zwinąć je w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.

      Na wierzchu posypać posiekanymi listkami bazylii, rozłożyć plasterki mozzarelli i posypać grana padano.

      Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp 180 C ok. pół godziny.

       .

      .



       

       

       

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 26 marca 2014 08:32
  • sobota, 16 listopada 2013
    • Wołowina z soczewicą

       .

      .


      0,5 kg wołowiny

      0,5 szklanki zielonej soczewicy

      2 marchewki

      5-10 dag wędzonego boczku

      1 łyżka przecieru pomidorowego

      1 mała cebula

      1 ząbek czosnku

      2 listki laurowe

      sól, pieprz, chili

      1 łyżeczka suszonego rozmarynu

      2 łyżki oleju

      .


      Wołowinę opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.

      Marchew obrać, opłukać, pokroić w krążki.

      Soczewicę opłukać.

      Cebule pokroić, zeszklić na oleju, dodać mięso i podsmażyć.

      Mięso podlać wodą, dodać sól, pieprz, rozmaryn, listki laurowe i dusić.

      W razie potrzeby mięso  podlewać wodą.

      Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać marchew i  soczewicę. Gotować jeszcze ok 30 min aż soczewica i marchew będą miękkie.

      Na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze raz zagotować.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 16 listopada 2013 06:20
  • poniedziałek, 07 października 2013
  • niedziela, 02 grudnia 2012
    • Szczi - rosyjska zupa z kiszonej kapusty

      .

      .

      Według:

      http://www.gastronom.ru/recipe/13170/shchi-iz-kisloj-kapusty

      .

      2 łyżki masła

      1 liść laurowy

      gałązki kopru

      zielona pietruszka

      3 ząbki czosnku

      0,5 kg kapusty kiszonej

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka mąki

      1 łyżka oleju

      5 dag selera

      2 małe cebule

      2 średnie marchewki

      4 ziemniaki

      0,5 kg wołowiny z kością

      łyżeczka nasion kminku

      łyżeczka nasion kopru

      ziele angielskie, pieprz w ziarnach

      sól do smaku

       .

      .

      Oczyścić seler, jedną marchewkę i  obrać jedną cebulę.

      Do garnka z 2 l zimnej wody dodać mięso, zagotować, usunąć szumowiny, dodać warzywa. Gotować 1,5 godziny.

      Kapustę pociąć na kawałki 1,5- 2 cm.

      Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać kapustę i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Posypać kminkiem i  dusić pod przykryciem 30 min. W razie potrzeby kapustę podlewać lekko wodą.

      Pozostałą cebulę pokroić na piórka, a marchew utrzeć na tarce jarzynowej.

      Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa, dodać pieprz, koper i smażyć ok 10 min.

      Do  przesmażonych warzyw dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i gotować 5 min.

      Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

      Czosnek obrać i zmiażdżyć w prasce.

      Ugotowane mięso wyjąć z bulionu, pokroić na małe kawałki.

      Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę.

      Bulion przecedzić, doprowadzić do wrzenia, dodać ziemniaki i mięso. Gotować razem aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10 min).

      Następnie do zupy dodać przesmażoną kapustę, warzywa, zasmażkę, czosnek, liść laurowy, pieprz.

      Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 6 min. Na koniec dodać sól do smaku.

      Do gotowej zupy można dodać śmietanę.

      0,5 kg kapusty jak na mój gust to zbyt duża ilość. Amatorzy mniej kwaśnych i mniej zawiesistych zup powinni zmniejszyć jej ilość.


       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Szczi - rosyjska zupa z kiszonej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 grudnia 2012 08:25
  • poniedziałek, 04 czerwca 2012
    • Fasola z wołowiną

      30 dag wołowiny

      20 dag fasolki Jaś

      puszka pomidorów Pelati

      cebula

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz, majeranek, listek laurowy

      1 łyżka mąki  ziemniaczanej do zagęszczenia

      Dzień wcześniej fasolę opłukać, namoczyć w letniej  wodzie.

      Następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyła.

      Wołowinę opłukać, osuszyć, pokroić  w kostkę usmażyć na rozgrzanym oleju.

      Cebulę  i czosnek pokroić drobno, zeszklić na oleju, dodać do mięsa.

      Mięso podlać wodą lub bulionem,  dodać listek laurowy, sól, pieprz i dusić do miękkości.

      Kiedy mięso będzie już  miękkie dodać fasolkę,  pomidory, doprawić, solą , pieprzem, majerankiem.

      Fasolę zagęścić mąką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 czerwca 2012 05:41
  • czwartek, 09 czerwca 2011

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl