figowe smaki

Wpisy otagowane „budyń”

  • piątek, 13 lutego 2015
  • czwartek, 08 maja 2014
  • niedziela, 19 stycznia 2014
    • Tarta krówkowo-waniliowa z orzechami włoskimi

       .

      .


      Kruche ciasto:

      30 dag mąki krupczatki

      20 dag masła

      3 surowe żółtka

      20 dag cukru pudru

      1 cukier waniliowy

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Do mąki wymieszanej z cukrem i proszkiem do pieczenia dodać masło, posiekać nożem.

      Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.

      Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.

      Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.

       

      Z podanych proporcji wychodzi ilość ciasta na dwie tarty

      .

       

       Nadzienie do tarty:

      300 ml mleka

      1 budyń waniliowy

      2 łyżki cukru

      100 g białej czekolady

      150 g posiekanych orzechów

      1 mała puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym

      ok. połowa ciemnej czekolady

       

      Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

      Na ciasto wyłożyć masę krówkową, posypać orzechami.

      Tartę wstawić do gorącego piekarnika piec 40 min.

      Po wyjęciu z piekarnika tartę ostudzić.

       

      Czekoladę połamać na małe kawałki.

      Budyń i cukier rozrobić w połowie szklanki mleka.

      Resztę mleka zagotować , dodać do niego rozrobiony budyń. Zagotować.

      Do gęstego budyniu dodać czekoladę, mieszać aż się rozpuści.

       

      Na masę krówkową wyłożyć gorący budyń, posypać tartą ciemną czekoladą.

       .

      .

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 stycznia 2014 10:20
  • niedziela, 10 lutego 2013
  • wtorek, 30 października 2012
  • niedziela, 21 października 2012
    • Ciasto z gruszkami i budyniem

      .


      Kruche ciasto:

      12,5 dag margaryny

      2 żółtka

      1 jajko

      3/4 szklanki cukru pudru

      cukier waniliowy

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 szklanki mąki

      3 łyżki kakao

      .


       .


      Mąkę, proszek do pieczenia, kakao,  cukier  i cukier waniliowy wymieszać i dokładnie rozdrobnić z margaryną.

      Dodać jajka, ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

      Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim spód i brzegi tortownicy.

      2 gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki i ułożyć je na ciemnym cieście.

      Ponieważ ciasto zrobiłam w małej tortownicy (20 cm) wykorzystałam  więc  tylko około  połowy  zarobionego kruchego ciasta. Resztę zamroziłam.

      .


       .


      1 torebka  budyniu waniliowego

      0,5 l mleka

      Budyń zrobić według przepisu, ostudzić i wyłożyć na ciasto z gruszkami.

      Wierzch ciasta posypać kruszonką migdałową i migdałami w słupkach.

       .


      .

      .

      Masa marcepanowa na kruszonkę:

      .

      3 łyżki mielonych migdałów

      2 łyżki cukru pudru

      1 łyżka masła

      1 łyżeczka aromatu migdałowego

      Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zrobić kruszynki. 

      Ciasto wstawić do piekarnika i piec 30-40 min  w temp. 220º C.

      .


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z gruszkami i budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 października 2012 11:00
  • niedziela, 17 czerwca 2012
  • czwartek, 29 marca 2012
    • Sernik z budyniem czekoladowym

       

      Ten przepis również wyciągnęłam z lamusa ;).

      Trochę jednak  go  zmodyfikowałam.

      Oryginalnie było tak:

      Ciasto:

      2 szklanki mąki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      0,5 kostki margaryny

      0,5 szklanki cukru

      2 jajka

      1 żółtko

       

      Masa budyniowa:

      1 l mleka

      3 budynie czekoladowe z cukrem

       

      Masa serowa:

      0,5 kostki margaryny

      0,5 szklanki cukru

      4 serki waniliowe

      3 jajka

      1 białko

      1 budyń śmietankowy

       

      Ciasto zagnieść  i wyłożyć nim  prostokątną blachę.

      Budynie czekoladowe ugotować. Gorący budyń przełożyć na surowe ciasto i równo rozłożyć. Odstawić do ostudzenia.

      Margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszając dodawać  na przemian serek waniliowy i żółtka.

      Następnie wsypać budyń śmietankowy, a na końcu lekko wmieszać pianę z 4 białek.

      Masę serową rozłożyć na budyniu czekoladowym.

      Sernik wstawić na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 C.

       

       

      Ja wykorzystałam resztkę  kruchego ciasta jaka mi została od sernika barokowego.

      http://figowesmaki.blox.pl/2012/02/Sernik-barokowy.html

      Dodałam do niego 3 łyżki  zmielonych migdałów.

      Masę budyniową zrobiłam z 2 budyni czekoladowych Dr Oetkera, do których dodałam 4 łyżki cukru  i 3 szklanki mleka.

      Masę serową zrobiłam z:

      serka waniliowego (40 dag)

      3 jajek

      0,5 margaryny

      0,5 szklanki cukru pudru

      budyniu waniliowego

      Sernik piekłam w  tortownicy.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z budyniem czekoladowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 marca 2012 06:14
  • czwartek, 08 marca 2012
    • Ciasto budyniowe ze struclą makową

       .


      1 żółtko

      1 jajko

      25 dag mąki

      10 dag masła

      0,5 łyżki smalcu

      0,5 szklanki  gęstej kwaśnej śmietany

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      0,5 puszki  (małej) gotowej masy makowej

       

       .

      .

      .

      Masło i smalec posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia.

      Dodać żółtko, jajko i śmietanę. Wyrobić elastyczne ciasto.

      Ciasto podzielić na 2 części, włożyć na pół godziny do lodówki.

      Jedną część ciasta rozwałkujemy cienko w prostokąt.

      Nakładamy na niego  równomiernie masę makową i zawijamy w struclę.

      Drugą część ciasta rozwałkowujemy na 2 cienkie placki.

      W dobrze nagrzanym piekarniku  pieczemy  oddzielnie  przez ok. 15 min.  każdy z placków.

      Struclę makową zwijamy w ślimaczka, tak aby pasowała do okrągłej foremki, na której  piekliśmy placki. Pieczemy ją  także w piekarniku  przez ok. 25 min.

       

       .

      .

      .

      Krem:

      3 szklanki mleka

      7 łyżek cukru

      1 cukier waniliowy

      3 łyżki mąki pszennej

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      10 dag masła

       .

      2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło.

      W pozostałej szklance mleka dobrze rozpuścić obydwie mąki, dolać je do gotującego się mleka i zrobić budyń.

       .

      .

       .


      Kiedy budyń przestygnie wykładamy 1/3 z niego na jeden z okrągłych placków.

      Na warstwę budyniu układamy struclę makową,  a na nią  resztę budyniu.

      Na wierzch kładziemy drugi placek, lekko dociskamy i posypujemy cukrem pudrem.

      .


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto budyniowe ze struclą makową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 marca 2012 06:14
  • niedziela, 04 grudnia 2011

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl