figowe smaki

Wpisy otagowane „sernik”

  • wtorek, 26 listopada 2013
  • niedziela, 14 kwietnia 2013
    • Sernik z pistacjami i szafranem

       

       

      Spód  ciasta:

      10 dag orzeszków pistacjowych

      5 dag herbatników

      3 łyżki masła

       

       

      Orzeszki pokruszyć, herbatniki utrzeć na tarce.

      Łyżkę orzeszków odłożyć do dekoracji sernika.

      Pozostałe orzeszki i utarte herbatniki wymieszać z roztopionym masłem..

      Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na jej dno masę z orzeszkami.

      Wyrównać i ubić.

      Tortownicę włożyć na pół godziny do lodówki.

       

       

       

      Masa serowa:

      50 dag serka homogenizowanego Philos

      40 dag serka waniliowego Philos

      2 żółtka

      2 jajka

      szklanka cukru pudru

      2 łyżki roztopionego masła

      1 mała łyżeczka nitek szafranu

      3 łyżki soku z cytryny

      1 budyń waniliowy

      biała czekolada do przybrania

       

       

      Żółtka z 2 jajek oddzielić od białek.

      Białka ubić na sztywną pianę.

      Cukier i 4 żółtka utrzeć na pulchną masę.

      Dodać stopniowo serki, szafran, roztopione masło, sok z cytryny i budyń.

      Na koniec do masy serowej dodać pianę z białek i delikatnie przemieszać.

      Masę wylać na pistacjowy spód.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok 1,5 godziny.

      Sernik po ostudzeniu udekorować biała czekoladą i pokruszonymi pistacjami.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z pistacjami i szafranem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 kwietnia 2013 08:11
  • niedziela, 03 lutego 2013
    • Sernik z orzechową kruszonką

       

      Spód ciasta:

      20 dag herbatników

      7 dag masła

      3 łyżki soku z cytryny

      otarta skórka z cytryny

      Herbatniki utrzeć.

      Masło roztopić.

      Herbatniki, masło , sok z cytryny i skórkę cytrynową dobrze wymieszać.

      Tortownicę wyłożyć papierem  do pieczenia.

      Na dnie tortownicy rozłożyć równomiernie masę herbatnikową i  dobrze ją ubić.

      Ciasto wstawić  na pół godziny do lodówki.

       

      Masa serowa:

      50 dag sera homogenizowanego Pilos

      2 żółtka

      budyń waniliowy

      15 dag cukru

      cukier waniliowy

      otarta skórka z cytryny

      Ser utrzeć z budyniem, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.

      Masę serową wyłożyć na herbatnikowy spód.

       

      Kruszonka:

      6 dag masła

      10 dag mąki

      6 dag cukru trzcinowego

      10 dag posiekanych orzechów włoskich

      Masło posiekać z cukrem, mąką i orzechami.

      Kruszonkę wyłożyć na masę serową.

      Ciasto piec w piekarniku  nagrzanym do temp. 180º C ok. 1 godziny

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 lutego 2013 07:37
  • czwartek, 27 grudnia 2012
    • Sernik marmurkowy

       

      Ciasto:

      20 dag mąki

      1-2 łyżki kakao

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      10 dag cukru pudru

      1 paczka cukru waniliowego

      1 jajko

      1 żółtko

      szczypta soli

      10 dag masła

       

      Mąkę, proszek do pieczenia, cukier,  cukier waniliowy sól i kakao wymieszać.

      Dodać masło, jajka i szybko zarobić ciasto.

      Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

      Okrągłą formę tortową z kominem posmarować masłem i posypać mąką.

      Ciasto uformować w wałek, ułożyć je na dnie foremki i dłońmi rozgnieść  tak aby pokryło dno i boki formy.

       

       

      Masa serowa:

      10 dag masła

      60 dag serka waniliowego

      2-4 łyżek cukru

      1 paczka budyniu waniliowego

      2 jajka

      skórka cytrynowa

      1 łyżka kakao

       

       

      Masło rozpuścić  i ostudzić.

      Ser, cukier, budyń, jajka wymieszać na gładką masę.

      Do masy  masło i  skórkę cytrynową.

      2/3 masy serowej wlać do formy wyłożonej ciastem.

      Do pozostałej masy dodać kakao, wymieszać dokładnie.

      Ciemną masę serową wyłożyć na jasną, przemieszać widelcem.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170 ºC. Piec 1 godzinę.

      Ciasto pozostawić jeszcze  15 min. w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Kiedy ciasto ostygnie wyjąć je z formy i ozdobić białą i ciemną czekoladą

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik marmurkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 grudnia 2012 09:58
  • niedziela, 25 listopada 2012
    • Biały sernik

       

      40 dag serka homogenizowanego Pilos

      0,5 szklanki cukru pudru

      0,5 szklanki śmietany 30 %

      2  małe jajka

      3 łyżki  mąki ziemniaczanej

      0,25 szklanki mleka

      aromat  pomarańczowy

      płatki migdałowe

      biała czekolada

       

       

       

      Serek, cukier, śmietanę i jajka dokładnie zmiksować.

      Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i dodać do masy serowej.

      Wymieszać i dodać aromat pomarańczowy.


       

      Małą tortownicę  (20  cm Ø) owinąć szczelnie folią aluminiową.

      Masę serową wylać do tortownicy.

      Piekarnik rozgrzać do temp. 150 ºC. 

      Tortownicę umieścić w   większej formie i wstawić do  nagrzanego piekarnika.

      Do formy z tortownicą dolać gorącą wodę , tak aby foremka  była zanurzona na wysokość 2/3.

      Sernik piec 1 - 1,5 godziny. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, kiedy sernik będzie już suchy.

      Sernik wyjąć, ostudzić, polać białą czekoladą i posypać płatkami migdałów , wstawić do lodówki.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Biały sernik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 listopada 2012 07:01
  • niedziela, 14 października 2012
  • niedziela, 09 września 2012
  • niedziela, 29 lipca 2012
    • Sernik na zimno z jagodami

       

      Spód sernika:

      1 tabliczka białej czekolady (10dag)

      10 dag herbatników

      2 łyżki masła

      3/4 czekolady rozdrobnić i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.

      Resztę czekolady pozostawić do ozdobienia sernika.

      Herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.

      Masą wyłożyć równomiernie na  tortownicę i ubić. Wstawić do lodówki.


      Masa serowa:

      40 dag sera waniliowego

      25 dag mascarpone

      8 łyżeczek żelatyny

      6-8 łyżek cukru pudru

      cukier waniliowy

      4 łyżki soku z cytryny

      100 ml śmietany 30%

      20 dag jagód

       


      Jagody opłukać i osuszyć.

      Ser, mascarpone, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny dokładnie wymieszać.

      Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a następnie  podgrzać tak aby żelatyna rozpuściła się (garnuszek wstawić do większego  z gotującą się wodą).

      Śmietanę ubić.

      Ostudzoną żelatynę dodać do masy serowej, równocześnie ją ubijając.

      Następnie do masy dodać jagody, na koniec ubitą śmietanę  i delikatnie  wymieszać.

      Masę  wyłożyć na  herbatnikowy spód, wyrównać i posypać utartą czekoladą.

      Wstawić  do lodówki aby sernik się stężał.

       


       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 lipca 2012 08:02
  • niedziela, 22 lipca 2012
  • niedziela, 06 maja 2012
    • Sernik z lemon curd

      Lemon curd

      3 cytryny
      200 g cukru
      100 g masła
      2 jajka
      Cytryny umyć.
      Zetrzeć z nich skórkę, a  z owoców wycisnąć sok - 100 ml.
      Cukier, masło, skórkę cytrynową i sok  powoli razem podgrzewać mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru.
      Garnek zdjąć z ognia.
      W metalowej miseczce roztrzepać  na pianę jajka.  Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Do jajek   wlać  powoli gorącą masę  cytrynową.
      Mieszać i podgrzewać aż masa stanie się puszysta (ok. 5 min).
      Gotowy krem przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.


      Sernik

      400 g serka waniliowego
      250 g serka mascarpone
      5 łyżek śmietany kremowej
      3 łyżki cukru pudru
      2 jajka
      1 łyżka maki ziemniaczanej
      Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę.
      Serek waniliowy, mascarpone, rozetrzeć dobrze z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę ziemniaczaną i pianę z białek.
      Masę serową wyłożyć na ciasto.
      Sernik piec  ok 1,5 godziny w temp. 180 C
      Po upieczeniu sernik ostudzić i jego wierzch posmarować masą lemon curd.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z lemon curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 maja 2012 09:00

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl