figowe smaki

Wpisy otagowane „krem waniliowy”

  • sobota, 19 września 2009
    • Tarta z waniliowym kremem

      Ciasto kruche:

      18 dag mąki

      10 dag masła lub margaryny

      2 łyżki cukru pudru

      1 żółtko

      Ciasto wyrobić i wstawić do lodówki na 2 godziny, a następnie wyłożyć nim okrągłą foremkę. Ponakłuwać widelcem, piec  15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C

      Krem waniliowy:

      2 żółtka

      3 łyżki cukru

      cukier waniliowy

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      1 łyżka masła

      1/2 laski wanilii

      2 szklanki mleka

      2 łyżeczki skórki startej  cytryny

      Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Melko zagotować z wanilią. Wanilię usunąć. Gorącym mlekiem zalać żółtka z mąką i mieszając ogrzewać, aż krem zgęstnieje. Następnie krem wymieszać ze skórką cytrynową i masłem, wylać na podpieczone kruche ciasto i piec 20 min w temp. 180 C.

      Do dekoracji:

      4 białka

      6 łyżek cukru

      szczypta soli

      łyżka posiekanych orzechów włoskich

      Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Nałożyć na wierzch masy waniliowej. Wstawić na 10 min

      do piekarnika o temp. 160  C.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z waniliowym kremem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 19 września 2009 10:54

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl