figowe smaki

Wpisy otagowane „faworki”

  • piątek, 01 maja 2009
    • Faworki

      .

      .

      20 dag mąki

      3 żółtka

      szczypta soli

      3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

      1 łyżeczka spirytusu

      tłuszcz do smażenia

      cukier puder, cukier waniliowy

      .

      Mąkę zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i spirytus.

      Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyrobić ciasto na jednolitą masę.

      Ciasto wałkować partiami, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić nożem lub radełkiem na paski szerokości 3 cm i długości ok 15 cm. Każdy pasek  przekroić w środku wzdłuż i przewinąć.

      Tłuszcz rozgrzać (najlepiej na patelni) .

      Gotowe faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obydwu stron na złoty kolor.

      Po usmażeniu odsączyć na bibule, oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

      Niektórzy  do ciasta dodają  1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

      Ja uważam, że jest to zbędne.

      Jeśli dobrze wyrobi się ciasto to faworki  i tak pięknie rosną i mają "bąbelki z powietrzem"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Faworki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 01 maja 2009 17:20

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Figowe Smaki