figowe smaki

Wpisy otagowane „szynka pieczona”

  • sobota, 31 grudnia 2011
    • Szynka z rozmarynem

       

      1 kg szynki wieprzowej

      sól, pieprz, rozmaryn

      2 ząbki czosnku

      2 cebule

      Szynkę opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i  posypać rozmarynem.

      Przyprawioną szynkę związać bawełnianą nicią, tak aby się nie rozłaziła, włożyć do garnka, przykryć i wstawić do lodówki.

      Następnego dnia  w żeliwnej brytfannie rozgrzać olej i zrumienić na nim ze wszystkich stron szynkę.

      Do obsmażonego mięsa dodać pokrojone w piórka 2 cebule, wlać szklankę wrzątku lub rosołu.

      Brytfannę z mięsem wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę. Najlepiej sprawdzić czy mięso jest gotowe wbijając w nie  drewniany patyczek.

      W czasie pieczenia  mięso często polewać  powstałym sosem.

      Kiedy mięso jest gotowe sos zagęścić mąką.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szynka z rozmarynem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 31 grudnia 2011 08:21

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl