figowe smaki

Wpisy otagowane „ciasto drożdżowe”

  • sobota, 27 lipca 2013
    • Maślany placek drożdżowy z wiśniami

       

       .

      .

      50 dag mąki

      4,2 dag drożdży

      szczypta soli

      1 jajko

      2 żółtka

      250 ml mleka

      20 dag masła

      0,5 szklanki cukru

      cukier waniliowy

      aromat waniliowy

      10 dag płatków migdałów

      ok. 50 dag wiśni


      Podane proporcje wystarczą na 2 małe blaszki (30 x 25 cm).

       .

      .

       .

      .

      Wiśnie wydrylować.

      Mąkę przesiać do miski.

      Dodać szczyptę soli.

      Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Powinno być letnie.

      Mleko podgrzać tak aby było letnie.

      Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać  trochę mleka i odstawić do wyrośnięcia.

      Do pozostałego mleka dodać połowę roztopionego masła, cukier, jajko i żółtko. Wszystko dobrze wymieszać.

      Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i mleko z masłem.

      Wyrobić ciasto, pod koniec dodać kilka kropli zapachu waniliowego.

       .

      .


       .

      .

      Ciasto podzielić na  2 części.

      Jedną część rozwałkować ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać łyżką cukru i rozłożyć na nim wiśnie.

      Drugą część ciasta także rozwałkować i ułożyć na wiśniach. Ciasto między wiśniami powciskać palcem, tak aby utworzyły się dołki.

      Resztę masła równomiernie wylać na wierzch ciasta, posypać cukrem waniliowym i płatkami migdałów.

      Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

      Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (ok. 200º C) ok. 30 min.

       .


       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Maślany placek drożdżowy z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 27 lipca 2013 12:55
  • niedziela, 14 lipca 2013
    • Szneki z jagodami i serem

       .

      .


      Ciasto drożdżowe:

      .

      42 g świeżych drożdży

      500 g mąki

      50 g cukru

      szczypta soli

      1 jajko

      100 g masła

      250 ml mleka

       .

      .

      .

      .

      Nadzienie:

      .

      1 opakowanie serka typu włoskiego Pilos (220 g)

      200 g jagód

      3 łyżki cukru

      1 cukier waniliowy

      .

      .

       .

      .

      Mąkę przesiać do miski, dodać do niej szczyptę soli.

      Masło roztopić.

      Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać połowę mleka. Odstawić do wyrośnięcia.

      Jajko rozbić,  dodać połowę roztopionego letniego masła ,  pozostałe mleko, cukier  i  roztrzepać razem.

      Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i jajko z mlekiem. 

      Ciasto dobrze wyrobić , przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

       .

      .

       .


      Jagody opłukać i osuszyć.

      Serek rozetrzeć  z cukrem i cukrem waniliowym.

       .


       .

      .

      Ciasto rozwałkować na prostokąt (30x40 cm).

      Skropić roztopionym masłem,  rozłożyć równomiernie serek i jagody, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu.

      Rulon ciasta pokroić na  plastry grubości ok. 1 cm.

      Każdy kawałek ułożyć w papierowej foremce do ciastek  i odstawić do wyrośnięcia.

      Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 30-40 min.

       .

      4

       .


      Gotowe szneki polać lukrem z cukru.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szneki z jagodami i serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lipca 2013 10:50
  • wtorek, 23 kwietnia 2013
  • niedziela, 13 stycznia 2013
  • niedziela, 16 grudnia 2012
  • środa, 12 grudnia 2012
    • Kołaczyk z makiem

      .

      .

      Ciasto drożdżowe:

      .

      50 dag  mąki

      3 dag drożdży

      6 dag masła

      1 jajko

      0,5 szklanki cukru

      1 szklanka mleka

      szczypta soli

      aromat pomarańczowy

      .

      Z podanych składników otrzymamy 2 kołacze.

      Ja wykorzystałam połowę ciasta. Reszta powędrowała do zamrażalnika.

      Nadzienie:

      0,5 małej puszki masy makowej (ok. 12 dag)

      3 łyżki konfitury pomarańczowej

      .


      .


      Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli.

      Jajko utrzeć  z cukrem na puszystą masę.

      Masło roztopić.

      Mleko podgrzać, odlać połowę do garnuszka, dodać  do niego łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki oraz drożdże. Dobrze rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

       .


       .


      Kiedy drożdże wyrosną dodać je do mąki, wymieszać.

      Następnie dodać jajko ubite z cukrem i resztę mleka.

      Ciasto dobrze wyrobić.

      Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone letnie masło i aromat pomarańczowy.

      Trochę masła zostawić do posmarowania ciasta.

      Masę makową wymieszać z konfiturą  pomarańczową.

       Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części.

      .


       .

      .

      Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o średnicy tortownicy.

      Tortownicę posmarować tłuszczem, posypać mąką.

      Pierwszy z placków ułożyć na tortownicy, posmarować go masłem i połową masy makowej.

      Następnie ułożyć na nim drugi placek, posmarować masłem, ułożyć masę makową i przykryć pozostałym plackiem.

      Placki ponacinać najpierw na 4 części,  tak aby w środku  pozostały złączone.

      Powstałe ćwiartki naciąć  na dalsze połówki  itd.

      Ciasto ma być podzielone na 16 kawałków.

      Każdy z powstałych kawałków skręcić wokół siebie.

      Należy robić to jednocześnie po 2 kawałki. Ten , który trzymamy w prawej ręce skręcamy w prawą stronę, ten  który trzymamy w lewej ręce skręcamy w lewą stronę.

      Końce skręconych  kawałków  połączyć ze sobą, tak aby powstały warkocze.

      Ciasto odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec w dobrze nagrzanym piekarniku 30-40 min.

       .

      .

      .


      Upieczone ciasto ostudzić, polukrować i posypać pokruszonymi orzechami pistacjowymi.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kołaczyk z makiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 12 grudnia 2012 09:32
  • niedziela, 07 października 2012
    • Drożdżowe ciasto z dynią i bazylią

       .


      25 dag  mąki

      1 jajko

      1 żółtko

      5 dag  świeżych drożdży

      10-15 dag cukru

      1 łyżka masła

      1 łyżka smalcu

      ok. 120  ml mleka

      zapach pomarańczowy

      szczypta soli

      10-15 dag dyni Hokkaido

      garść listków  bazylii

       .

      .

       .


      Mleko lekko  podgrzać.

      Drożdże  wraz z łyżeczką cukru  rozprowadzić w połowie mleka i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosły.

      Jajko i żółtko utrzeć na puch z cukrem.

      Masło i smalec  roztopić w garnuszku.

      Mąkę przesiać do miski, dodać  szczyptę soli, wyrośnięte drożdże,  pianę z jajek i cukru, mleko i dobrze wyrobić.

      Kiedy ciasto zaczyna już "odstawać od ręki" dolać do niego roztopione masło i wyrobić.

      .


       .


      Dynię obrać, usunąć pestki,  umyć, utrzeć na grubej tarce jarzynowej.

      Listki bazylii opłukać, osuszyć i  pokroić  w paseczki.

      Dynię,  bazylię i zapach pomarańczowy dodać do wyrobionego ciasta drożdżowego, wymieszać.

      Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

      Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce  aby wyrosło.

      Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, wstawić je do do nagrzanego piekarnika (200° C) i piec ok 50 min.

      .


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżowe ciasto z dynią i bazylią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 października 2012 10:04
  • piątek, 20 lipca 2012
  • sobota, 14 lipca 2012
  • niedziela, 01 lipca 2012
    • Ciasto drożdżowe z jagodami

       .


      0,5 kg maki

      0,5 szklanki cukru

      1 jajko

      1 żółtko

      1 szklanka mleka

      5 dag drożdży

      2 łyżki masła

      2 łyżki  smalcu

      szczypta soli

      zapach pomarańczowy

      10 dag jagód

      .


       .


      Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli.

      Masło i smalec roztopić.

      Jajko, żółtko i cukier  ubić na puszystą pianę.

      Mleko lekko podgrzać.

      Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i rozprowadzić w pół szklanki ciepłego mleka.

      Kiedy drożdże wyrosną dodać je do mąki.

      Następnie dodać ubite jajka, mleko i dobrze wyrobić ciasto.

      Kiedy ciasto jest już dostatecznie wyrobione  dodać roztopiony tłuszcz i zapach pomarańczowy.

      Wykorzystałam połowę ciasta. Reszta  powędrowała do zamrażalnika.

      .


      .


      Ciasto rozwałkować, skropić resztą tłuszczu i posypać równomiernie jagodami.

      Zwinąć jak roladę, ułożyć w foremce z kominem, naciąć w kilku miejscach i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Kiedy ciasto wyrośnie wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min.

      .


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 lipca 2012 06:53

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl