figowe smaki

Wpisy otagowane „pierniki”

  • sobota, 17 grudnia 2016
    • Tarta piernikowa z marcepanem i dżemem śliwkowym

      IMG_0700_2

       

      Tartę zrobiłam z ciasta przygotowanego wcześniej na pierniczki według przepisu  z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole".

      .

      .

      Ciasto na piernik staropolski:

      .

      1/2 kg prawdziwego miodu 

      2 szklanki cukru

      25 dag smalcu lub masła

      1 kg pszennej mąki (ta ilość jest za mała, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję trzeba dać około 1,5 kg mąki Najlepiej dać 1 kg i później dosypywać tyle i potrzeba)

      3 całe jajka

      3 ścięte łyżeczki sody oczyszczanej

      1/2 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki soli

      przyprawa do piernika (od lat zamiast dodawać gotową przyprawę robię ją sama mieląc goździki, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i  dodając  mielony cynamon i imbir).

       .

      .

      W garnku rozpuścić miód, cukier i  tłuszcz.

      Podczas podgrzewania nie  dopuścić do zagotowania masy, cały czas mieszając , ponieważ masa ma tendencję do przywierania do dna.

      Masę schłodzić  i stopniowo dodać do niej, wyrabiając  ręką, mąkę, 3 jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy.

      Wyrobione ciasto włóżyć do  garnka emaliowanego lub  kamionkowego, przykryć lnianą ściereczką, osłonić folią i umieścić w chłodnym miejscu (dolna półka w lodówce, balkon, piwnica).

      Ciasto powinno  dojrzewać minimum przez 2 tygodnie.

       

       

      IMG_0693

       

       

      kilka łyżek korzennego dżemu śliwkowego lub powideł śliwkowych

      100-150 g masy marcepanowej

      .

      Część ciasta potrzebnego do tarty rozwałkować  na dwa placki  grubości ok. 5 mm.

      Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia.

      Na papierze ułożyć placek, posmarować go korzennymi powidłami śliwkowymi, a następnie ułożyć warstwę rozwałkowanej masy marcepanowej.

      Na wierzchu tarty ułożyć drugi placek, zlepić go plackiem tworzącym spód tarty, ozdobić  gwiazdkami wyciętymi z ciasta.

      Tartę piec w piekarniku nagrzanym do temp 180º C ok. 60 min.

      Gotową tartę polukrować.

       

      IMG_0735_2

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 17 grudnia 2016 11:04
  • sobota, 06 grudnia 2014
  • środa, 03 grudnia 2014
  • wtorek, 03 grudnia 2013
  • poniedziałek, 02 stycznia 2012
  • niedziela, 22 listopada 2009
    • Pierniki staropolskie

      .


      Nie ulegam presji supermarketów, które ubrały  już teraz swoje półki  w produkty świąteczne :D

      Po prostu ciasto na te pierniki należy zarobić kilka tygodni przed  ich pieczeniem.

      Przepis pochodzi z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole".

      .

      .

      1/2 kg prawdziwego miodu  (zapomnijmy o sztucznym miodzie)

      2 szklanki cukru

      25 dag smalcu lub masła

      1 kg pszennej mąki (ta ilość jest za mała, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję trzeba dać około 1,5 kg mąki Najlepiej dać 1 kg i później dosypywać tyle i potrzeba)

      3 całe jajka

      3 ścięte łyżeczki sody oczyszczanej

      1/2 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki soli

      przyprawa do piernika (od lat zamiast dodawać gotową przyprawę robię ją sama mieląc goździki, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i  dodając  mielony cynamon i imbir).

      .

      .

      W garnku rozpuszczamy, miód cukier i  tłuszcz.

      Nie  dopuszczamy do zagotowania masy, cały czas mieszamy, bo masa ma tendencje do przywierania do dna.

      Masę schładzamy  i stopniowo dodajemy do niej, wyrabiając ciasto  ręką, mąkę, 3 jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy.

      Wyrobione ciasto wkładamy do  garnka emaliowanego lub z kamionki, przykrywamy lnianą ściereczką, osłaniamy folią i umieszczamy w chłodnym miejscu (dolna półka w lodówce, balkon, piwnica).

      Ciasto ma dojrzewać minimum przez 2 tygodnie.

      Gotowe ciasto rozwałkowujemy partiami, wykrawamy foremkami pierniczki i pieczemy.


      .

      Po upieczeniu ciasteczka twardnieją. Nie jest to powód do paniki. Po kilku dniach  kruszeją i rozpływają się w ustach.

      Można je oczywiście polukrować, przybrać jakimiś ozdóbkami.

      Do ciasta można dodać przesmażoną skórkę z pomarańczy i pokruszone orzechy.

      Zamiast pierniczków z tego ciasta można zrobić piernik w całości.

      Ciasto rozwałkowujemy  wtedy na 3 części,  placki pieczemy, a później przekładamy je powidłami śliwkowymi.

      .

      .


      Sprawdzony sposób na wyschnięte pierniki.

      Do pojemnika z pierniczkami należy dodać kilka skibek świeżego chleba :)

      Chleb "odda" swoja wilgoć piernikom i staną się kruche.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniki staropolskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 listopada 2009 08:51

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl