figowe smaki

Wpisy otagowane „Sola”

  • czwartek, 19 lutego 2015
  • środa, 26 listopada 2014
    • Roladki z soli nadziewane papryką

       .

      .

      4 płaty soli

      połowa upieczonej czerwonej papryki (branej ze skórki)

      1 por

      1 ząbek czosnku

      2 łyżki mleka kokosowego

      sól, pieprz

      sok z cytryny

      ziarna czerwonego pieprzu

      1 łyżka masła

      olej

      .

      Paprykę pokroić na kawałki szerokości ryby.

      Solę opłukać, osuszyć, podzielić wzdłuż na połowy, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

      Na płaty ryby położyć plasterki papryki, zwinąć, spiąć wykałaczką.

      Por pokroić w krążki.

      Czosnek zmiażdżyć praską, albo drobno posiekać.

      W rondelku rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek z porem. Dodać mleko kokosowe, sól, pieprz.

      Roladki ustawić na warstwie porów. Na każdą położyć trochę masła. Naczynie przykryć.  Rybę dusić przez kilka minut.

      Przed podaniem posypać  zmiażdżonym czerwonym pieprzem

      .

      .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 26 listopada 2014 07:59
  • środa, 18 czerwca 2014
  • wtorek, 16 lipca 2013
    • Roladki z soli w sosie kaparowym

       .

      .

      3 płaty soli

      1 łyżka posiekanego koperku

      sok z cytryny

      sól, pieprz

      2 łyżki kaparów

      0,5 szklanki śmietany 30%

      2 łyżki masła

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

       

      Sole opłukać, osuszyć, przeciąć wzdłuż na dwie części, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

      Koperek rozetrzeć  z łyżką miękkiego masła.

      Płaty soli posmarować masłem z koperkiem, zwinąć w rulony i spiąć wykałaczką.

      Ruloniki ułożyć na folii aluminiowej, a następnie  gotować na parze przez 10 min.

      Połowę kaparów pokroić.

      W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać  posiekane kapary, chwilę smażyć, następnie dodać śmietankę.

      Sos zagęścić mąką i dodać  resztę kaparów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 lipca 2013 07:57
  • piątek, 31 sierpnia 2012
    • Sola z sosie paprykowym ze szpinakiem

       .

      .

      2 płaty soli

      10 dag mrożonych liści szpinaku

      0,5 papryki

      cebula

      1 łyżka tartego sera Grana Padano

      sól, pieprz

      0,5 szklanki bulionu warzywnego

      0,5 szklanki śmietany 30 %

      sok z cytryny

      1 łyżka masła

      1 łyżka oleju

       .


      Rybę opłukać , osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem.

      Paprykę i cebulę pokroić na drobną kostkę.

      Olej rozgrzać w rondelku, zeszklić na nim cebulę, dodać paprykę i dusić razem ok. 5 min.

      Następnie dolać bulion, dodać sól, pieprz i dusić jeszcze 5 min. Po tym czasie dodać śmietanę.

       

      Resztę cebuli zeszklić na maśle, dodać szpinak, chwilę dusić. Doprawić solą i pieprzem.

       

      W naczyniu żaroodpornym wyłożyć warstwę sosu paprykowego. Na nim ułożyć płaty soli, szpinak i posypać tartym serem.

      Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C i zapiekać 20 min.

       .

      .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 31 sierpnia 2012 06:27
  • poniedziałek, 02 lipca 2012
    • Sola z szałwią

       .

      .

      Na jedną porcję:
      1 płat soli
      kilka listków szałwii
      ząbek czosnku
      pół czerwonej cebuli
      sól, pieprz
      sok z cytryny
      2 łyżki śmietanki 30 %
      .
      .
      Solę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny.
      Natrzeć czosnkiem roztartym z solą, oprószyć pieprzem, posypać posiekanymi listkami szałwii.
      Rybę odstawić na pół godziny.
      Cebulę pokroić w krążki, posolić, oprószyć pieprzem , skropić oliwą.
      Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć cebulę,  na niej rybę i skropić ją śmietanką.
      Wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec  ok. 30 min.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 lipca 2012 06:39
  • piątek, 22 czerwca 2012
    • Roladki z soli w boczku

       .

      .

      2 płaty z soli

      4 plasterki surowego  boczku wędzonego

      listki szałwii

      sól, pieprz, sok z cytryny

      1 łyżka czerwonej pasty  curry

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      0, 5 szklanki śmietany 30 %

       .

      .

       .

      .

      Solę opłukać osuszyć i  rozciąć wzdłuż.  Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

      Na kawałku ryby ułożyć listek szałwii, zwinąć go w rulonik i owinąć plastrem boczku.

      Opiec ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.

      Pastę curry rozpuścić w niewielkiej ilości wody (ok. 0,5 szklanki)  zagotować,  zagęścić mąką i dodać śmietankę.

       .

      .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      piątek, 22 czerwca 2012 05:42
  • środa, 06 czerwca 2012
    • "Sola dobrej gospodyni"

       .

      .

      Przepis  na podstawie książki "Smak podróży - przewodnik kulinarny po 10 krajach".

       .

      4 filety z soli

      0,5 szklanki białego wina

      5 pieczarek

      pół cebuli

      0,5 szklanki mleka

      2 łyżki masła

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      natka pietruszki

      sól, pieprz

      .


      Płaty soli opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, posypać siekaną pietruszką,  a następnie ułożyć w płaskim żaroodpornym naczyniu, zalać winem i zapiec w piekarniku 140ºC

      przez 10 min.

      1 łyżkę masła utrzeć z mąką na gładką masę.

      Cebulę pokroić w krążki, pieczarki pokroić w plasterki.

      Na reszcie masła poddusić cebulę i pieczarki. Dolać mleko i  zagęścić mąką z masłem.

      Gotowe ryby przed podaniem polać sosem z pieczarkami.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 06 czerwca 2012 05:27
  • środa, 14 marca 2012
    • Sola w sosie oliwkowym

       .

      .

      2 filety z soli
      50 g czarnych oliwek
      2  gałązki selera naciowego
      3 gałązki  bazylii
      3 płaty suszonych pomidorów
      ok. 1/4 szklanki śmietanki kremowej
      .
      .
      Filety z soli opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i przyprawami (np. zioła prowansalskie).

      Oliwki pokroić w krążki.

      Seler pokroić w plasterki.

      Bazylię opłukać, osuszyć , pokroić.

      Płaty pomidora  namoczyć we wrzącej wodzie, a następnie pokroić w paseczki.

      Na patelni rozgrzać oliwę, filety soli opiec  z obydwu stron. Zdjąć z patelni.

      Seler smażyć  ok. 3 min. na pozostałym tłuszczu, następnie dodać oliwki i pomidory,  krótko dusić razem.

      Podlać  śmietaną, dodać posiekaną bazylię.

      Gotowym sosem polać filety z ryby.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 14 marca 2012 05:41
  • poniedziałek, 10 października 2011

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl