figowe smaki

Wpisy otagowane „masa budyniowa”

  • niedziela, 09 sierpnia 2009
    • Babeczki śmietankowe z malinami

      .


      Ciasto


      30 dag mąki

      10 dag masła

      10 dag margaryny

      10 dag cukru pudru

      3 surowe żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       .

      Mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier puder i żółtka.

      Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

      Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do babeczek lub tarteletki. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

       

      Krem


      0,5 l śmietanki

      1 jajko, 2 żółtka

      ok 15 dag cukru

      2 dag mąki ziemniaczanej

      zapach waniliowy

       .

      Jajko i żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Śmietankę zagotować, wlać ją powoli do utartych jajek. Zagęścić podgrzewając na małym ogniu. Po ostudzeniu masą wyłożyć foremki. Na niej ułożyć maliny. Owoce "polakierować" tężejącą galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 sierpnia 2009 16:28

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl