figowe smaki

Wpisy otagowane „kurkuma”

  • czwartek, 01 lutego 2018
    • Mung dal z cukinią

      IMG_1490_2

       

      0,5 szklanki moong dal

      1 mała cukinia

      1 mała cebula

      0,5 łyżeczki kuminu

      0,5 łyżeczki pul biber

      0,5 łyżeczki kurkumy

      1 łyżka posiekanej natki pietruszki

      sól

      1 łyżka oleju

       

      Fasolkę opłukać i ugotować do miękkości  w 1,5 szklanki wody.

      Cebulę pokroić w kostkę.

      Cukinię także pokroić w kostkę.

      W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać pul biber i kumin, a następnie cukinię.

      Kiedy cukinia zmięknie dodać do niej dal, kurkumę, sól  i wodę. Wszystko razem zagotować.

      Gotowy dal posypać posiekaną natką pietruszki.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 lutego 2018 06:55
  • niedziela, 18 stycznia 2015
    • Zupa ziemniaczana z mlekiem kokosowym

      .

      500 g ziemniaków

      1 marchew

      1 łodyga selera naciowego

      50 g pieczarek

      2 łyżki oleju

      kawałek świeżego imbiru (2 cm)

      0,5 cebuli

      sól, pieprz

      0,5 łyżeczki kurkumy

      szczypta chili

      100 ml mleka kokosowego

       .

       

      Marchew i seler obrać, opłukać , pokroić na cienkie plasterki.

      Pieczarki opłukać , pokroić także w plasterki.

       

      1 łyżkę oleju rozgrzać w rondelku, przesmażyć na nim przez 5 min. pieczarki. Grzyby wyjąć z garnka.

      Na pozostałym oleju przesmażyć przez ok. 7 min. marchew i seler.

      Dodać grzyby, sól i pieprz.

       

      Imbir i cebulę obrać , pokroić bardzo drobno.

      Ziemniaki obrać , opłukać , pokroić w kostkę.

      Pozostałą łyżkę oleju rozgrzać na patelni i przez 5 min. Smażyć na nim imbir, cebulę i ziemniaki.

      Następnie dodać kurkumę, mleko kokosowe i 500 ml wody.

      Gotować aż ziemniaki będą miękkie.

       

      Połowę ziemniaków wyjąć z zupy.

      Resztę zmiksować dokładnie.

       

      Do przetartej zupy dodać ziemniaki, pieczarki, seler i marchew. Zagotować.

      Doprawić do smaku solą,  pieprzem i chili.

       

       

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 stycznia 2015 08:01
  • wtorek, 28 czerwca 2011

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl