figowe smaki

Wpisy otagowane „baleron”

  • niedziela, 15 stycznia 2012
    • Karnawałowy garnuszek smakosza

       

      30 dag mięsa od szynki wieprzowej

      30 dag baleronu

      20 dag pieczarek

      garść grzybów suszonych

      3 szalotki

      3 ząbki czosnku

      1 puszka pomidorów w całości

      łyżeczka tymianku

      sól, pieprz

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      3 łyżki śmietany 30%

      1/4 szklanki  wytrawnego wina czerwonego

      Suszone grzyby  opłukać, namoczyć na noc w wodzie.

      Następnego dnia  grzyby ugotować, a kiedy ostygną  pokroić drobno.

      Szynkę pokroić na plastry, a następnie  w paski.

      Baleron pokroić  w kostkę.

      Pieczarki opłukać, pokroić na ćwiartki.

      Szalotkę pokroić w niezbyt drobną kostkę.

      Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim szalotkę, a następnie partiami obsmażać mięso.

      Mięso przełożyć do garnka, a na pozostałym tłuszczu   kolejno obsmażyć baleron i pieczarki.

      Przełożyć je także do  garnka.

      Mięso podlać wywarem pozostałym z gotowania grzybów i wodą tak aby było przykryte, dodać pokrojone  pomidory, czosnek  przeciśnięty przez praskę, tymianek, sól, pieprz.

      Gotować   pod przykryciem ok. pól godziny, aż mięso będzie miękkie.

      Pod koniec gotowania dodać wino, doprawić do smaku solą , pieprzem, zagęścić mąką i dodać śmietankę.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Karnawałowy garnuszek smakosza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 stycznia 2012 08:03

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl