figowe smaki

Wpisy otagowane „ciasta”

  • wtorek, 25 sierpnia 2015
    • Tarta z morelami

       

       

       

      100 g m±ki pszennej (typ 550)

      100 g maki krupczatki ( typ 450)

      1 jajko

      75 cukru pudru

      140 g masła

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       .

      200 g ¶mietany 18 %

      1 serek waniliowy (150 g)

      2 łyżki cukru pudru

      cukier waniliowy

      1 łyżka budyniu waniliowego

      1 jajko

      szczypta soli

      ok. 300 g moreli

      3 -4 łyżki płatków migdałowych

       

       

       

      M±kę przesiać z cukrem pudrem, sol± i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

      Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawin±ć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

      (Ciasto zrobione z podanych proporcji wystarczy na dwie tarty).

       

      ¦mietanę i  serek waniliowyubić z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem.

      Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

      Na cie¶cie ułożyć morele pokrojone na cz±stki, wylać masę ze ¶mietany, wierzch posypać płatkami migdałów.

      Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec 30-40 min.

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 sierpnia 2015 09:00
  • pi±tek, 07 sierpnia 2015
    • Jagodowa tarta

      IMG_3168

      .

      .

      100 g m±ki pszennej (typ 550)

      100 g maki krupczatki ( typ 450)

      1 jajko

      75 cukru pudru

      140 g masła

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       .

      200 g ¶mietany 18 %

      3-4 łyżki cukru pudru

      cukier waniliowy

      1 łyżka budyniu waniliowego

      1 jajko

      szczypta soli

      ok. 200 g jagód

       

       .

      .

       

      IMG_3195

      .

      .

       

      M±kę przesiać z cukrem pudrem, sol± i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

      Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawin±ć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

      (Ciasto zrobione z podanych proporcji wystarczy na dwie tarty).

       

      ¦mietanę ubić z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem.

      Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

      Na tartę wysypać jagody, wylać masę ze ¶mietany.

      Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec 30-40 min.

      .

      .

      IMG_3190

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      pi±tek, 07 sierpnia 2015 08:08
  • czwartek, 30 lipca 2015
    • Waniliowa tarta z malinami

       

       .

       

       Ciasto na spód tarty:

      200 g m±ki

      75 g cukru pudru

      1 jajko

      140 g masła

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      .

       

      M±kę przesiać z cukrem pudrem, sol± i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

      Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawin±ć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

      .

       

       .

      .

      250 g mascarpone

      200 g ¶mietany 18% (gęstej i kwa¶nej)

      1 torebka cukru waniliowego

      4-6 łyżek cukru pudru

      100 g białej czekolady

      2 jajka

      2 łyżki m±ki ziemniaczanej

      200 g malin

      .

      Czekoladę utrzeć  na tarce o grubych oczkach

      Mascarpone i ¶mietanę zmiksować z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i m±k± ziemniaczan±.

      Masę wymieszać  z utart± czekolad±.

       

      Ciasto  rozwałkować  na grubo¶ć  ok. 0,5 cm, wyłożyć  nim formę do tortownicy.

      Na ciasto położyć  papier pergaminowy posypać grochem i piec 25 minut  w piekarniku nagrzanym do  temp. 180°C.

      Po tym czasie zdj±ć papier i groch.

      Na podpieczone ciasto wylać masę i  rozłożyć  na niej maliny.

       

      Ciasto  wstawić  do piekarnika nagrzanego do temp. 180 piec ok. 30-40 min.

       

      .

      .

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Waniliowa tarta z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 lipca 2015 08:18
  • poniedziałek, 20 lipca 2015
    • Tarta serowa z czarnymi porzeczkami

       

      Ciasto na spód tarty:

      200 g m±ki

      75 g cukru pudru

      1 jajko

      140 g masła

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      4 łyżki wiórków kokosowych

       

      M±kę przesiać z cukrem pudrem, sol± i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

      Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawin±ć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

       

       

       

       

      Masa serowa:

      250 g mascarpone

      200 g twarogu półtłustego

      120 g cukru pudru

      3 jajka

      1 łyżka soku z cytryny

      2 łyżki maki ziemniaczanej

      szczypta soli

       

      ok. szklanki czarnych porzeczek

       

      Porzeczki obrać, opłukać, osuszyć.

      Żółtka oddzielić od białek.

      Białka ubić na sztywn± pianę ze szczypt± soli.

      Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mascarpone i ser twarogowy.

      Kiedy masa będzie już dokładnie zmiksowana dodać m±kę ziemniaczan±  i delikatnie przemieszać z pian± z białek.

       

      Ciasto rozwałkować na grubo¶ć ok. 0,5 cm. Wyłożyć nim formę do tarty.

      Na wierzch ciasta wysypać połowę porzeczek, wylać na nie masę serow±, na wierzchu rozłożyć resztę porzeczek.

      Do ¶cinków ciasta jakie pozostały dodać wiórki kokosowe.  Kruszonkę rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta.

      Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec ok. 60 min.


       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta serowa z czarnymi porzeczkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 lipca 2015 08:16
  • pi±tek, 10 lipca 2015
  • wtorek, 26 maja 2015
    • Strucla makowo-serowa z ciasta francuskiego

       .

      .

      1 arkusz ciasta francuskiego

      .

      Masa serowa:

      1 opakowanie (220 g) serka typu włoskiego Pilos

      cukier waniliowy

      4 łyżki cukru pudru

      1 żółtko

      1 łyżka budyniu waniliowego

      .


      Masa makowa:

      0,5 puszki masy makowej

      2 łyżki bułki tartej

      1 białko

       

       .c


       .


      Ser wymieszać dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i budyniem.

      Masę makow± wymieszać z białkiem i bułk± tart±.

      Na płacie ciasta francuskiego rozsmarować równomiernie  masę makow±.

      Na końcu dłuższego boku ciasta wyłożyć masę serow±, tak aby powstał z niej wałek.

      Struclę zwin±ć.

      Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C.

      Po ostudzeniu struclę posypać cukrem pudrem.

      .

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 maja 2015 08:31
  • sobota, 02 maja 2015
    • Tarta marcepanowo-serowa z powidłami ¶liwkowymi

       .

      .

      Kruche ciasto na spód tarty:

      .

      1 szklanka m±ki pszennej

      0,5 szklanki m±ki krupczatki

      3 łyżki kakao

      1 jajko

      1 żółtko

      120 g szklanki cukru pudru

      cukier waniliowy

      szczypta soli

      125 g masła

       .


      Z podanych składników zarobić kruche ciasto.

      Owin±ć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

      .

      .

       

       .

      .

      .

      Masa serowo-marcepanowa:

      .

      250 ml mleka kokosowego

      2 opakowania sera typu włoskiego Pilos (2 x 220 g)

      2 jajka

      1 białko

      200 g masy marcepanowej

      2 łyżki maki ziemniaczanej

      150 g  cukru pudru

      aromat migdałowy

      4 łyżki powideł ¶liwkowych

      3 łyżki płatków migdałowych

       .

      .

      W garnuszku podgrzać mleko kokosowe. Rozpu¶cić  w nim rozdrobnion± masę marcepanow±. Odstawić do ostygnięcia.

      Ser zmiksować z jajkiem, białkiem i  cukrem. Dodać m±kę ziemniaczan± , masę marcepanow± i aromat migdałowy.

      Zmiksować aż składniki dobrze się ze sob± poł±cz±.

       

       .


       

       .

      .

       Migdały zrumienić na suchej patelni.

      .

      Ciasto wyj±ć z lodówki, rozwałkować na grubo¶ć 0,5 cm. 

      Ciastem wyłożyć formę do tarty.

      Na ciasto wyłożyć masę marcepanowo-serow±.

      Na wierzchu masy zrobić kleksy z powideł, posypać płatkami migdałowymi.

      Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok. 60 min.

      Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia w piekarniku.

      .

      .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 02 maja 2015 10:59
  • niedziela, 19 kwietnia 2015
    • Łaciata tarta

       

       

       

      Kruche ciasto:

      1 szklanka m±ki pszennej (typ 405)

      0,5 szklanki m±ki krupczatki (typ 450)

      1 jajko

      1 łyżeczka proszku do pieczenia........

      125 g zimnego masła

      5 łyżek cukru pudru

      szczypta soli

       ..


      Z podanych składników zarobić kruche ciasto.

      Owin±ć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

       .

      .


       .

      .

      Masa serowa:

       

      220 g sera typu włoskiego Pilos

      1 jajko

      1 łyżka m±ki ziemniaczanej

      3 łyżki cukru pudru

      aromat waniliowy

       .


      Serek utrzeć dokładnie na gładk± masę z jajkiem, cukrem i  m±k±. Dodać aromat waniliowy.

       .

      .

       .

      .

      Masa makowa:

       

      250 g masy makowej  (Bakalland)

      1 jajko

      1 łyżka m±ki ziemniaczanej

      pół łyżeczki cynamonu

       

      Kilka łyżek korzennego dżemu ¶liwkowego

       

      .

      .

      Do masy makowej dodać jajko i m±kę. Wymieszać dokładnie.

       

      Ciasto  rozwałkować na grubo¶ć 0,5 cm. Wyłożyć nim formę do tarty.

      Resztki ciasta przeznaczyć na kruszonkę.

      Na tarcie ułożyć  na przemian masę serow±, makow± i  dżem.

      Wierzch posypać kruszonk±.

      Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C, piec 40-45 min.

       .

      .


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 kwietnia 2015 10:59
  • niedziela, 15 marca 2015
    • Tarta ze słodkich ziemniaków

       .

      .

       Masa ze słodkich ziemniaków:

      80 dag słodkich ziemniaków

      1 jajko

      1 łyżka m±ki ziemniaczanej

      szczypta soli

      pół  łyżeczki cynamonu

      pół łyżeczki kardamonu

      1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej........

      2 łyżki soku z cytryny

      otarta skórka z cytryny

       .


      Ziemniaki opłukać, pokroić, ułożyć na blaszce, przykryć foli± i piec przez 40 min. (do miękko¶ci)  w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C.

      Ziemniaki ostudzić, obrać ze skórki i  zmiksować w melakserze.

      Do ziemniaczanego pure  dodać jajko,  cukier, przyprawy, sok z cytryny oraz m±kę ziemniaczan±. Dobrze wymieszać......

      .

      .

       .

      .

      Kruche ciasto:

      1 szklanka m±ki pszennej (typ 405)

      0,5 szklanki m±ki krupczatki (typ 450)

      1 jajko

      1 łyżeczka proszku do pieczenia........

      125 g zimnego masła

      5 łyżek cukru pudru

      szczypta soli

       .

      Z podanych składników zarobić kruche ciasto.

      Owin±ć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

       .

      .

       

       ..

      Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty

      Na ciasto równomiernie rozłożyć masę z ziemniaków.

      Ciasto wstawić do  piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec ok. 40-45 min.

      Po ostudzeniu na wierzch ciasta wyłożyć  masę z mascarpone i  posypać orzechami pistacjowymi.

      .


      Masa z mascarpone:

      250 g serka mascarpone

      100 ml jogurtu naturalnego

      2 łyżki cukru pudru

      1 łyżeczka żelatyny

      .

       Żelatynę namoczyć  w niewielkiej ilo¶ci zimnej wody.  Podgrzać aby żelatyna całkowicie się rozpu¶ciła........

      Mascarpone  zmiksować z jogurtem i cukrem, dodać ostudzon± żelatynę.

      .

      .

       

       
       .
      ........
      ......
      ....
      ...
      .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 marca 2015 08:08
  • niedziela, 08 lutego 2015

Kalendarz

PaĽdziernik 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl