figowe smaki

Wpisy otagowane „mięso mielone”

  • środa, 29 marca 2017
  • wtorek, 31 stycznia 2017
    • Kotlety mielone z kurkami

      IMG_0807

       

       

      200 g mielonej wieprzowiny

      150 g kurek (z puszki)

      1 jajko

      0,5 bułki pszennej

      1 cebula

      bułka tarta do obtoczenia kotletów

      2 łyżki oleju

      1 łyżka posiekanej natki pietruszki

      sól, pieprz

      olej do smażenia

       

      Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie dobrze odcisnąć.

      Kurki pokroić.

      Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.

      Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, dodać sól, pieprz, przesmażoną cebulę i dobrze wyrobić.

      Pod koniec wyrabiania dodać kurki i posiekaną natkę pietruszki.

      Z mięsa uformować kotlety, obtoczyć je bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 stycznia 2017 08:44
  • poniedziałek, 11 lipca 2016
    • Papryka faszerowana mięsem i ryżem

      IMG_0230

       

       

      6 żółtych, podłużnych  papryk

      300 g mielonego mięsa wieprzowego

      1/2 szklanki ryżu

      1 jajko

      1/2 czerstwej bułki

      1 cebula

      sól, pieprz

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      2 łyżki przecieru pomidorowego

      1 ząbek czosnku

      2 łyżki oleju

      250 ml bulionu warzywnego

       

      Ryż ugotować w osolonej wodzie.

      Z papryki usunąć ogonki, wydrążyć nasiona, opłukać i osuszyć.

      Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości wody lub mleka, aby rozmiękła, a następnie dobrze odcisnąć.

      Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.

      Mięso wyrobić dokładnie z jajkiem, bułką i połową przesmażonej cebuli. Dodać sól, pieprz i słodką paprykę.

      Do wyrobionej masy dodać ugotowany ryż i ponownie dokładnie wyrobić.

      Masę nałożyć do strąków papryki, tak aby  ściśle je wypełniła.

      W garnku ponownie rozgrzać olej z pozostałą cebulą, krótko obsmażać na nim paprykę z obu stron.

      Następnie do papryki dodać wywar warzywny, sól, pieprz i czosnek i zagotować.

      Kiedy papryka będzie już prawie miękka dodać przecier pomidorowy i ponownie zagotować.


       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 lipca 2016 08:46
  • środa, 03 października 2012
  • środa, 29 sierpnia 2012
  • wtorek, 24 lipca 2012
    • Klopsiki z okrą

       

      20 dag mięsa mielonego

      1 sucha bułka

      jajko

      sól, pieprz

      bułka tarta

      olej

      1 puszka okry w zalewie (40 dag)

      1 łyżka przecieru pomidorowego

      1 łyżka czerwonej pasty curry

      1 szklanka bulionu lub wody

      cebula

      3 łyżki śmietanki 30%

      Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać razem z jajkiem  do mielonego mięsa.

      Mięso doprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić, uformować klopsiki wielkości orzechów włoskich.

      Klopsiki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.

      Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać do klopsików.

      Klopsy podlać bulionem lub wodą, dodać przecier  pomidorowy i pastę curry. Dusić  10 min, a następnie dodać pokrojoną na kawałki okrę.

      Całość zagotować razem, podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem.                                                                                                                                                                                                      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 lipca 2012 07:19
  • sobota, 26 maja 2012
    • Spaghetti bolognese

       

      1 (40 dag) puszka pomidorów pelati

      20 dag mielonej wieprzowiny

      łyżka posiekanych listków bazylii

      1 łodyga selera naciowego

      marchewka

      2-3 ząbki czosnku

      1 cebula

      1 łyżka przecieru pomidorowego

      sól, pieprz

      oliwa

      bulion  lub białe wytrawne wino do podlania

      30 dag makaronu

      Marchewkę  obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Z selera usunąć włókna i pokroić w cienkie plasterki.

      Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

      W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebulę, dusić aż się zeszkli. Dodać mięso i smażyć  mieszając.

      Do mięsa wrzucić marchewkę, seler i posiekaną bazylię, podlać bulionem lub winem i dusić przez 5 min. Dodać pomidory i przecier pomidorowy, dusić na małym ogniu.

      Doprawić solą, pieprzem.

      Makaron ugotować.

      Sos wymieszać z ugotowanym makaronem spaghetti i posypać tartym parmezanem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 26 maja 2012 06:20
  • wtorek, 31 maja 2011
    • Szparagowy eintopf

       .
      .

      50 dag szparagów
      50 dag ziemniaków
      mała puszka groszku zielonego
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      1 l bulionu
      śmietana
      2 łyżki mąki
       .

      Szparagi obrać, pokroić na kawałki.
      Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
      Cebulę pokroić w kostkę, czosnek rozdrobnić.
      W garnuszku  rozgrzać olej, zeszklić na nim  cebulę i czosnek.
      Dosypać mąkę, chwilę przesmażać, a następnie dolać bulion,  dodać szparagi i ziemniaki.
      Gotować   na małym ogniu.
      Po chwili  dodać klopsiki, groszek i gotować razem ok 10 min.
      Dodać sól i pieprz do smaku, wlać śmietankę
       
       .
      Klopsiki:
      25 dag mięsa mielonego
      1 mała cebulka
      pół czerstwej bułki
      posiekana natka pietruszki
      1 jajko
      sól, pieprz,
      bułka tarta
       .
      Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć.
      Cebulkę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.
      Mięso dobrze wymieszać  z jajkiem, bułką, cebulką. Dodać sól, pieprz i natkę pietruszki.
      Z mięsa wyrobić klopsiki wielkości orzecha laskowego i obtoczyć je w  bułce tartej.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szparagowy eintopf”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2011 05:36
  • środa, 13 kwietnia 2011
    • Naleśniki z mielonym mięsem

      .

      Usmażyć  cienkie  naleśniki
       .
      ok. 0,5 kg mięsa mielonego
      2 ząbki czosnku
      cebula
      1 łyżka przecieru pomidorowego
      sól, pieprz
      słodka papryka, ostra papryka
      zioła wg uznania (bazylia, oregano)
       .
      Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i cebulę, zeszklić.
      Dodać mięso mielone i przesmażyć je.
      Następnie dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę i zioła
      Na upieczonych naleśnikach rozlożyć równomiernie warstwę farszu mięsnego.
      Naleśniki zwinąć w rulony i pokroić je na 4 kawałki.
      Ruloniki ustawiać obok siebie  pionowo w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym  masłem) i zalać sosem beszamelowym
       
      .
       .

      Sos beszamelowy:
       
      3 łyżki mąki
      4 łyżki masła
      ok 0,5 l mleka
      10 dag startego żółtego sera
       .

      Masło rozpuścić , ciągle mieszając nie dopuścić  aby się przyrumieniło.
      Dodać mąkę i stale mieszając smażyć, aż połączy się z masłem.
      Dolać podgrzane mleko, nie przerywając   mieszania, aby nie zrobiły się grudki.
      Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
      Ja do tego sosu użyłam masła czosnkowego i dodałam żółty ser.
      Naleśniki zapiekać w piekarniku 15 minut w temp 175 C.
      .

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z mielonym mięsem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 13 kwietnia 2011 05:38
  • czwartek, 07 kwietnia 2011

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl