figowe smaki

Wpisy otagowane „pierogi”

  • czwartek, 10 maja 2012
    • Pierogi ze szparagami

       .

      .

      pół pęczka zielonych szparagów

      opakowanie (150 g) serka  kanapkowego (Hochland)

      sól, pieprz

      1 łyżka utartego  sera Grana Padano

      1 ząbek czosnku

      1 łyżka masła

      kilka listków bazylii

       .

      Ciasto na pierogi:

      8 filiżanek mąki

       2 łyżki soku z cytryny

       2 łyżeczki oliwy

       1 1/4 - 1 1/3 filiżanki gorącej wody

       mąka do podsypywania

      Mąkę przesiać, zalać gorącą wodą, dodać sól,  sok z cytryny i oliwę.

      Ciasto dobrze wyrobić tak aby było sprężyste, przykryć ściereczką, albo talerzem  i odstawić na pół godziny.

      ..

      Szparagi obrać, opłukać i ugotować w   wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. (5 min.)

      Ugotowane szparagi zahartować w zimnej wodzie, a następnie pokroić na kawałki (0,5 cm).

      Główki szparagów zostawić do dekoracji.

      Serek doprawić solą, pieprzem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, utarty ser i dobrze wymieszać.

      Na końcu dodać pokrojone szparagi.

      Farsz nakładać na krążki.  Pierożki zlepić, a następnie ugotować na parze.

      Gotowe pierożki polać roztopionym masłem z posiekanymi listkami bazylii i posypać utartym serem.

       .

      .


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 maja 2012 05:46
  • niedziela, 06 listopada 2011
    • Pierożki z dynią

      Przepis  pochodzi ze strony:

      http://ricette.giallozafferano.it/Tortelli-di-zucca.html

      Składniki na farsz:

      10 dag amaretti

      10 dag tartego sera Grana Padano

      1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej

      szczypta mielonego pieprzu

      szczypta soli

      60 dag przetartej pieczonej dyni

      10 dag musztardy (najlepiej z gruszek)

       

      Dynię oczyścić z pestek, pokroić w plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

      Dynię piec 1 godzinę w piekarniku  nagrzanym do temp. 180 C.

      Upieczoną dynię zmiksować na pure.

      Ciasteczka Amaretti pokruszyć, lub zmielić w melakserze.

       

       

      Owoce z musztardy pokroić w drobną kostkę.

      Ser utrzeć.

      Wszystko razem wymieszać, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

       

       

      Ciasto na pierożki cienko rozwałkować, wykroić krążki, nakładać farsz, zlepić.

      Pierożki gotować we wrzącej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem i posypane tartym serem Gran Padano.

       

       

      Ciasteczka Amaretti i  owoce z musztardy są bardzo słodkie.  Dobrze więc dodawać je według własnego smaku. Ja zmieniłam nieco proporcje i  zastąpiłam część ciasteczek bułką tartą.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 listopada 2011 07:36
  • piątek, 19 czerwca 2009
  • sobota, 23 maja 2009

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl