figowe smaki

Wpisy otagowane „dereń”

  • niedziela, 06 września 2009
    • Ciasto serowo-jabłkowe z konfiturą z derenia

      Ciasto drożdżowe:

       

      25 dag mąki
      3 dag drożdży
      ok 1/8 l mleka
      5 dag cukru
      3 dag tłuszczu
      1 jajko
      1 żółtko
      zapach waniliowy
      szczypta soli
       
      Ciasto wyrobić jak zwykle :)

      Masa serowa:

      50 dag sera białego

      10 dag cukru

      1 łyżka soku cytrynowego i skórka starta z cytryny

      2 jajka

      2 torebki budyniu waniliowego

       

      Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodawać po trochę ser , a na koniec budyń

      Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazdka nasienne i pokroić w plastry grubości 5 mm.

       

      Ciasto drożdżowe rozłożyć na blaszce do pieczenia. Kiedy wyrośnie rozłożyć na nim masę serową, a na niej położyć krążki jabłek, tak aby lekko zachodziły na siebie. W dziurki jabłek nałożyć konfiturę wiśniową. Ja zamiast konfitury wiśniowej nałożyłam konfiturę z derenia. Odkryłam ten smakołyk podczas  wycieczki na Krym. Dereń występuje  tam pod tajemniczą nazwą KIZYŁ :)

      Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200º C około 35 min.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 września 2009 07:21

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Amigdalina dowiedz się więcej!

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl