figowe smaki

Wpisy otagowane „lasagne”

  • poniedziałek, 19 września 2011
  • środa, 10 sierpnia 2011
    • Lasagne z bakłażanem

      .

      .

      1 mała cukinia

      1 bakłażan

      1 żółta papryka

      2 pomidory

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      oliwa

      sól, pieprz

      oregano

      1/2 szklanki bulionu warzywnego

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      .

      Sos beszamelowy:

      .

      1 łyżka masła

      1 łyżka mąki

      1/2 szklanki  mleka

      1/2 szklanki bulionu warzywnego

      3 łyżki utartego parmezanu

      1 łyżeczka soku z cytryny

      2 łyżki tartego grubo sera żółtego

      6 blatów lasagnii

      .


      Bakłażan i cukinię umyć i  pokroić na drobną kostkę.

      Paprykę umyć, przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych i również  pokroić na drobną kostkę.

      Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

      Cebulę i czosnek drobno posiekać.

      Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek , a następnie dodać pokrojone warzywa i wszystko razem smażyć.

      Dodać sól, pieprz i pół szklanki bulionu warzywnego oraz po chwili koncentrat pomidorowy sól, pieprz i oregano.

      Patelnię przykryć i gotować warzywa ok. 10 min.

      Warzywa nie powinny być  zbyt  miękkie.

      W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę ją podsmażać.

      Dolać mleko i energicznie mieszać gotując aż sos zgęstnieje.

      Do sosu dolać bulion i  dalej go gotować, aż zrobi się ponownie gęsty.

      Sos doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

      Dodać  utarty parmezan.

      Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

      Na dno formy wyłożyć trochę sosu beszamelowego, a na nim pierwszy płat lasagnii,  na który wyłożyć warzywa.

      Następnie położyć drugi płat lasagnii, posmarować beszamelem, wyłożyć  warstwę warzyw, przykryć płatem lasagnii.... itd.

      Ostatnią warstwę lasagnii zalać sosem beszamelowym, posypać tartym  żółtym serem.

      Naczynie z  lasagną przykryć folią aluminiową i  wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C.

      Zapiekać ok 30 min. Pod koniec zdjąć folię.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      środa, 10 sierpnia 2011 10:47
  • sobota, 28 maja 2011
    • Szparagi w lasagnii

       
      .
      .
      zielone szparagi
      białe  szparagi
      płaty lasagnii
      szynka
      listki bazylii
       .
      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1/2  szklanki śmietany
      1/2 szklanki mleka
      10 dag tartego parmezanu
      sól
      pieprz
      sok z cytryny
      .
      .
       
      .
      .
      Ilość szparagów i szynki uzależniona jest od tego  jak dużo  zamierzamy zrobić rulonów z lasagnii.

      Na jeden rulonik przypada plaster szynki i  2-3 szparagi.

      Szparagi obieramy i odcinamy twarde końcówki.

      W osolonej wodzie gotujemy blaty lasagnii (5 min.). Odkładamy je, tak aby się nie posklejały.

      Do tej samej wody, w której gotowały się płaty  wrzucamy szparagi i gotujemy je.

      Zielone szparagi wyjmujemy po 4 min, białe  zostawiamy jeszcze na dalsze 4 min.

      Gotowe szparagi odcedzamy.

      Na blatach  lasagnii  układamy plastry szynki, listki bazylii,  zielone i białe szparagi. Zwijamy ściśle i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.

      Lasagne przykrywamy sosem, posypujemy tartym serem,  pokruszonym czerwonym pieprzem i listkami bazylii.

      Wstawiamy do piekarnika i  zapiekamy ok. 20 min.
      .
      .
       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szparagi w lasagnii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      figmara
      Czas publikacji:
      sobota, 28 maja 2011 05:31

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć! Top Blogi Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Warzywa psiankowate 2014 Kontakt: figmara@gazeta.pl